Loading...

Trei ani de la enciclica „Laudato si”

S-a desfășurat în Cetatea Vaticanului pe 5-6 iulie 2018, cu ocazia celei de-a treia aniversări a enciclicei papei Francisc ”Laudato si”, o conferință internațională despre mesajul documentului papal. ”Suntem cu toții conștienți că drumul de parcurs este într-adevăr greu, a spus la conferință card. Pietro Parolin, ”dar avem o bună busolă care ne orientează: enciclica Laudato si”.

Laudato Si

Distribuie cu:

”Salvarea Casei noastre comune și viitorul vieții pe pământ” (Saving our Common Home and the Future of Life on Earth) a fost tema conferinței internaționale organizată în Cetatea Vaticanului pe 5-6 iulie a.c. cu ocazia celei de-a treia aniversări a enciclicei papei Francisc ”Laudato si”. Inițiativa conferinței internaționale a venit de la Departamentul pentru Serviciul Dezvoltării Umane Integrale din dorința de a implica persoane și grupuri care pot amplifica mesajul enciclicei papale pentru a aduce roade în acest moment istoric. Printre acestea, organizatorii amintesc de manifestarea ”Anotimpul creației” (Assisi, 1 septembrie – 4 octombrie 2018), reuniunea la vârf ”Global 2 Climate Action Summit” (San Francisco, 12-14 septembrie 2018), Sinodul dedicat tinerilor (Cetatea Vaticanului, octombrie 2018) și cel dedicat Amazonului (octombrie 2019), reuniunea anuală F.M.I./Banca Mondială (Bali, 12-14 octombrie 2018) și mai ales COP 24 (Katowice, 3-14 decembrie 2018).

În cuvântul de salut adresat participanților la Conferința din Cetatea Vaticanului, cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin a subliniat că este timpul de a răspunde concret la apelul papei Francisc cu privire la apărarea Casei noastre comune înainte de a fi prea târziu. Prelatul a remarcat că încă de la publicare, enciclica ”Laudato si” s-a bucurat de o largă susținere, atât din partea celor care cred, și nu doar a creștinilor, cât și din partea comunității științifice.

Doctrina catolică despre creație, a adăugat cardinalul Parolin, ”nu consideră lumea ca pe un incident întâmplător”, ci ”un act intențional al lui Dumnezeu care a oferit-o ființelor umane ca pe un dar”. Este un dar de păstrat cu grijă, ”nu de stăpânit și de devastat”, a subliniat prelatul. Punând accentul pe necesitatea unei ”ecologii integrale”, cardinalul a spus că dacă privim realitatea din această perspectivă, se înțelege ușor de ce papa Francisc este atât de îngrijorat în egală măsură atât față de cei săraci cât și față de natură. Suntem cu toții conștienți, a recunoscut cardinalul Parolin, că drumul de parcurs este într-adevăr greu, ”dar avem o bună busolă care ne orientează: enciclica Laudato si”.

[ *** ]

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: