Loading...

Huşi-Corni: Sfinţirea bisericii „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”

Distribuie cu:

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, comunitatea „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” din Huşi-Corni a participat duminică, 4 septembrie 2016, la un moment istoric: consacrarea altarului şi sfinţirea bisericii.


 

husi_corni_int

Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, însoţit de Preasfinţitul Anton Coşa, episcop de Chişinău, au fost primiţi cu mare bucurie de către parohul comunităţii, de primarul Ioan Ciupilan, alături de întreaga comunitate, în ziua de duminică, 4 septembrie 2016, pentru a sfinţi acest lăcaş de cult de curând renovat prin strădania neobosită a părintelui paroh Benone Butacu jr.

La începutul celebrării, părintele paroh a făcut cunoscut istoricul bisericii renovate. Au fost de faţă, alături de episcopi şi preoţi, autorităţi locale şi judeţene, precum şi un mare număr de credincioşi. S-a binecuvântat apa şi s-a sfinţit poporul şi zidurile bisericii de jur împrejur având aproximativ 250 de naşi din rândurile credincioşilor comunităţii. S-a deschis solemn uşa principală a bisericii conform ritualului, urmând să fie sfinţite şi zidurile interioare.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Anton Coşa care a menţionat că, în desele vizite, prin Huşi, spre Chişinău a cunoscut îndeaproape amplele lucrări de consolidare şi renovare ce se realizau la biserica noastră. După consolidarea zidurilor, reînnoite într-o manieră atât de laborioasă, Preasfinţitul ne-a invitat să realizăm o Biserică vie, la fel de măreaţă prin reînnoirea vieţii spirituale.

A urmat consacrarea altarului cu sfânta Crismă şi binecuvântat cu tămâie din belşug, în timp ce corul intona un frumos cântec în cinstea sfintei Fecioare Maria.

Către finalul sfintei Liturghii, părintele Benone a mulţumit bunului Dumnezeu pentru că i-a dat puterea să ducă la bun sfârşit această lucrare de renovare. De asemenea, în cuvântul de mulţumire a amintit pe toţi oamenii generoşi: firme şi persoane fizice care au susţinut aceste ample lucrări. Asupra acestor binefăcători a implorat binecuvântarea lui Dumnezeu şi ocrotirea Mamei cereşti.

Luând cuvântul, primarul Ioan Ciupilan a precizat că a oferit sprijin financiar ca o atenţie şi grijă pentru comunitatea catolică din Huşi, promiţând că în noul mandat va duce la bun sfârşit întreaga lucrare de renovare începută în cartierele catolice.

La finalul celebrării, Preasfinţitul Aurel Percă a înmânat părintelui paroh Benone Butacu, jr. distincţia „Crucea comemorativă «Fericitul Anton Durcovici»” din partea Episcopiei de Iaşi ca o recunoaştere a eforturilor de renovarea a bisericii „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” din Huşi-Corni, în aplauzele întregii comunităţi.

În cuvântul de mulţumire din partea comunităţii, s-a subliniat faptul că Isus laudă oferta pentru cutia templului făcută de văduva săracă scoţând în evidenţă faptul că mai important este să oferi ceea ce eşti decât ceea ce ai. Fiind necesare fonduri importante, au fost inimi generoase care au dăruit pricepere, muncă fizică şi bunuri, iar Dumnezeu va răsplăti însutit şi înmiit generozitatea lor. O caldă mulţumire s-a îndreptat către părintele Alois Bulai care a oferit un dar splendid bisericii noastre, tematica picturilor: femeia sfântă a Vechiului şi Noului Testament. Toate femeile sfinte din vechime au anunţat venirea sfintei Fecioare Maria, iar sfânta Fecioară Maria este aurora venirii lui Isus Cristos. Fecioara Maria devine, astfel, model pentru mamele care conduc delicat copiii spre Dumnezeu. Orice suflet ce păşeşte în biserică să fie condus spre ceea ce este inestimabil: Isus prezent în sfânta Euharistie.

Prin binecuvântarea specială oferită de către episcopii prezenţi, fiecare credincios a simţit binecuvântarea cerului şi ocrotirea sfintei Fecioare Maria, iar corul, prin cântece frumoase, a mângâiat fiecare suflet şi a dat o notă de solemnitate întregii celebrări.

Dumnezeu să binecuvânteze cu haruri speciale şi sănătate pe părintele nostru Benone, ca şi pe toţi binefăcătorii bisericii noastre.

Cipriana Bulai

Distribuie cu: