Sfântul care îmi place. Francisc de Assisi
Cartea apărută la Editura Serafica, Sfântul care îmi place, în traducerea pr. Ioan Lupu, OFMConv., se înscrie în șirul biografiilor (multe/suficiente, cine știe?) ale Sfântului Francisc din Assisi, editate și publicate în limba română.Francisc e un sfânt care fascinează realmente prin simplitate, iar cartea de față are darul de a-și însuși tocmai această particularitate serafică. Fără îndoială e o carte electrizantă nu atât prin demonstraționismul ei biografic, ci, mai ales, prin nimbul ei simplu, familial în a-l evoca pe sfântul din Assisi, cunoscut, recunoscut, iubit, admirat etc. Sunt fascinante, altminteri, coerența biografică și relatarea unor secvențe mai puțin cunoscute publicului larg, prin completarea pasajelor mai puțin evidențiate în arealul nostru spiritual; toate acestea asumate în decorul general al începuturilor franciscane.Marele succes al cărții ar putea fi reprezentat tocmai de rapiditatea cu care este terminată lectura, dar succesul propriu-zis ar fi reprezentat de bagajul de stări acumulate în urma citirii scurtei și emoționantei biografii a seraficului Francisc.
Bunăoară, sfântul din Assisi este patronul și inițiatorul atâtor tradiții/ cutume însușite și perpetuate în biserică ori de anumite organizații sociale, de la indulgența obținută la Porțiuncula, la reprezentarea în premieră a scenei Nașterii Domnului de la Greccio, la expedițiile misionare dincolo de granițele propriei țări, până la implicarea laicilor în activitățile bisericești, la respectul și îndrăgirea creației (ecologie), la redactarea primului poem în limba vorbită a Italiei (Cântecul fratelui Soare) etc. Sunt multe astfel de premiere, însă nu urmărite ca ținte/ obiective, fie ele și bine intenționate, de carierist, ci sunt expresia și rodul unei intime simplități și întâlniri cu Dumnezeu.
Cartea ne oferă, așadar, pasajele și secvențele care l-au făcut pe Francisc să fie păstrat în tradiția Bisericii ca un piedestal solid și asimilat de către aceste spiritualități și mișcări civice sau să fie propus spre a reîmprospăta o umanitate istovită, mereu ajunsă la capătul puterilor, de fiecare dată când e nevoia mai mare.
Fără îndoială că fiecare își are o legenda sanctorum, sfinți la care apelează în situațiile curente ale vieții și a căror solicitudine nu poate rămâne în uitare. De unde și apropierea și îndrăgirea unui anume sfânt, de aceea nu încape vorbă că în urma citirii acestei cărții vom avea cu unul în plus.
***
Sfântul care îmi place
Pietro Rossi, Editura Serafica, 2017; ISBN 9786067700282; colecția Viețile sfinților, 12/19 cm; 60 pp. color; 10 lei.