Loading...

Fr. Valentin Farțade-Gabor – 15 ani

În seara de 5 iulie 2018, în atmosferă de rugăciune dar și de melancolie, ne-am adunat un număr de 15 frați preoți împreună cu frații novici de la Prăjești și confrații preoți din Valea Mare, pentru a celebra Sfânta Liturghie și a ne ruga recviemul la împlinirea celor 15 ani de la trecerea la Domnul a fr. Valentin Farțade-Gabor.

Fr. Valentin Farțade-Gabor

Distribuie cu:

Au fost prezenți un număr mare de credincioși din Valea Mare dar și din împrejurimi, care l-au cunoscut pe pr. Valentin și cu toții ne-am rugat pentru odihna sufletului său. Această celebrare a fost prezidată de pr. Ion Ciuraru, care pe atunci era Ministru Provincial al Provinciei noastre și acum ca și atunci ne-a îndemnat ca mai mult decât să ne rugăm pentru el să-i cerem mijlocirea lui, în special pentru noi preoții, pentru statornicia noastră preoțească și pentru o viață de sfințenie.

Pr. Damian-Gheorghe Patrașcu, în predica sa, ne-a îndemnat la fel să nu ne îndoim în ai cere mijlocire de la Dumnezeu pentru nevoile noastre precum și pentru Provincia noastră tânără, prin intermediul pr. Valentin care s-a întors în casa Tatălui atât de tânăr, la doar 7 zile de la hirotonirea sa ca preot. Pr. Damian a separat acest eveniment în două momente: unul alb și unul negru, sau unul plin de bucurie și altul de tristețe. Primul eveniment ca fiind momentul hirotonirii sale ca preot pe data de 28 iunie 2003, la Roman, și cel de-al doilea moartea sa fulgerătoare pe data de 5 iulie același an, și care ne-a întristat pe toți. Dar planurile Domnului sunt de neînțeles minții noastre omenești, numai în credință putem accepta voința sa. Toți cei care l-am cunoscut  pe confratele nostru Valentin, încă din primii ani de Seminar, l-am cunoscut ca o persoană energică și activă în îndeplinirea îndatoririlor sale materiale cât și spirituale. O persoană conștiincioasă, cu spiritul rugăciunii dezvoltat și cu o devoțiune specială la Preasfânta Fecioară Maria pe care o iubea într-un mod deosebit. Iată, 15 ani de la aceste două evenimente văzute în prisma credinței ca fiind planul lui Dumnezeu, dar care ne-a făcut să reflectăm în tot acest timp și la preoția noastră, cum o păstrăm noi în ochii lui Dumnezeu și cum oferim noi viața noastră de consacrați Domnului în fiecare zi?

Ca diacon, pr. Valentin avea o deviză: „A slujii înseamnă a domni.” Eu personal, după ce ne-am întors din străinătate, am avut fericita ocazie să locuiesc cu el în același apartament la Institutul nostru din Roman. În acele trei zile de pregătire înainte de hirotonirea întru preoție, am avut timpul necesar să ne mai depănăm amintirile ca între colegi după ani de studii în locuri diferite. Una dintre ideile sale pe care vreau să o împărtășesc la acest moment aniversar, este că pr. diac. Valentin îmi spunea cu o seară înainte de sfințire: „O viță de vie plantată în pământ, după 3, 4 ani aduce rod. Noi, după 12 ani de studiu și de rugăciune, abia acum începem să aducem roade în Via Domnului”.

La încheierea sfintei liturghii, pr. paroh Iosif Dămătăr, a mulțumit părinților concelebranți, credincioșilor și rudelor pentru participare, dar mai ales mamei sale care l-a adus la viață și la dat pe pr. Valentin Bisericii universale și în mod special Ordinului Franciscan Conventual.

Album Foto:

Distribuie cu: