Loading...

Corupția

coruptia_site_ofmconv

Corupția

Lorenzo Biagi, Corupția, traducere din limba italiană de Pr. Mihai Afrențoae OFMConv., Editura Serafica 2015. Format: 14/20 cm; pagini: 84; preț: 10 lei.

∗∗∗

„Corupția este o boală de care omul trebuie să se vindece: boala trebuie recunoscută ca atare și pentru a putea căuta un medic și o vindecare. Poarta de ieșire a corupției este cererea iertării, căința.” (…) „Proiectul asupra căruia trebuie să ne concentrăm, atât în comunitatea creștină cât și în cea civilă, este deci acela de a reformula și de a face conștientă relevanța iertării și a convertirii, în cadrul unei etici sociale, orientate către maturizarea unei noi calități civile a oamenilor”. Cu aceste cuvinte se încheie cartea cu titlul, pe cât de provocator pe atât de actual și realist, Corupția, de Lorenzo Biagi, arătând că dinăuntrul ei nu se găsesc doar tematici de natură moralizatoare ori preocupări judiciare, ci semnul că este invocată schimbarea, îmbunătățirea unor mentalități.

Pe lângă faptul că poate fi „banal”, răul poate ajunge „habitual”, până chiar acolo că poate fi o „adevărată cultură, cu potențial doctrinar, cu limbaj propriu, cu mijloace specifice de activitate”. Acestea sunt cuvintele papei Francisc, care i-a uluit pe toți, atunci când afirmase: „corupția nu poate fi iertată”. Dar atunci ce ne mai rămâne din iertarea neobosită a lui Dumnezeu? Ce urmărește Papa atunci când afirmă: „păcătoși da, corupți nu”? Reflecția sa, cultivată și perfecționată încă de pe vremea când era arhiepiscop de Buenos Aires, se axează pe diferența calitativă dintre păcat și corupție, și pe nevoia de schimare a calității vieții, în procesul de vindecare a corupției.

Discursul are multiple implicații chiar în sectorul civil, unde analizele și dezbaterile despre corupție sunt alarmante și tot mai răspândite. Este necesară, așadar, o nouă lectură a corupției, aceea care elimină moralismul producător de indignare vremelnică, de revoltă pasageră. E necesar să țintim direct spre „structura internă” a corupției, întrucât e un prilej fericit pentru conștiința noastră creștină, dar și pentru conștiința noastră civică, să facem un salt de calitate în fața corupției.

∗∗∗

Corupția,
Lorenzo Biagi, Editura Serafica, 2015. ISBN 978-606-770-007-7; 14/20 cm; 84 p.; 10 lei.

Distribuie cu: