Loading...

Prăjești: Al doilea noviciat

În perioada 31 iulie – 27 august 2022, în vederea profesiunii solemne, fratele Narcis-Gabriel Crăciun, aparținând Provinciei Franciscane Conventuale „Sf. Iosif” din România, din cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali, avându-l ca magistru de novici pe pr. Vlad-Bogdan Bejan și vice-magistru pe pr. Carol Martin, a trăit experiența celui de-al doilea noviciat, organizat în Casa de Postulandat din Prăjești (BC).

Al doilea noviciat la Prăjești

Distribuie cu:

Relatorul primei săptămâni a fost pr. Vlad-Bogdan Bejan, care i-a prezentat fratelui novice tematica „Vocația”. În complexitatea acestei tematici părintele i-a adus la cunoștință importanța memoriei, a aducerii aminte cum Dumnezeu l-a chemat și cum i-a oferit vocația ca dar. Un alt aspect subliniat pe parcursul meditațiilor a fost cuvântul Iată-mă, rostit de Abraham, Moise, Samuel, Maria și împlinindu-se în Cristos. Pr. Vlad a vorbit despre iată-mă  al lui Abraham, tatăl nostru în credință, care s-a dăruit în totalitate Domnului, până la sacrificiul cel mai mare, apoi despre iată-mă al lui Moise căruia, în căutarea lui Dumnezeu, nu-i este frică de flăcările rugului aprins. Mișcătoare a fost experiența mistică a micului Samuel, pe care Dumnezeu îl cheamă în timpul somnului, trezindu-l pe neașteptate, evenimentul împlinindu-se prin cuvintele: „Vorbește Doamne, sluga ta ascultă!”. Un iată-mă frumos și plin har a fost cel al Mariei, pronunțat ca răspuns la anunțul îngerului, prin care se deschide poarta cerului pentru a veni între noi așteptatul Mesia. Începând de la Isus, iată-mă al omului își urmează cursul în istoria Bisericii, din generație în generație, pentru a răspândi Vestea cea Bună a mântuirii până la marginile lumii și până la sfârșitul timpurilor. Meditând asupra acestor iată-mă prezenți în Sfânta Scriptură, fratele Narcis a avut posibilitatea să asculte cum Domnul bate și la ușa inimii sale, invitându-l să pronunț propriul iată-mă care cere fidelitate, promptitudine, disponibilitate în a asculta Cuvântul și posibilitatea de a fi mesager al Său, conștient fiind că Dumnezeu cheamă în mod liber prin diferite mijloace: prin aproapele, prin rugăciune, prin întâlnirea cu Cuvântul Său, în tăcere, etc.

Moderatorul celei de-a doua săptămâni a fost tot părintele Vlad-Bogdan Bejan care i-a vorbit fratelui novice despre cele trei sfaturi evanghelice ale ascultării, sărăciei și castității. Scopul trăirii sfaturilor evanghelice nu este renunțarea, nici căutarea valorilor, dar dăruirea de sine, pentru a ne face disponibili să primim o participare intimă la viața însăși a Mântuitorului. Isus Cristos, primul consacrat, este modelul acestei particulare consacrări prin stilul de viață ales de El însuși, în care este exprimată disponibilitatea Sa față de Voința Tatălui, în sărăcie și în castitate. Vita Consecrata la nr. 19 spune că sfaturile evanghelice sunt un dar al Preasfintei Treimi, iar cei chemați trebuie să răspundă Domnului printr-o dăruire totală și exclusivă, identificându-se cu Cristos. A-l urma pe Isus Cristos „mai îndeaproape” înseamnă a accepta darul vocației, la care religiosul răspunde „murind păcatului”, renunțând lumii și trăind doar pentru Dumnezeu. Viața consacratului este în întregime dăruită slujirii. Săptămâna s-a încheiat cu un pelerinaj la Sanctuarul Marian de la Cacica (SV), cu ocazia sărbătorii „Adormirii Maicii Domnului”, în decursul căreia fratele Narcis s-a arătat disponibil slujirii.

A treia săptămână a fost dedicată exercițiilor spirituale, acestea fiind susținute de pr. Cristian Clopoțel, la Viișoara (NT), împreună cu frații de la Noviciatul Franciscan de la Pârâul Rece (BV). Tema aleasă spre meditație a fost: „Fraternitatea rănită și vindecată, în Sfânta Scriptură”. În introducerea exercițiilor spirituale am fost ghidați și îndemnați să privim la Cristos, modelul nostru și al fraternității noastre. Părintele relator ne-a propus spre meditare mai multe texte din Vechiul Testament, texte din cartea Genezei, care pun în lumină relațiile fraterne dintre Cain și Abel, Abraham și Lot, Esau și Iacob, Iosif și frații săi. Pe baza acestor texte am reflectat la faptul că relațiile umane sunt afectate de păcat și nici o fraternitate nu poate fi perfectă. Pe parcursul drumului spiritual am avut prilejul de a medita și asupra unor texte din Noul Testament, în mare parte texte din evanghelii, punând în lumină drumul fratern. Pentru a construi o fraternitate sănătoasă trebuie să punem accent pe fidelitate, învățătura lui Isus, comuniunea fraternă, euharistie și rugăciune, o viață evlavioasă, bucuria și simplitatea inimii.

În ultima săptămână fratele novice l-a avut ca relator pe pr. Carol Martin, care i-a prezentat o serie de prelegeri despre fraternitatea franciscană conventuală: fraternitatea și dinamicele acesteia; construirea fraternității în libertate; dimensiunea umană a fraternității; fraternitatea, locul prezenței și memoriei lui Cristos; fraternitatea: „marele sacrificiu”; criza – fenomen al fraternității; correctio fraterna; fraternitatea în viziunea Sfântului Francisc, etc. Fundamentul legăturilor noastre fraterne trebuie stabilit în dragostea lui Isus Cristos. Astfel, avându-l drept țintă sau centru pe Mântuitorul, vom putea depăși cu ușurință toate dificultățile întâlnite în viața comunitară, lăudându-l cu bucurie.

Liturghia de încheiere a celui de-al doilea noviciat a avut loc sâmbătă, 27 august 2022, la ora 11.30 și a fost prezidată de Ministrul provincial, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu. La această Sfântă Liturghie au concelebrat pr. Virgil Blaj, rector și formator la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, pr. Vlad-Bogdan Bejan, pr. Carol Martin, pr. Dumitru Patraș, paroh și guardian al Parohiei „Preasfânta Treime” din Prăjești.

În ziua următoare, duminică, 28 august 2022, în cadrul celebrării euharistice de la ora 11.00 prezidată de către pr. Vlad-Bogdan Bejan, împreună cu întreaga comunitate eclezială din Prăjești, fratele Narcis i-a adus mulțumire bunului Dumnezeu pentru acest timp frumos de care a avut parte de-a lungul celui de-al doilea noviciat, la Casa de Postulandat.

Cu inimile pline de recunoștință pentru acest timp binecuvântat, le adresăm mulțumirea noastră fraților care l-au însoțit și călăuzit în tot acest timp, în mod deosebit fraților de la Casa de Postulandat din Prăjești pentru exemplul lor de viață fraternă și pentru că s-au îngrijit de toate cele necesare acestei perioade de pregătire pentru profesiunea solemnă, precum și tuturor oamenilor de bunăvoință pentru susținerea și rugăciunile lor.

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: