Loading...

Roman: Exerciții spirituale – [IV]

Într-un ambient familiar și senin, în perioada 3-8 septembrie 2023 a avut loc la Institutul Franciscan din Roman a patra serie de exerciții spirituale și ultima din acest an, la care au participat aproximativ 30 de frați ai Provinciei „Sfântul Iosif” din România. Predicatorul acestor exerciții spirituale a fost părintele Antonio Ramina, rectorul Bazilicii Sfântul Anton de Padova.

Roman: A patra serie de exerciții spirituale pentru Frații Minori Conventuali

Distribuie cu:

Prin îndrumarea părintelui Antonio Ramina am fost călăuziți cu ajutorul Sfintei Scripturi să interiorizăm mai mult Cuvântul Domnului pentru a ne bucura de acest timp de har pe care l-am primit în dar. Fiecare frate a avut posibilitatea să-și însușească diferite texte biblice care invită la interiorizare la „a săpa” în profunzimea sufletului nostru, pentru a scoate apa vieții. Pentru a da viață spirituală celorlalți este necesar în primul rând ca noi să avem o viață spirituală profundă, un dialog cu Dumnezeu, care să ne ajute ca acel Cuvânt citit și recitit să aibă un semnificat mereu nou pentru noi.

În acest fel învățăturile noastre vor purta cuvinte pline de viață. Duhul Sfânt ne inspiră nu doar spre propriul beneficiu, ci ne trimite și în mijlocul fraților noștri, pentru ca meditând Evanghelia să ne lărgim orizonturile și să trăim în plinătate momentul prezent, sub privirea blândă a lui Isus și a prezenței lui Dumnezeu Tatăl.

Isus ne arată cel dintâi cum să privim, cum să primim și cum să ne comportăm. Isus privește la persoane, luând în considerare istoria proprie a fiecăruia. Se coboară, ia haina de slujitor, spală picioarele, vindecă cu ajutorul cuvintelor, a gesturilor, vine în întâmpinarea fragilității umane, nu îi este teamă să traverseze zonele cele mai obscure ale omului, pentru ca să-i redea demnitatea, libertatea, încrederea și iubirea Sa.

După ce am meditat și ne-am rugat lui Isus care oferă viață, vitalitate, am meditat mai apoi la Isus care își dă propria viață pentru noi, la exemplul suprem al lui Isus, moartea și învierea Sa, la iubirea fără margini cu care ne-a iubit.

Titlul exercițiilor spirituale a fost unul personalizat, fiecare frate fiind invitat să dea un titlu fiecărei meditații propuse, iar mai apoi un titlu general. Așadar la sfârșitul exercițiilor s-au identificat două titluri generale: „A te regăsi la lumina experienței lui Isus” și „La școala rugăciunii după stilul lui Isus”.

Toți frații au fost recunoscători în primul rând lui Dumnezeu pentru aceste zile de har, pentru fraternitatea, comuniunea și momentele de rugăciune trăite împreună.

La Liturghia de încheiere, a fost prezent și Ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali din România, părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu. Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea și trimiterea în lume ca împărțitori râvnici ai tainelor sfinte.

Pace și bine!

*

Mai multe imagini se pot vedea aici.

Distribuie cu: