Loading...

Pr. Anton Demeter: Repere biografice (I)

Pr. Anton Demeter s-a născut în localitatea Butea, jud. Iași, la 17 septembrie 1925, din părinții Ioan și Maria, țărani agricultori, oameni simpli și temători de Dumnezeu.

Pr. Anton Demeter, OFMConv.

Distribuie cu:

Dintre cei șapte copii, Anton este cel mai mare. La Botez, după o relatare chiar a părintelui, a primit numele de „Anton”, probabil, după numele bunicului său, după mamă. Prima Sfântă Împărtășanie și Sfântul Mir le-a primit în Biserica parohială din sat. Clasele primare le-a absolvit la școală din comuna Butea.

În anul 1937 s-a înscris la Gimnaziul Franciscan din Hălăucești, unde a absolvit cele patru clase gimnaziale, având ca director pe Pr. Mihai Dămoc. La absolvirea Gimnaziului, simțind în suflet chemarea lui Dumnezeu la viața consacrată, a intrat în Seminarul Franciscan de lângă gimnaziu. Au urmat, cum rememora părintele Anton, frumoșii ani de Seminar, cu muncă și rugăciune, cu urcușuri și alunecări, cu visări și speranțe, cu griji și emoții, cu bucurii și așteptări.

În paralel cu studiile seminariale și pentru echivalarea acestora cu acelea ale liceelor de Stat, în fiecare an a trebuit să se prezinte de două ori, în două sesiuni, spre a da examene la Liceul „George Bacovia” (fost Ferdinand I) din Bacău.

În acei ani, țara trecea prin vremuri grele de război. În primăvara anului 1944 a trebuit să se refugieze din fața armatelor rusești care invadaseră Moldova, pentru a da examenele de încheiere a anului școlar la un liceu greco-catolic din orașul Beiuș (jud. Bihor), din Transilvania.

După 23 august 1944, întors din refugiu, nu s-a mai dus la Seminarul din Hălăucești, ci a rămas la Seminarul Teologic din Luizi-Călugăra (jud. Bacău), spre a-și completa acolo studiile ultimului an de Seminar și Liceu și a se pregăti la examenul de Bacalaureat. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în vara anului 1945 a terminat cu bine atât studiile seminariale cât și examenele liceale, susținând examenul de Bacalaureat. În perioada 1937-1944, cât a fost în formare la Seminarul din Hălăucești, i-a avut ca directori și formatori pe: Pr. Mihai Dămoc. Pr. Iosif Krasler, Pr. Iosif Chelaru și Pr. Gheorghe Pătrașcu.

La 17 octombrie 1945 a îmbrăcat haina religioasă franciscană, începând Anul de Noviciat în mănăstirea din parohia Săbăoani, sub conducerea zelosului și înțeleptului Magistru Pr. Matei Ghiuzan. Un an mai târziu, la 29 octombrie 1946 a încheiat Anul de Noviciat cu depunerea, în mâinile părintelui provincial Iosif Petru M. Pal, a sfintelor voturi de ascultare, sărăcie și curăție, înaintea altarului Bisericii din Săbăoani.

Reîntors la Luizi-Călugăra a început pregătirea teologică la Colegiul „Sf. Bonaventura”, având ca profesori pe: Pr. Iosif Petru M. Pal (Morală); Pr. Francisc Simon (Dogmatică); Pr. Dumitru Lucaci (Istoria Bisericii); Pr. Eldo Boreatti (Sfânta Scriptură). Studiile se desfășurau, cum avea să mărturisească însuși părintele, „într-o atmosferă de muncă însuflețită, sub conducerea unor astfel de profesori, cu o înaltă pregătire teologică și cu o trăire franciscană exemplară”.

La terminarea primului an de studii teologice, bucuria părintelui avea să fie întunecată de moartea prematură și neașteptată, la 21 iunie 1947, a părintelui provincial Iosif Petru M. Pal, iar mai apoi de îmbolnăvirea părintelui rector Dumitru Lucaci.

În anul următor 1948, pe când se afla în anul al III-lea de Teologie, la sfârșitul lunii decembrie, o lovitură și mai grea s-a abătut asupra părintelui: expulzarea din Institut și trimiterea la casa părintească. În cei patru ani, cât a stat în mijlocul lumii, a rămas neclintit în urmarea vocației și nu și-a pierdut niciodată speranța că într-o zi va deveni muncitor în via Domnului.

Material preluat și adaptat după o evocare transmisă de Pr. Anton Demeter, OFMConv.

***

În data de 29 noiembrie a.c., la ora 17.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, se va deschide oficial prima etapă a cauzei de beatificare (investigația informativă diecezană cu privire la viața, virtuțile și faima de sfințenie) a slujitorului lui Dumnezeu Anton Demeter, preot franciscan conventual.

Distribuie cu: