Loading...

Roman: Deschiderea anului şcolar 2016-2017 la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”

Distribuie cu:

Luni, 12 septembrie 2016, în ziua comemorării liturgice a Preasfântului Nume al Mariei, clopoţelul a sunat din nou pentru deschiderea anului şcolar 2016-2017. Celebrarea solemnă a început la ora 10.00, în capela Seminarului Franciscan, cu sfânta Liturghie prezidată de pr. Teofil Petrişor, ministrul provincial al Fraţilor Minori Conventuali, Provincia „Sfântul Iosif” din România, alături de care au concelebrat pr. Cristinel Sociu, directorul liceului, pr. Marius Bîlha, rectorul Institutului Teologic Franciscan, pr. Maximilian Pal, decanul Facultăţii de Teologie, şi preoţii formatori din cadrul seminarului.


 

roman_an_scolar

La începutul sfintei Liturghii, pr. Cristinel Sociu, directorul liceului, a salutat prezenţa părintelui provincial şi a celorlalţi preoţi, a profesorilor, a elevilor de la profilul teologic şi a celor de la profilul pedagogic, a părinţilor acestora şi a autorităţilor locale şi a îndemnat adunarea liturgică la comuniune în credinţă, sub călăuzirea lui Dumnezeu şi a Mariei, „cea aleasă şi iubită de Dumnezeu”, pildă vie de sfinţenie, bunătate şi umilinţă.

Sfânta Evanghelie a fost proclamată de pr. Marius Bîlha, iar cuvântul de învăţătură a fost ţinut de pr. Teofil Petrişor, care, în deschidere, a citat din documentul Conciliului Vatican II, Gravissimum educationis („Declaraţie despre educaţia creştină”), evidenţiind faptul că tinerii şi copiii „trebuie să fie formaţi pentru a participa la viaţa socială, astfel încât, înzestraţi corespunzător cu mijloacele necesare şi adecvate, să se poată integra activ în diversele sfere ale comunităţii umane, să fie deschişi la dialogul cu semenii şi să contribuie din toată inima la înfăptuirea binelui comun”. A continuat apoi cu câteva reflecţii pe marginea textului evangheliei zilei, care a avut ca temă centrală credinţa. Aceasta, a punctat părintele, vine prin cuvânt. Credinţa adevărată vine din auzirea cuvântului lui Dumnezeu, iar Dumnezeu e credincios Cuvântului său şi-l împlineşte. Rămâne ca noi să cerem mereu de la Cristos, asemenea apostolilor, să sporească în noi credinţa şi astfel vom depăşi toate obstacolele.

Rugăciunea universală a fost rostită de elevi, care au cerut ajutorul divin pentru noul an şcolar, lumina şi darurile Duhului Sfânt, eliberarea inimii de orice teamă, dar şi răbdare, putere şi dăruire pentru educatorii şi formatorii lor.

La oferirea darurilor, elevi şi profesori au dus la altar pâinea şi vinul împreună cu toate intenţiile lor, pentru a fi unite cu jertfa lui Cristos.

La sfârşitul sfintei Liturghii, pr. Cristinel Sociu a dat citire mesajului primarului municipiului Roman, profesor Laurenţiu-Dan Leoreanu, reprezentat de doamna Cristina Prăjescu, care, împreună cu membrii Consiliului local, au oferit rechizite şcolare la doi dintre elevii noştri.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele provincial a adresat un cuvânt de încurajare şi a urat succes elevilor şi profesorilor, realizări pe plan cognitiv şi spiritual, îndemnându-i să privească la Cristos, Pedagogul şi Învăţătorul suprem prin excelenţă, întrupare a învăţăturii sale.

Aşadar, conştienţi fiind că „în el trăim, ne mişcăm şi suntem” şi că el, Isus, este izvorul înţelepciunii şi al ştiinţei, să-i ceream ajutorul în activitatea noastră de învăţare şi să pornim la drum.

Prof. Monica Grosu

Distribuie cu: