Loading...

Două experiențe de neuitat

În perioada 16-20 august 2022, la Sacrul Convent din Assisi (Italia), s-a desfășurat Întâlnirea internațională a tinerilor și a fraților franciscani conventuali (Expo Dubai Meeting) care au participat ca voluntari la Pavilionul Vaticanului, prezent la Expoziția Mondială din Dubai, care s-a desfășurat în perioada 1 octombrie 2021- 31 martie 2022 și care a avut ca temă „Conectarea minților și crearea viitorului”. La această întâlnire au fost prezente și patru tinere din parohiile Luizi-Călugăra și Prăjești, însoțite de pr. Vlad-Bogdan Bejan și de pr. Clement Tălin, care au reprezentat România.

Două experiențe de neuitat: Expo 2020 Dubai și Expo Dubai Meeting de la Assisi

Distribuie cu:

Cei 25 de tineri participanți s-au întâlnit în Assisi cu scopul de a se cunoaște mai bine între ei și pentru a face o evaluare a timpului petrecut în Dubai, la lumina experienței de credință a Sărăcuțului din Assisi. La expoziția din Dubai a fost prezent și Statul Vatican cu un pavilion, fiind reprezentat de cei aproape 100 de tineri voluntari și frați franciscani conventuali din diferite țări ale Europei.

La Assisi, în cele cinci zile, tineri din Italia, România, Spania, Germania și Croația au avut posibilitatea de a lega noi prietenii, dar și de a descoperi mai multe lucruri despre viața Sfântului Francisc de Assisi, reflectând totodată la timpul deosebit de frumos și bogat de care au avut parte pe toată perioada desfășurării Expo Dubai 2020.

Totodată, de-a lungul acestui timp nu au lipsit momentele de meditație, timpul personal și cel mai important,  momentele de împărtășire în grup, clipe care i-au ajutat pe cei prezenți să se înțeleagă mai în profunzime pe ei înșiși, să se apropie mai mult unii de alții și de Dumnezeu.

Toate aceste momente unice nu s-ar fi putut desfășura fără ajutorul pr. Simone Tenuti, responsabil al Centrului Franciscan Tineri din Assisi care, cu multă măiestrie le-a vorbit tinerilor despre viața și spiritualitatea Sfântului Francisc pe înțelesul lor și i-a provocat cu întrebări care să le întărească credința. De asemenea, mulțumim și pr. Emanuel Chiricheș care a contribuit foarte mult la organizarea și desfășurarea acestui eveniment. Le aducem mulțumire și celorlalți preoți prezenți, atât din România, cât și din celelalte țări, care ne-au fost îndrumători spirituali în aceste zile, ne-au ascultat și ne-au sfătuit în viața noastră de creștere umană și spirituală.

La încheierea acestei întâlniri de neuitat, până la întoarcerea în țară, am avut oportunitatea de a vizita și alte orașe ale Italiei precum Florența, Veneția și Padova, mulțumindu-le pr. Daniel Fechetă și pr. Gabriel Bejan pentru ospitalitate și pentru explicațiile pe care ni le-au oferit despre Bazilica „Sf. Anton de Padova”.

*

Iată câteva impresii din partea tinerilor participanți despre trăirile frumoase de care au avut parte de-a lungul celor două întâlniri amintite mai sus:

„Pentru mine, experiența de care am avut parte în Dubai este de nedescris. Ne repezim în a judeca persoanele arabe și cultura lor, însă am cunoscut persoane cum puține mai sunt. M-am încredințat lui Dumnezeu și m-am rugat să mă ajute să mă bucur din plin de șansa ce mi s-a oferit și am simțit fericire imensă. Am simțit recunoștință și pace. Am fost în sufletul Vaticanului. Am reprezentat cu mândrie sfântă învățăturile sale și am împărtășit ce am mai de preț: Credința mea”. – Iolanda-Mădălina (Nisiporești).

,,Aceste zile petrecute în Assisi m-au făcut să îmi doresc să îmi trăiesc mai mult și mai profund viața de credință. Am avut parte de experiențe minunate alături de grupul de tineri și preoții prezenți. Totodată, am aprofundat viața sfântului Francisc și drumul său spre convertire, înțelegând astfel că trebuie să-i fim mereu recunoscători lui Dumnezeu pentru fiecare lucru pe care ni-l dăruiește.

De altfel, experiența trăită ca voluntar al pavilionului Sfântului Scaun la Expo Dubai 2020  m-a ajutat să îmi depășesc frica de a vorbi în public și de a-mi mărturisi credința creștină. În același timp, a fost o oportunitate minunată de a învăța să îmi deschid mai mult inima și mintea față de fiecare persoană în parte, indiferent de religie sau cultură.” – Nicoleta Țîmpu (Luizi-Călugăra).

„Experiența de la Expo Dubai 2020 a fost unică. Să putem vorbi despre Isus Cristos în mijlocul lumii musulmane reprezintă cu adevărat ecumenism. Dar, nu doar faptul că noi, creștinii, ne-am putut exprima propria credință, ci mai ales faptul că împreună cu musulmanii am avut ocazia să discutăm fără să judecăm și am reușit să ne înțelegem mai bine unii pe alții și credința fiecăruia în parte. Cele trei săptămâni pe care le-am petrecut acolo ca voluntar m-au ajutat să privesc cu alți ochi această lume despre care nu cunoșteam prea multe. Pavilionul Sfântului Scaun nu era unul mare și impunător, dar prin simplitate sa și mesajul transmis a atras nenumărați turiști de diferite confesiuni, fiecare a rezonat cu mesajul nostru, cel al fraternității, al legăturilor pe care le putem crea cu ceilalți, motiv pentru care ne simțim mai puternici împreună.

Entuziasmul din Dubai l-am retrăit în zilele petrecute la Assisi unde am aflat mărturii ale celorlalți voluntari despre trăirea credinței în perioada petrecută acolo. Fiecare dintre noi a avut cu siguranță cel puțin o întâlnire deosebită la pavilion pe care să o păstreze în suflet și care să-i amintească că, deși suntem diferiți în multe feluri, ne asemănăm și împărțim aceleași valori, iar iubirea lui Dumnezeu, dar și a noastră, se simte la fel, indiferent de circumstanțe. La Assisi l-am descoperit mai mult pe Sfântul Francisc, cel despre care am vorbit de atâtea ori la pavilion, și m-am bucurat să pot fi în locurile care i-au schimbat viața.

Două experiențe de neuitat pe parcursul cărora am întâlnit oameni minunați, am legat prietenii, ne-am distrat împreună și ne-am bucurat de tot ceea ce am primit! – Silvia Comorașu (Prăjești).

„Oportunitatea pe care am avut-o, în calitate de voluntar la Pavilionul Vaticanului în cadrul Expo 2020 Dubai, a fost uimitoare. A fost o provocare pentru mine, însă pas cu pas mi-am descoperit limitele și cu mult curaj și determinare, le-am depășit.

Am cunoscut oameni minunați, din diferite culturi, naționalități, religii. Experiența din Dubai s-a terminat, dar a urmat întâlnirea din Assisi cu ceilalți voluntari, care m-a ajutat să integrez tot ce am trăit și să mă conectez la ceea ce trăiesc acum în viața mea. Am avut bucuria să-i cunosc și pe ceilalți voluntari, astfel împreună am împărtășit experiența trăită și am petrecut momente minunate împreună, ca o adevărată familie, unde toți suntem frați și surori.

Sunt profund recunoscătoare pentru aceste activități care au contribuit la formarea mea atât personală cât și spirituală. Totodată, le mulțumesc tuturor, în special preoților, care au făcut toate aceste lucruri posibile, cu mult efort și iubire. Cu siguranță, toate cele trăite vor rămâne întotdeauna în inima mea. – Chiricheș Florentina Brigita (Luizi-Călugăra).

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: