Loading...

Prăjești: Întâlnirea tinerilor

În ziua de sâmbătă, 16 septembrie 2023, începând cu ora 9.00, plini de energie și de zâmbet, numeroși tineri, proveniți din parohiile păstorite de frații franciscani conventuali, s-au adunat în comunitatea parohială „Preasfânta Treime” din Prăjești (BC) pentru a sărbători prima ediție a Întâlnirii Tineretului Franciscan cu tema „Francisc, tânăr și frate”.

Întâlnirea Tineretului Franciscan la Prăjești

Distribuie cu:

După ce au fost întâmpinați călduros de parohia gazdă prin tinerii animatori, cei aproximativ 150 de participanți au primit câte o brățară cu logo-ul, titlul și tema întâlnirii. A urmat apoi un minunat moment de cateheză pe parcursul căreia au venit la lumină întrebări importante pentru viața fiecărui tânăr, printre care: Care este planul lui Dumnezeu cu tine? Care este provocarea pe care o pune Domnul astăzi în inima ta? Care este primul tău pas spre Isus?

Pornind de la pasajul biblic din Mt 14, 22-33 în care Petru e încurajat de Isus să meargă pe apă, pr. Iosif Amitricioaie, în cateheza sa i-a îndemnat pe tineri să fie curajoși, să nu le fie teamă să iasă din „barca” vieții lor pentru a-l întâlni pe Isus, pentru a fi persoane mai bune, chiar dacă aceasta implică uneori „a fi udați” de apa rece a mării și a fi clătinați de „vântul” care ne stă împotrivă. Dacă vrei să experimentezi puterea lui Dumnezeu, trebuie să faci primul pas spre Isus, asemenea apostolului Petru. Cel mai grav eșec este acela de a nu risca și de a nu coborî niciodată din barca comodități, a indiferenței și a lipsei de implicare. Pr. Iosif le-a cerut tinerilor să nu uite că Isus îi cheamă să coboare din barcă și să umble cu el.

După o pauză binemeritată, a urmat pregătirea cântecelor pentru Sfânta Liturghie și un timp dedicat pentru spovezi, în vederea reconcilierii cu Dumnezeu și cu Biserica. Celebrarea euharistică a fost prezidată de către pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Provinciei Franciscane Conventuale „Sfântul Iosif” din România.

În cadrul omiliei sale, pr. Bogdan Balașcă i-a încurajat pe tineri să aibă grijă de sufletele lor, pentru a se putea asemăna cu acel om din evanghelia zilei care, „construind o casă, a săpat adânc și a pus temelia pe stâncă. Venind inundația, șuvoiul s-a năpustit în casa aceea, dar nu a putut să o clatine, pentru că fusese construită bine” (Lc 6, 47-48). Sfânta Liturghie a fost animată în mod minunat, atât instrumental cât și vocal, de corul tinerilor din comunitățile prezente la sărbătoare, creând o atmosferă de-a dreptul magică și înălțătoare.

Aceste momente frumoase și pline de har au fost urmate de un prânz bogat, când tinerii au servit pizza pregătită de către un grup de credincioși ai parohiei gazdă, suc, dulciuri și struguri, bucurându-ne de darul comuniunii și al fraternității universale.

După un scurt timp de odihnă și de relaxare, am avut nevoie și de puțină mișcare, iar tinerii animatori din parohia gazdă au avut grijă ca toți participanții să se bucure de câteva momente de dans. După aceasta a urmat momentul mult-așteptat al Festivalului Tinerilor Franciscani. În cadrul acestuia, fiecare grup parohial și-a dezvăluit talentele de dans, actorie și chiar stand-up.

În deschiderea festivalului, preoții și surorile ne-au încântat privirile prin momentul pregătit de ei. Tinerii din parohia gazdă, Prăjești, alături de tinerii din filiala Bogdănești au prezentat un moment de teatru social despre viața fratelui Francisc din Assisi.

Grupul de tineri din Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Luizi-Călugăra ne-a încântat prin dans și cântec popular, iar cel venit din Ardeal, din Parohia Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” Oradea, ne-a prezentat, printr-o poezie, câteva informații despre parohia lor și despre frumusețea liturgiei bizantine. După aceasta, tinerii din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești și-au demonstrat talentul printr-un dans țigănesc. Aceștia au avut mare grijă să nu uite de modelul lor de trăire a credinței, astfel că au purtat cu entuziasm relicva Fericitei Veronica Antal, pentru ca fiecare tânăr participant să primească binecuvântarea bunului Dumnezeu prin mijlocirea sa.

Grupul parohial din Buruienești ne-a demonstrat că este cu adevărat talentat prin prezentarea unei scenete de mimică care a avut în centru un exemplu de credință foarte grăitor. În continuare, părintele Iosif Amitricioaie ne-a încântat prin cântec acompaniat la chitară și ne-a reamintit că Dumnezeu Tatăl ne așteaptă mereu cu brațele deschise, asemenea Tatălui din parabola Fiului Risipitor.

Veniți de pe malul Dunării, tinerii din Galați și Romanu, ne-au amuzat printr-un moment de glume. Reprezentanții la acest eveniment din Parohia „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Hălăucești și-au demonstrat talentul printr-un dans, iar tinerii veniți din Huși-Corni au reprezentat foarte frumos un show TV, prin care ne-au amuzat foarte mult. Grupul venit din Parohia „Trupul și Sângele Domnului” din Târgu-Trotuș ne-a adunat pe toți pregătind un joc de cunoaștere dinamic.

În încheierea festivalului, parohia gazdă a pregătit un moment artistic tradițional al satului Prăjești, încântându-ne cu dansul căluților, un dans reprezentativ pentru această localitate.

După festival toți cei prezenți au continuat distracția prin joc și dans. La încheierea evenimentului, fiecare participant a primit câte o amintire pregătită de către organizatori, împreună cu binecuvântarea oferită de toți preoții, prin mijlocirea Fericitei Veronica Antal, fecioară și martiră.

Dorim să mulțumim Provinciei Franciscane Conventuale „Sfântul Iosif”, Comisiei de animare vocațională și pastorația tineretului, păstorilor și comunității parohiale din Prăjești care a găzduit acest eveniment, preoților și surorilor care au însoțit grupurile de tineri, dar și tuturor binefăcătorilor care, într-un mod sau altul, au susținut și s-au implicat în pregătirea acestei întâlniri atât de frumoase, care a reînnoit în fiecare dintre noi credința, speranța și iubirea și entuziasmul slujirii lui Dumnezeu, Bisericii și oamenilor, după exemplul Sfântului Francisc din Assisi, tânăr și frate actual.

Pace și bine, tuturor!

Francesca Horvat și Lucia-Raluca Comorașu

*

Mai multe imagini se pot vedea aici.

Distribuie cu: