Pelerini la Fericita Veronica Antal
Cu ajutorul lui Dumnezeu și al Fericitei Veronica, și anul acesta cinstitorii ei au avut binecuvântata ocazie de a participa la pelerinajul și la sărbătoarea în cinstea ei, eveniment de har și de comuniune ce a avut loc la ea acasă, la Nisiporești, în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”, precum și la capela din câmp, locul martiriului Fericitei. Mulți au răspuns invitației ei – credincioși de toate vârstele, persoane consacrate și preoți, aceasta dovedind că Fericita Veronica Antal, prin forța sfințeniei ei, are încă multe să ne spună tuturor, să ne învețe trăirea credinței cu seriozitate, bucurie și implicare. Un rol aparte prin participare și implicare l-au avut credincioșii din Ordinul Franciscan Secular, prezenți într-un număr semnificativ. De asemenea, anul acesta pelerinii au avut bucuria de a fi însoțiți și de echipa postului de radio ERCIS FM, care au difuzat sfintele celebrări din seara de 25 august și din ziua de 26 august.
Distribuie cu:
Deschiderea pelerinajului a avut loc joi, 25 august 2022, la ora 16.30, cu ritualul de primire a pelerinilor, celebrat în fața statuii Fericitei, în fața bisericii, după care credincioșii au avut bucuria de a trăi un moment inedit, ca pregătire pentru a primi mesajul Veronicăi din acest an, anume vizionarea unei piese de teatru intitulată: „Fericita Veronica Antal: drumul de la pământ la cer”, scrisă de pr. Iosif-Eduard Cadar OFMConv., și pusă minunat în scenă de trupa de teatru a Liceului Teologic „Sf. Francisc din Assisi”, din Roman, coordonată de doamna profesoară Aurelia Balașcă. Piesa înfățișează momentele principale din viața Fericitei, reliefând virtuțile ei, profunda ei viață interioară de unire cu Isus și lupta ei de a-și împlini vocația, luptă ce a culminat cu martiriul pentru Sfânta Curăție. La ora 18.30 a urmat Sfânta Liturghie, prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministru provincial, încheiată cu binecuvântarea pelerinilor și a obiectelor religioase. În cuvântul de învățătură de la predică, părintele provincial a elogiat sfințenia, virtuțile și tăria sufletească a Fericitei Veronica, imbold și pentru noi astăzi de a lupta pentru a ne sfinți, nefăcând deloc compromis cu păcatul și cu lumea. Această primă zi de pelerinaj s-a încheiat cu ora de adorație euharistică, de la ora 20.00, pregătită și susținută de frații franciscani ai conventului din Nisiporești, împreună cu pelerinii prezenți într-un număr semnificativ.
A doua zi de pelerinaj, vineri, 26 august, s-a deschis prin pelerinajul la locul martiriului. La ora 8.00 a avut loc plecarea în procesiune de la biserică, în timpul căreia pelerinii au celebrat Calea Sfintei Cruci pentru pace; ajunși la capela Fericitei Veronica din câmp, frații și surorile din Ordinul Franciscan Secular au reînnoit promisiunea lor religioasă de trăire evanghelică, iar credincioșii au primit binecuvântarea specială, prin mijlocirea Fericitei Veronica. Apoi cu toții s-au întors la biserică unde, la ora 10.00, au putut continua rugăciunea prin participarea la adorația euharistică, ca pregătire pentru Sfânta Liturghie.
La ora 11.00 a avut loc Sfânta Liturghie solemnă, concelebrată, de încheiere a pelerinajului, prezidată de PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iași, fiind prezenți în sfântul altar 65 de preoți; Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea pelerinilor și a obiectelor religioase. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Iosif a subliniat importanța cinstirii sfinților noștri, dar și rolul și prezența acestora în viața creștinului; legătura cu ei devine vizibilă în momentul în care începem să credem cu tărie că și noi putem deveni sfinți: nu trebuie să ne temem să rostim cuvântul „sfânt” și nici de a nutri dorința/dorul după sfințenie. În final, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de mulțumire și de felicitare credincioșilor și fraților franciscani implicați în promovarea cultului și spiritualității Fericitei Veronica, sensibilizând pe toți în descoperirea și încurajarea noilor vocații la preoție și viața consacrată.
Mulțumim Domnului și Fericitei noastre fecioare martire de la Nisiporești, pentru aceste două zile binecuvântate de har și de comuniune în credință și rugăciune, de întâlnire reală cu Dumnezeu, prin Sfintele Sacramente ale Spovezii și Euharistiei, de luminare și reînnoire sufletească.
*
Mai multe imagini puteți vedea aici și aici.