Loading...

A V-a Întâlnire Naţională a Familiei Franciscane din România

Întâlnirea națională a franciscanilor

Distribuie cu:

Întâlnirea națională a franciscanilor

Întâlnirea națională a franciscanilor

Aruncă asupra Domnului grijile tale, şi El te va hrăni!

Itinerariul franciscan de credinţăÎn perioada 03-05.09.2013, Custodia Fraţilor Franciscani Capucini din Oneşti, ne-a fost gazda celei de-a V-a Întâlniri Naţionale a Familiei Franciscane din România. Tema întâlnirii de anul acesta a fost Aruncă asupra Domnului grijile tale, şi El te va hrăni! Itinerariul franciscan de credinţă.

La această întâlnireau participat circa 60 de persoane, aparţinând celor trei ramuri franciscane, printre care şi reprezentanţi ai diferitelor comunităţi franciscane de terţiari din toată ţara.  

Surorile Clarise de la Roman şi Şumuleu Ciuc au fost alături de noi cu rugăciunea şi dragostea lor, pentru ca totul să decurgă bine. Sr. Dorotea, noua superioară de la Mănăstirea „Sf. Maria a Îngerilor” ne-a trimis și un îndemn și un gând spiritual, citez: „În acest context de “familie” și noi Surorile Clarise de la Roman, dorim să vă facem simțită prezența prin rugăciunea noastră, știind foarte bine că Francisc nu poate fi despărțit de Clara și că “preocupările” lui erau și acelea ale sf. Clara, în a susține “mădularele fragile” ale sfintei Biserici. Noi care am avut aceasta chemare de “a sta cu Isus”, nu suntem departe de apostolatul vostru, care-l înfăptuiți în mijlocul lumii, ca și prin rugăciunea noastră, să găsiți curaj și energii noi în a “arunca asupra Domnului grijile voastre”, precum și binecuvântarea Lui asupra oamenilor, după exemplul fericitului Ieremia, care a știut să împartă cu dărnicie mângâierea și alinarea celor bolnavi și suferinzi. Vă dorim să parcurgeți aceste zile de har in comuniune profundă și în spirit franciscan, cu simplitate și bucurie, convinși fiind că suntem cu toții fii iubiți ai Tatălui ceresc”.

Așadar, ajunși cu multă bucurie şi entuziasm, în seara de 02.09.2013 la Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Oneşti, sentimentul de “familie” a fost vizibil, mai ales prin faptul că am reușit să ajungem și la ce-a de-a cincea Întâlnire Națională.

Ziua de 03.09.2013, a început cu rugăciunea Laudelor, animată de fraţii Capucini. După micul dejun, pr. Paul-Daniel Coman OFMCap, ne-a prezentat sinteza Lecţiei 8 a CCFMC, ce a avut ca temă Fidelitate şi trădare: Istoria misionarismului franciscan. Ni s-a expus mărturia multor înaintaşi franciscani care şi-au dat viaţa pentru credinţă. Unul dintre ei, Placide Tempels OFM, misionar în Africa, scrie astfel în jurnalul său:„După trecerea a 10 ani, am încetat să chestionez manualele şi catehismele şi mi-am îndreptat cu uimire privirea spre acei oameni pe care nu-i mai privisem niciodată. Nu fusesem până atunci cu adevărat interesat de ei, de bagajul lor de idei şi dorinţele lor, ci numai de religie al cărei propagandist eram”.

Tema misiunii a fost şi punctul central al întâlnirii, în jurul căruia am încercat să reflectăm pe parcursul celor trei zile. De exemplu, fericitul Ieremia, a cărui moaşte se găsesc în Sanctuar, a fost deseori amintit ca model de misionar plin de credință față de Dumnezeu și devot față de Sf. Fecioară Maria.

Fiind Anul Ieremian, pr. Irimia Bejan OFMCap, ne-a prezentat viaţa şi drumul de credinţă al  Fericitului Ieremia Valahul, atât de venerat şi cinstit în România. Au fost momente de reflecţie şi îmbogăţire a credinţei noastre. Anul acesta a fost numit Anul Ieremian, deoarece se celebrează 30 de ani de la beatificarea sa şi 5 ani de la reîntoarcerea în patrie a moaștelor sale pământeşti. Tot pe linia misiunii și a credinţei, pr. Custode Leon Budău OFMCap în omilia sa din cadrul sfintei Liturghii, a amintit de importanţa momentelor trăite în credinţă de care avem nevoie pe drumul vieţii noastre.

La ora 15.00, Surorile Franciscane Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege din Piatra Neamţ ne-au prezentat istoria Congregaţiei din care fac parte, precum și momentele importante şi operele caritative de la fondare și până astăzi.

În după amiaza zilei, am fost apoi invitaţi să reflectăm în grupuri, reflecţii care au fost prezentate apoi în plen, asupra întrebărilor: Ce moduri de comportament sunt esenţiale pentru a fi misionar astăzi?Cum trăiesc eu ca şi creştin sau persoană consacrată carisma Sf. Francisc în Biserică şi societate?

Toate experienţele acestei zile le-am prezentat Domnului ca mulţumire în rugăciunea Vesperelor şi a unui moment emoţionant de adoraţie pregătit de pr. Marian Huşanu OFMCap. Ziua s-a încheiat cu cina şi serata fraternă animată de Ti.Fra (Tinerii Franciscani) din Oneşti.

Cu bucurie în suflet, cea dea doua zi a Întâlnirii am rezervat-o pentru a admira creaţia Domnului din împrejurimi: Salina de la Târgu Ocna, frumos amenajată pentru turişti, a fost primul punct la care ne-am oprit. În salină am găsit amenajată o capelă închinată Sf. Varvara, patroana minerilor, de asemeni spaţii de recreere şi de joacă, dar şi magazine cu diferite suveniruri. Momentul central al zilei a fost sfânta Liturghie în biserica de la Slănic Moldova, oraș cu staţiune balneară cu izvoare minerale. Pr. Albert Sebestyen OFM,  reprezentant al Pr. Provincial Szabolcs Orban OFM, care a răspuns invitaţiei noastre ne-a încurajat în cadrul predicii să privim pe drumul credinţei noastre la trei aspecte din viața sf. Francisc: la întâlnirea cu leprosul, la rugăciunea din San Damianoși la renunțarea bunurilor pământești.În continuarea zilei, am trecut pe la izvoare minerale din Slănic și le-am vizitat pe Surorile lui Isus Răscumpărătorul, unde au centrul de zi din localitate. Ne-am oprit apoi la Surorile Preacuratei de Parma din Târgu Ocna, unde în aer liber la grota Sf. Fecioare ne-am rugat Vesperele. În drumul spre Onești, nu puteam să nu vizităm și biserica franciscană din Tg. Trotuş închinată „Trupului și Sângelui Domnului nostru Isus Cristos”, una dintre cele mai vechi biserici din zonă. După cină a urmat un Remember Roman2012 – un filmat cu rezumatul Întâlnirii Naționale de anul trecut de la Roman.

Cel două zile parcă au zburat şi iată-ne în ultima zi, care se anunţa a fi provocatoare. După Laude şi micul dejun, fr. Alexandru Vasiliu OFS din Braşov a prezentat Lecţia 7 a cursului CCFMC într-un mod mai dinamic, având ca temăMisiunea franciscană după izvoarele timpurii, prin prisma întâlnirii lui Francisc cu sultanul Egiptului, al Malik al Kamil, o personalitate tolerantă.Sf. Francisc face o experienţă fundamentală  pe care o ridică la rangul de linie directoare pentru toţi fraţii (şi surorile) care doresc să îl urmeze. El alcătuieşte un “statut misionar franciscan”, care nu şi-a pierdut până în ziua de azi  nimic din forţa sa revoluţionară:să înlocuieşti violenţa prin argumente, justiţia prin generozitate, războiul printr-o formă bine determinată de misiune.

 După reflecţia personală, pr. Marian Huşanu OFMCap ne-a invitat să mergem doi câte doi, din comunităţi diferite, în misiune, în oraş. Am primit câte un mesaj, pe care să-l transmitem oamenilor pe care îi vom întâlni. Recunoaștem, că a fost o noutate, iar experienţele au fost multiple: oameni care au fost receptivi, care au primit mesajul nostru, care aveau nevoie de cuvintele noastre, până la oameni miraţi, care ne-au considerat sectanţi, care s-au ferit de noi, sau chiar ne-au refuzat. Ne-am întors înapoi îmbogăţiţi de experienţa avută și care ne-a dat de gândit. Discuţiile în grupuri mici şi prezentarea reflecţiilor în plen ne-au dat posibilitatea împărtăşirii reciproce a celor trăite în cursul dimineţii, dar şi a celor trei zile. În cadrul sfintei Liturghii de încheiere, celebrată de reprezentantul Pr. Provincial Emilian Cătălin OFMConv,  Pr. Eugen Răchiteanu OFMConv, care ne-a îndemnat să privim la exemplul lui Abraham, părintele credinţei şi la cel al Sf. Fecioară Maria, prima misionară, modele care să ne ajute în acest an să ne aprofundăm credinţa noastră de creștini și persoane consacrate. Am încheiat aceste zile, vizionând o nouă ecranizare a vieţii Sf. Francisc, filmul Francisc şi Clara.

Nu puteam încheia aceste zile frumoase fără să mulţumim lui Dumnezeu în primul rând, pentru posibilitatea de a ne întâlni, apoi Fraţilor Capucini pentru ospitalitatea şi deschiderea de a ne pune la dispoziţie seminarul teologic şi Sanctuarul Fericitului Ieremia. Am mulțumit, prin persoana pr. Alexandru Olaru, pentru toate momentele spirituale trăite în comun, tuturor participanţilor, de asemeni pentru dorinţa de a ne întâlni împreună acum dar și pe viitor. Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe toţi aceia, care au susţinut spiritual această întâlnire cu rugăciunile lor, moral cu sfaturile şi încurajările lor ca ea să nu înceteze, şi mai ales material şi financiar fără de care întâlnirea noastră nu ar fi fost posibilă.

Dumnezeu să vă răsplătească şi să ne vedem cu bine la anul.

Pace şi bine! 

Pr. Alexandru Olaru

Comisia Interfranciscană

 [AFG_gallery id=’68’]

 

Distribuie cu: