Loading...

Sărbătoarea seraficului părinte Sf. Francisc

Sărbătoarea Sf. Francisc și Diaconatul

Distribuie cu:

Pentru orice franciscan ziua de 4 octombrie a fiecărui an aduce cu sine reînnoirea unei vocații, a primei iubiri, a primei întâlniri cu Francisc de Assisi. Acest om care a trăit cu opt veacuri înainte de noi, atrage la sine, însă pentru a ni-l arăta imediat cu mâinile stigmatizate pe Isus răstignit. Vremea de toamnă, cu roadele și mai apoi cu stingerea treptată a vegetației, ne amintește că Francisc a murit, dar a adus roade prin fiii și fiicele sale de ieri și de astăzi. E gratificant gândul că însuși Papa a împrumutat nu doar numele, ci chiar acel modus vivendi, modul de trăire al Sfântului Francisc. Vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Assisi de pe 4 octombrie a devenit deja istorie, de har mai ales, dar care va fi evocată mult timp.

Sărbătoarea Sf. Francisc și Diaconatul

Sărbătoarea Sf. Francisc și Diaconatul

Nicidecum miniatural s-au desfășurat la Roman, în aceeași zi, evenimente importante: hramul conventului, deschiderea anului academic 2013-2014 și hirotonirea întru diaconat a 14 frați conventuali și a unui frate capucin. A prezidat și hirotonit Excelența Sa, Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași; au fost prezenți foarte mulți preoți, seminariștii și studenții de la Roman, mult popor de credincioși, astfel capela Institutului Teologic Franciscan devenind neîncăpătoare. În predica sa, episcopul a evocat chipul Sfântului Francisc pentru a transmite noilor diaconi și adunării modelul unui om care a slujit într-un mod eminent Evanghelia și pe săracii Evangheliei. Diaconul, a afirmat printre altele preasfințitul, preluând o idee a episcopului italian Tonino Bello, spală picioarele aproapelui, dar nu lustruiește pantofi, ingenios mod pentru a spune că ispita puterii și afirmării poate să-l pândească chiar și pe omul lui Dumnezeu. La final, după mulțumirile aduse de diaconi, a intervenit și părintele provincial, Emilian Cătălin, pentru a sublinia și mai mult introducerea guardianului, pr. Eugen Răchiteanu, de la începutul sfintei liturghii. Părintele provincial a amintit importanța zilei, a adresat mult succes tinerilor din formare și formatorilor lor și i-a felicitat pe frații diaconi. Discursul primarului orașului Roman și apoi binecuvântarea finală a preasfințitului Aurel au încheiat solemna celebrare.

Secretariatul Provinciei felicită și adresează mult succes și binecuvântare fraților diaconi: Gheorghiță Aghergheloaiei, Bogdan Avădăni, Marcel Balint, Alin-Nicolae Burlacu, Teofil Ciucheș, Iosif Dancă jr., Irinel Doboș, Corneliu Horvat, Claudiu Ilieș, Carol Martin, Ciprian Mate, Liviu-Ionuț Neculai, Virgil Susanu, și Clement Tălin, precum și fratelui capucin Robert Bondea.

Fie ca această hirotonire diaconală și sărbătoarea de la Roman să ne amintească de Francisc, veritabil diacon și slujitor al lui Dumnezeu și să ne învețe că a sluji înseamnă a domni. Pace și bine!

Pr. Iosif Diac

[AFG_gallery id=’67’]

Distribuie cu: