Loading...

Pârâul Rece: Celebrări formative

Zilele de 1 și 2 septembrie 2023, la Mănăstirea Franciscană „Sf. Treime” de la Pârâul Rece, au fost zile de sărbătoare, deoarece doi tineri și-au exprimat da-ul lor de a-l urma pe Cristos în familia Ordinului Fraților Minori Conventuali. Tânărul Ciprian Simon a început, în data de 1 septembrie, anul de noviciat, iar fr. Vasile Pericică, în ziua de 2 septembrie, a profesat voturile simple. Ambele ceremonii au fost prezidate de pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, ministrul provincial.

Pârâul Rece: Începerea anului de noviciat și profesiune simplă

Distribuie cu:

În seara zilei de 1 septembrie, în cadrul rugăciunii Vesperelor a avut loc ceremonia de începere a anului de noviciat a tânărului Ciprian Simon. După proclamarea psalmilor și a lecturii, pr. Anton Herciu, maestrul de novici, face apelul candidatului, iar mai apoi urmează cuvântul de învățătură ținut de părintele provincial. În cadrul predicii, părintele a explicat celor prezenți atât semnificația anului de noviciat, dar și întregul parcurs pe care un tânăr trebuie să-l întreprindă pentru a ajunge la profesiunea solemnă și sfânta preoție. Având lângă sine cele 4 volume din Liturgia Orelor, Regula și Constituțiile Ordinului nostru, Biblia și un volum dedicat istoriei franciscanilor din România, părintele provincial, după ce le explică importanța, le încredințează viitorului novice, îndemnându-l să le mediteze și să le întrupeze. După cuvântul de învățătură, candidatul este îmbrăcat cu haina încercări și este prezentat celor de față în noul său statut, de novice.

În data de 2 septembrie, începând cu ora 10.30, în cadrul unei Sf. Liturghii solemne celebrată de pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, alături de numeroși preoți ai Provinciei franciscane, a avut loc profesiunea simplă a fr. Vasile Pericică. După cuvântul de învățătură părintele provincial adresează o serie de întrebări candidatului, iar mai apoi rostește asupra sa rugăciunea de binecuvântare. La finalul binecuvântării, fr. Vasile Pericică emite voturile în mâinile părintelui provincial, promițând să trăiască timp de un an în sărăcie, ascultare și castitate, după regula și forma de viață a fraților franciscani.

După ritualul profesiunii, a continuat Liturghia Euharistică iar la finalul celebrării fr. Vasile a ținut un discurs de mulțumire prin care și-a manifestat recunoștința față de toți cei care au contribuit la formarea sa. Înainte de binecuvântarea finală, preoții și credincioșii prezenți la celebrare s-au îndreptat spre noua grotă din curtea mănăstirii dedicată Sf. Fecioare Maria. Părintele provincial a binecuvântat acest nou loc de rugăciune, iar pr. Ioan Butacu, guardianul conventului, a mulțumit binefăcătorilor și tuturor celor care s-au implicat la construirea grotei. După binecuvântarea finală toți cei prezenți la celebrare s-au putut bucura de un moment de comuniune fraternă în curtea mănăstirii.

Îi felicităm pe acești frați ai noștri pentru importantul pas pe care l-au făcut în parcursul lor formativ și invocăm asupra lor binecuvântarea Tatălui Ceresc!

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: