Loading...

Vatican. Timpul creaţiei

S-a încheiat duminică, 24 mai, Săptămâna Laudato Si ‘, care a lansat Anul aniversar special Laudato Si’ care include diferite iniţiative, printre care şi „Timpul creaţiei”, cu desfăşurare de la 1 septembrie, când se marchează Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creaţiei, până la 4 octombrie, când este sărbătorit sfântul Francisc din Assisi.

Rugăciuni şi acţiuni concrete în beneficiul planetei

Distribuie cu:

Monseniorul Bruno-Marie Duffé, secretar al Departamentului în slujba dezvoltării umane integrale, a redactat o scrisoare prin care îi îndeamnă pe catolicii din întreaga lume să participe la „Timpul creaţiei”, alăturându-se  familiei ecumenice în vederea trăirii oportunităţii preţioase  „de a reînnoi adeziunea personală la propria vocaţie de păzitori ai creaţiei, înălţând către Dumnezeu mulţumirea pentru lucrarea minunată pe care el a încredinţat-o îngrijirii noastre, invocând ajutorul său pentru ocrotirea creaţiei şi milostivirea sa pentru păcatele comise împotriva lumii în care trăim”, după cum evidenţia papa Francisc în Scrisoarea din 6 august 2015, prin care stabilea Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creaţiei, iniţiativă la care sunt invitate să participe şi alte Biserici, cu indicaţia ca celebrarea acestei zile să aibă loc în mod sincronizat cu iniţiativele promovate de Consiliul ecumenic al bisericilor.

Timpul creaţiei este un eveniment anual care încurajează la rugăciune şi acţiuni concrete în vederea ocrotirii casei noastre comune.  Recent, mii de catolici din toate continentele au organizat activităţi locale pentru a sărbători acest timp. Iniţiativa ecumenică „Timpul creaţiei”, care invită creştinii la rugăciune şi acţiune în beneficiul planetei, „casa noastră comună, în perioada 1 septembrie – 4 octombrie, s-a aflat şi în centrul Mesajului pe care papa Francisc l-a transmis pentru Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea Creaţiei din 2019.

Iniţiativa Timpul creaţiei este deosebit de relevantă în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus. Departamentul în slujba dezvoltării umane integrale se implică în prezent în vederea unui răspuns global la pandemie, atât prin abordarea nevoile imediate ale celor care suferă în prezent, cât şi pe termen lung, pentru construirea unei societăţi mai echitabile. După cum a spus papa Francisc la Audienţa Generală din 22 aprilie 2020, cu ocazia celei de-a 50-a Zi Mondială a Pământului: „Aşa cum ne demonstrează tragica pandemie de coronavirus, numai împreună şi luând asupra noastră pe cei mai fragili putem învinge provocările globale”.

Timpul creaţiei este coordonat de un comitet directiv ecumenic. Mai multe informaţii sunt disponibile pe situl SeasonofCreation.org/it.

La finalul rugăciunii mariane „Regina Coeli”, de duminică, 24 mai 2020, papa Francisc a amintit Anul  special aniversar Laudato si’, „pentru a reflecta asupra enciclicei, de la 24 mai anul acesta până la 24 mai anul viitor”. „Îndemn toate persoanele de bunăvoinţă să adere, pentru a ne îngriji de casa noastră comună şi de fraţii noştri şi surorile noastre mai fragili. Pe site va fi publicată rugăciunea dedicată acestui an. Va fi frumos să o folosim pentru a ne ruga” – a mai spus pontiful.

Iată rugăciunea propusă de papa Francisc:
Dumnezeule iubitor,
Creatorul cerului, al pământului şi a toate câte sunt în ele.
Deschide-ne minţile şi mişcă-ne inimile,
pentru a putea fi parte a creaţiei, dar al tău.

Fii alături de cei nevoiaşi în aceste vremuri dificile,
de cei mai săraci şi mai vulnerabili.
Ajută-ne să arătăm solidaritate creativă în înfruntarea
consecinţelor acestei pandemii globale.
Fă să fim curajoşi în îmbrăţişarea schimbărilor destinate
Căutării binelui comun.

Acum, mai mult ca niciodată, când putem cu toţii să ne simţim
interconectaţi şi interdependenţi.
Ajută-ne să ascultăm şi să răspundem
la strigătul pământului şi la strigătul celor săraci.
Fie ca suferinţele prezente să însemne durerile naşterii
unei lumi mai fraterne şi mai sustenabile.
Sub privirea iubitoare a Mariei Ajutorul creştinilor,
te rugăm prin Cristos Domnul nostru.
Amin.

* * *

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: