Loading...

Viișoara: Exerciții spirituale

„Chemarea la sfințenie” a fost tema exercițiilor spirituale, din săptămâna 24-30 iulie 2022, organizate la mănăstirea benedictină „Maica Unității” din Viișoara (jud. Neamț), unde 28 de surori din diferite Congregații religioase au aprofundat misiunea lor de persoane consacrate.

Viișoara: Prima serie de exerciții spirituale pentru persoanele consacrate

Distribuie cu:

Aceste șase zile au fost trăite într-o comunitate intercongregațională și internațională (Polonia, India, Italia, Filipine, dar și din Ardeal, Oltenia, Muntenia, Moldova, având bucuria să fie printre noi sr. Berndeta Chindriș din „Ordinul Sfântului Vasile cel Mare”, care a sărbătorit prin rugăciune cei 50 de ani de viață și 30 de ani de viață consacrată. De altfel, în acest timp binecuvântat am căutat răspunsul la întrebarea: „Cum arată sfințenia?”.

Predicatorul acestor zile de reculegere a fost pr. Marius Vătămănelu, OFMConv., care cu simplitatea, discreția și profunzimea sa ne-a ajutat să ne apropiem de Domnul, adică să trăim momentele importante din zi: adorația perpetuă, Sfânta Liturghie, rugăciunea, meditațiile, precum și recomandările spirituale ce au fost foarte profunde.

Aceste momente ne-au ajutat să trăim o experiență frumoasă, prin odihnă, contemplație, rugăciune în mijlocul naturi, imitându-l pe Isus, urcând pe munte, așa cum o făcea El cu  discipolii. Drumul ce ne conduce zilnic spre focului iubirii lui Dumnezeu unde găsim „sfințenia” iar, prin setea, foamea și iubire Lui, ascultându-l cu smerenie și urmându-l cu fidelitate pe acest rege, principe al păcii care este Cristos, ne ajută să devenim constructori de pace.

În tot acest parcurs, pr. Marius ne-a ajutat să trăim importanța întalnirilor în viața noastră, invitându-ne să medităm la aceste idei spirituale: „să rămânem aproape de Domnul, să sporim dorința arzătoare de a-l întâlni pe Domul în rugăciune și tăcere, să fim milostive, atente și sensibile pentru cei din jurul nostru, mai ales pentru persoanele care au nevoie să fie ascultate,  să fim disponibile, să dăruim ce primim, să iertăm, să ne odihnim ieșind din ritmul nostru cotidian și să stăm mai mult în compania lui Isus care ne ascultă”.

De aceea, mulțumim fratelui Giovanni, ca administrator, pentru disponibilitatea sa cu care ne-a primit și ne-a însoțit în toate aceste zile, atenția de a nu ne lipsi nimic, precum și tuturor fraților din acest convent, pentru că au avut inițiativa să deschidă casa lor pentru a putea participa la aceste exerciții spirituale, – un loc minunat, o idee extraordinară, apoi pentru ambientul plăcut, pentru disponibilitatea lor, pentru hrana spirituală și materială, pentru confortul la rugăciune, în casă sau afară în gradină, pentru posibilitatea de odihnă, de rugăciune și tot ce am putut primi.

Toate au fost o binecuvântare pentru noi pentru că ne-au ajutat să aprofundăm milostivirea lui Dumnezeu care mereu este bun și iertător, să înțelegem că accentuarea binelui produce schimbare, să acceptăm propria noastră sărăcie și sensul vieții noastre consacrate de a rămâne mereu cu El,  descoperind chipul sfințeniei. Un simplu mulțumesc nu este suficient pentru parcursul acestui timp binecuvântat, simțind harurile și prezența lui Dumnezeu în fiecare moment și loc din această casă. Așadar, cu mare recunoștință, îi asigurăm de rugăciunile noastre pe toți. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească!

Pace și bine! Mulțumire să fie lui Dumnezeu în veci!

Sr. Victoria Bălteanu O.P. – Șcheia
din Congregația: „Surorile de Caritate Dominicane ale Prezentării la Templu”

*

Mai mult imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: