Loading...

Roman: Eveniment expozițional

În luna decembrie a acestui an, 2023, se împlinesc 800 de ani de când Sfântul Francisc din Assisi a ținut să realizeze la Greccio prima reprezentare a evenimentului Nașterii Domnului: „Aș vrea să-l reprezint pe Pruncul născut la Bethleem – i-a spus Sfântul unui localnic pe nume Ioan -, și să văd, oarecum, cu ochii trupului neajunsurile în care s-a aflat, pentru că i-au lipsit cele necesare unui nou-născut, cum a fost culcat și cum zăcea pe fân între bou și măgar” (Toma de Celano, Prima viață, 84, FF 468).

Expoziție de presepii la Seminarul Franciscan din Roman

Distribuie cu:

„Viața s-a arătat: noi am văzut” (1In 1,2)

„Minunata imagine a ieslei, atât de dragă creștinilor,
stârnește mereu încântare și uimire”
(Papa Francisc, Admirabile signum, 2019)

Această inspirație divină s-a transformat de-a lungul timpului într-o frumoasă tradiție de Crăciun, ce s-a răspândit pretutindeni în lume, ca izvor al acelei bucurii sufletești pe care au trăit-o creștinii din Greccio în noaptea Crăciunului din anul 1223: „Fiecare s-a întors la casa sa plin de o bucurie de nedescris” (FF, 470).

Sfântul Părinte Papa Francisc, în scrisoarea pe care a dedicat-o minunatei imagini a ieslei (Admirabile signum, 2019), a voit să sprijine „frumoasa tradiție a familiilor noastre, care în zilele dinaintea Crăciunului pregătesc ieslea, ca și obiceiul de a o amenaja la locul de muncă, în școli, în spitale, în închisori, în piețe (…). Este într-adevăr un exercițiu de imaginație creativă, care implică utilizarea celor mai diverse materiale pentru a da viață micilor capodopere”.

Ordinul, fondat de Sfântul Francisc din Assisi, marchează evenimentul celui de-al VIII-lea centenar al aprobării Regulii și al primului presepiu de la Greccio printr-o serie de inițiative, spirituale și culturale, menite să evoce importanța celor două daruri spirituale pe care Dumnezeu le-a dăruit Bisericii și lumii ca surse de sfințenie, de bucurie și de frumusețe.

Provincia „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România – care a deschis manifestările dedicate centenarului celor două evenimente, cu un simpozion despre Regula aprobată de papa Honoriu al III-lea, la 29 noiembrie 1223, organizat la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman în perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2022 – va încheia acest itinerar aniversar cu organizarea unei expoziții de presepii în incinta aceluiași institut, la care sunt invitați să participe, în mod liber și în limita spațiului disponibil, atât comunitățile și grupurile parohiale, comunitățile religioase, cât și preoții, persoanele consacrate și credincioșii laici, în mod individual.

Amenajarea presepiilor, a căror componente vor fi pregătite în prealabil acasă după dimensiunile cerute de organizatori, se va putea face la Seminarul Franciscan din Roman, în perioada 27 noiembrie – 5 decembrie 2023.

La 8 decembrie 2023, în Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, va avea loc deschiderea oficială a expoziției de către PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, care va celebra, începând cu ora 10.30, Sfânta Liturghie în capela seminarului, urmată de binecuvântarea presepiilor. Expoziția va rămâne deschisă vizitării până în ziua de 2 februarie 2024.

Toți cei interesați și doritori să participe la această expoziție de presepii pot lua legătura cu organizatorii: pr. Virgil Blaj (Tel./WhatsApp: 0768646988) și pr. Irimia-Romică Pal (Tel./WhatsApp: 0787850445), până la data de 10 noiembrie 2023.

Vă așteptăm și vă dorim multă inspirație!

Organizatorii

Distribuie cu: