Loading...

Trei tâlhari convertiți

Conventele din Cortona și Montecasale sunt două convente ale franciscanismului originar, anume, sunt legate de prezența și activitatea sfântului Francisc din Assisi în Toscana. Cineva afirma că ar fi „locuri gemene” și sunt cu adevărat, pentru că istoria lor urmează un scenariu identic, dar și pentru poziționarea lor geografică.

Episodul de la Montecasale relatat în Izvoarele Franciscane

Distribuie cu:

Conventul din Montecasale este situat pe muntele Sansepolcro, în provincia Arezzo.

În acel loc era un o veche fortăreață aparținând unui castel aflat în apropiere. Călugării camaldolezi îl transformaseră cu timpul într-un mic schit, apoi într-un loc ospitalier pentru călători și, de asemenea, mai târziu într-o leprozerie. În anul 1212 a fost dat sfântului Francisc, păstrându-se doar patul format dintr-un bolovan pe care Sfântul îl acoperea cu crengi. Ultima sa trecere prin aceste locuri avea să aibă loc în anul 1224, când se întorcea de la Verna la Assisi.

Foarte sugestivă este micuța biserică, unde se păstrează și astăzi o statuie a Maicii Domnului cu Pruncul în lemn policrom, statuie salvată, conform tradiției, de însuși sfântul Francisc. Interesantă este și seria majolică (sec. al XVII-lea) cu reprezentări din viața Sfântului. Istoria de la Montecasale este legată îndeosebi de episodul cu cei trei tâlhari, ale căror rămășițe se păstrează încă în interiorul vechiului convent.

Iată, ce ne relatează biograful:

«În acel timp, trei tâlhari renumiți cutreierau locurile respective, furând de unde apucau. Într-o bună zi au bătut la ușa conventului ca să ceară de mâncare. Guardianul, în loc să-i primească, s-a răstit aspru: „Tâlharilor, vreți să risipiți pomana trimisă de Dumnezeu slujitorilor săi? Plecați de aici, din pricina faptelor voastre rele, și să nu vă mai văd deloc”.

Și chiar atunci Francisc ieșise până afară și l-a mustrat pe guardian, spunându-i: „Te-ai comportat cam aspru, pentru că pe cei păcătoși îi aduci la Dumnezeu prin bunătate, în niciun caz prin reproșuri. Domnul nostru Isus Cristos ne-a spus că a venit să-i cheme la pocăința pe cei păcătoși, nu pe cei drepți. Așa că îți poruncesc să-i cauți pe tâlhari până îi găsești. Apoi să le ceri iertare și să-i rogi să nu mai facă răul, ci să se teamă de Dumnezeu și să nu-i mai păgubească pe oameni. Iar dacă vor face întocmai, făgăduiește-le că vor primi de mâncare și de băut”.

În timp ce guardianul plecase să împlinească porunca primită, Francisc se ruga bunului Dumnezeu să înmoaie inimile tâlharilor și să se convertească. Ceea ce s-a și întâmplat. Ba mai mult, au cerut să intre în Ordin și au fost primiți. Au făcut pocăință și au murit la Montecasale».

* * *

Material apărut pe www.assisiofm.it

Distribuie cu: