Loading...

Zi de formare la Roman

Conventul Sfântul Francisc de Assisi și Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman au fost gazda, în ziua de 21 martie 2019, a zilei de formare permanentă a fraților franciscani care activează în parohiile administrate de Provincia „Sfântul Iosif” din România (preoții parohi și preoții vicari/colaboratori). Tematica acestei sesiuni s-a intitulat: Armonizarea activității pastorale cu viața conventuală.

Zi de formare a fraților franciscani din sectorul pastoral

Distribuie cu:

Fratele Ștefan Acatrinei, guardinaul conventului Sfântul Francisc de Assisi, a dat salutul de bun venit și de o ședere plăcută, iar în deschiderea întâlnirii fratele Iosif Bisoc, președintele Comisiei pentru Pastorație, a mulțumit tuturor celor prezenți la această sesiune de formare. De asemenea, fratele Sorin-Adrian Giurgi, vicar provincial, a transmis salutul fratelui Teofil Petrișor, ministru provincial și a punctat câteva aspecte care vor putea ajuta și dinamiza activitatea pastorală a Provinciei.

În prima parte a sesiunii au fost prezenți, ca și conferențiari, fratele Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și fratele Daniel-Anton Lucaci, econom provincial.

În prima conferință fratele Mihai Vătămănelu a scos în evidență rolul misionarului franciscan care își trăiește viața pastorală  în fraternitate. Au fost propuse trei puncte centrale și propune cinci pilaștri pentru pastorație. Primul punct subliniat se referă la proiectul nostru evanghelic  care constă în a trăi fraternitatea în misiune: fraternitatea și comuniunea reprezintă punctul de plecare și inima misiunii franciscane. Al doilea punct se referă la îndrăznirea la o viață ordinară evanghelizatoare. Spiritul evanghelizării și focul apostolic se cultivă în viața cotidiană și în fraternitate iar viața fraternității este însuflețită și hrănită de dimensiunea mereu vie a evangelizării și a misiunii. Ultimul punct subliniat trimite la fraternitatea care este misionară. Din viața franciscană ar trebui eliminat total individualismul. Frații nu trăiesc singuri, nici nu se formează pentru a trăi izolați. Cei cinci pilaștri se referă la a trăi bucuria credinței a unor oameni cu credința vie, a fi persoane de dialog, pentru a construi pacea și fraternitatea universală, a trăi itinerarul ca drum solidar cu săracii, a trăi bucuria evanghelizării și a trăi sfințenia în fraternitate.

Următoarea conferință a aceste sesiuni a fost expusă de părintele Daniel-Anton Lucaci. Legat de tematica acestei zile, cu referire la armonizarea activității pastorale cu viața conventuală, se subliniază Regula și Viața Fraților Minori: a păstra Sfânta Evanghelie trăind în ascultare fără nimic propriu și în castitate. Sfântul Francisc propune încă de la început această legătură între viața evanghelică/apostolat și viața trăită în fraternitate. Se aduce atenției și un gând din prima carte a lui Toma de Celano, nr. 39, unde se vorbește de frați că după ce se întâlneau și împărtășeau din experiențele lor se spune că: grea le era separarea și despărțirea. Din Regula pe care noi am profesat-o putem identifica această armonizare a vieții pastorale cu viața conventuală. La bază pentru viața noastră sunt și Constituțiunile. Este subliniat capitolul 4 și capitolul 5 din Constituțiunile Franciscane. Aceste două capitole vorbesc de unitatea dintre a fii frate și a fii apostol. Statutele Provinciale vorbesc la titlurile 4 și 5 de viața comunitară a fraților dar și de activitatea apostolică. Fratele Daniel propune câteva sugestii și provocări. Propune trei cuvinte cheie: armonie, echilibru și competență.  Armonie între viața fraternă și pastorație.

După aceste două conferințe au loc discuții pe grupuri de lucru. S-au format 3 grupuri de lucru. Subiectele propuse pentru discuții: activitatea pastorală și fraternitatea, chestiuni administrativ-parohiale și aspectul social-caritabil în parohie cu specific franciscan.

Ecourile subliniate în plen în urma discuțiilor pe grupe se referă la imaginea fratelui paroh/guardian și la echilibru personal în fraternitate și în apostolat. Activitatea pastorală este diversificată: comunități la orașe la sate, comunități mici și mari etc. Au ieșit și câteva întrebări cu privire la fraternitate și egalitate și anume: ce înseamnă să fim egali, beneficii și îndatoriri.

În partea a doua a sesiunii fratele Lucian-Mihai Bobârnac, președintele Fundației umanitare Pacea și director al Caritasului Antonian, a adus atenției celor prezenți câteva gânduri cu referire la aspectul social-caritabil pastoral.   S-a subliniat câteva aspecte legate de Fundația Umanitară Pacea,  de Caritasul Antonian și cum aceste două realități ale Provinciei franciscane se pot implementa în activitatea pastorală. Se dorește o armonizare între realitățile pastorale și activitățile fundației, o deschidere în a promova și a face cunoscut acest sector social-caritabil pastoral.

 Sesiunea de lucru a acestei zile a luat sfârșit cu un moment de rugăciune și de fraternitate.

***

Joi, 21 martie 2019, frații franciscani care activează în sectorul pastoral pe teritoriul țării s-au reunit în conventul…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Joi, 21 martie 2019

Distribuie cu: