Loading...

Viișoara: Întâlnirea fraților religioși

În perioada 18-19 septembrie 2023 a avut loc, la Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara, întâlnirea formativă a fraților religioși ai Provinciei ,,Sfântul Iosif’’ din România.

Întâlnirea fraților religioși ai Provinciei la Viișoara

Distribuie cu:

Prima zi a început cu o vizită în orașul Piatra-Neamț, unde frații au putut să se bucure de vederea de sus a orașului, plimbându-se cu telegondola și, apoi, vizitarea centrului vechi.

După amiază, începând cu ora 15.00, a avut loc  o conferință   susținută de fratele Lucian Horlescu, responsabil cu formarea permanentă a fraților, cu tema  „Bogăția verificării în procesul de reînnoire a vieții”.

În introducere s-au subliniat câteva exemple de situații conflictuale și analiza lor. Cum reacționăm? De ce într-un mod sau altul? Cât de liberă este reacția noastră? Ce ne condiționează? 

Procesul de convertire înseamnă să ne simțim liberi. Multe din comportamentele și acțiunile noastre le învățăm din copilărie. Creierul nostru acționează de multe ori fără ca noi să fim conștienți. În copilărie se învață pe cale senzorială. Viața noastră este un drum constructiv permanent. Educația ne condiționează mult în modul nostru de a acționa și de a gândi. 

S-a prezentat o schemă a comportamentelor. O schemă între un copil și o figură de referință. Din primii ani ai copilăriei se dezvoltă primele trăsături ale viitorului adult. 

Rezultatul acestor interacțiuni este realizarea unui prototip, care ne face să simțim într-un fel, să acționăm și să gândim într-un mod specific, personal. 

Fără provocări nu creștem, nu progresăm. Există o disfuncție între nivelul cognitiv și gestionarea emoțiilor.

Prima zi s-a încheiat cu Oficiul lecturilor și Vesperele, urmată de o agapă frățească pregătită de fratele Marcu Roșu, responsabilul mănăstirii.

A doua zi, la ora 7.30, s-a celebrat Sfânta Liturghie prezidată de pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, ministrul provincial, împreună cu pr. Emilian Ionel Dumea, vicar provincial, și ceilalți frați din comunitate. În cuvântul de învățătură părintele provincial, plecând de la lecturile zilei, a subliniat apropierea care trebuie să existe în noi față de cei care se află în suferință.

De la ora 9.00 a avut loc întâlnirea fraților religioși prezenți cu părintele provincial, unde s-au discutat printre altele, evenimentul jubiliar pe care Ordinul îl trăiește la 800 de ani de la confirmarea Regulii, presepiul de la Greccio, unde părintele provincial ne a invitat să reluăm formula de la profesiune pentru a conștientiza mai mult sfaturile evanghelice pe care le-am profesat.

În încheiere am fost încurajați în ceea ce facem și să nu uităm de ceea ce suntem. Ziua a continuat cu o zi în natură unde frații sau bucurat de multe locuri frumoase din zona Neamțului.

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: