Loading...

Sfântul Iosif Patronul Ordinului

La Greccio, în conformitate cu vechile biografii transpuse apoi de Giotto în fresce, pater Franciscus „devine” Iosif – în expresia îndrăzneață a lui Paul Payan – ținând pruncul în brațe, în noaptea de Crăciun a anului 1223.

19 martie, sărbătoarea Sf. Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria.

Distribuie cu:

Se pare că fratele minor, după aceea și fără voia lui, se va regăsi adesea în postura lui Iosif, smerit, sărac și prețios: ministru, servitor, păzitor al unui Mister care este central, Emanuel născut din Maria.

Frații se recunosc în Iosif: asemenea lui, ei sunt „custozi” și „guardiani” celor încredințați grijii lor; asemenea lui se străduiesc să fie umili și ascultători, săraci și caști; asemenea lui vor să rămână „minori”, în slujba unui Mister ce îi depășește și pentru care aleg să-și ofere viețile lor, în căutarea unei intimități cu Isus și Maria.

În Capitulul General din 1741, lucrări capitulare desfășurate la Roma sub conducerea papei Benedict al XIV-lea, sfântul Iosif a fost ales de către frați ca protector (patron) al întregului Ordin al Fraților Minori Conventuali: decizie capitulară, așadar, și nu pontificală, iar Papa efectiv ia act de această decizie și le acordă indulgența. Decretul papei Benedict al XIV-lea a fost publicat în Bullarium Sacri Conventus Assisiensis, Actul 528 (Quarachi 1910) și reeditat în Archivium Franciscanum Historicum (AFH) 13(1920), 150-151.

Decizia din anul 1741 își află ecou în actualele Constituțiile Generale ale Ordinului Fraților Minori Conventuali, la nr. 47, paragraful 4, publicate la Roma în anul 2018, și intrate în vigoare începând cu data de 2 februarie 2019 (Sfântul Iosif este sărbătorit, conform constituțiunilor, după Fericita Fecioară Maria, sub titlul de Zămislită fără de păcatul strămoșesc și înainte de Seraficul Părinte Francisc):

 Frații să-l cinstească și să-l imite pe sfântul Iosif, Patronul Ordinului, exemplu minunat de bărbat credincios, dăruit total lui Dumnezeu. (1)

* * *

(1) Constituțiile Ordinului Fraților Minori Conventuali ai Sfântului Francisc, tipărite prin grija Reverendisimului Părinte Marco Tasca, al 119-lea Ministru General după Seraficul Părinte Sfântul Francisc, Curia Generală OFMConv, Roma 2019.

* * *

Material adaptat după www.sanfrancescopatronoditalia.it

Distribuie cu: