Loading...

Pr. Anton Demeter: Repere biografice (II)

Pr. Anton Demeter, în cei patru ani cât a fost constrâns să rămână la casa părintească (1948-1952), nu și-a pierdut niciodată speranța că va ajunge un păstor în via Domnului, rămânând, astfel, neclintit în urmarea vocației.

Barticești: Pr. Anton Demeter, OFMConv. alături de un grup de preoți.

Distribuie cu:

În toamna anului 1951 s-a redeschis la Alba-Iulia, în Transilvania, Institutul Teologic pentru studenții teologi maghiari și nemți, la care au fost admiși și câțiva studenți moldoveni care în anul următor au fost sfințiți preoți.

În anul 1952, un al doilea grup de studenți moldoveni, printre care se afla și părintele Anton Demeter, s-a înscris la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba-Iulia, în ultimul an de studii teologice. Studiile s-au desfășurat normal, fără niciun amestec politic din afară, așa cum avea să-și amintească părintele.

În vara anului următor, 1953, au fost hirotoniți de către arhiepiscopul Alexandru Cisar, aflat atunci cu domiciliu obligatoriu la Orăștie, alți șapte teologi moldoveni, printre care și părintele Anton, în sărbătoarea „Ss. Petru și Paul, apostoli”, în Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia.

În sfârșit, îndelunga așteptare și fidelitate față de harul chemării lui Cristos i-au fost împlinite și răsplătite cu o bucurie nespus de mare. Era preot al lui Isus și fiu spiritual al Seraficului Părinte Francisc din Assisi, întrucât în luna martie a anului 1953, în secret, a depus pe viață sfintele voturi în mâinile Pr. Anton Tălmăcel, acesta având delegarea Pr. Alois Herciu, superiorul fraților franciscani conventuali de atunci.

Reîntors în Moldova, ca preot nou sfințit, a celebrat Prima Sfântă Liturghie în satul natal, spre marea bucurie a părinților și a consătenilor săi.

A urmat apoi o scurtă vacanță în parohia din Adjudeni, în timpul căreia s-a pregătit pentru examenul de jurisdicție care a avut loc în ziua de 10 septembrie 1953 la decanatul din Bacău.

În aceeași zi, s-a prezentat la Parohia „Preasfânta Treime” din localitatea Prăjești (BC), unde primise numirea de vicar parohial. Acea perioadă petrecută la Prăjești a trezit amintiri grăitoare în memoria părintelui Anton, acesta evocând mai târziu: „Mă simțeam nespus de bine în noul meu post, căci Parohia Prăjești avea la vremea acea vreo 12 sate filiale. Având la dispoziția mea calul și căruța parohiei, mă deplasam pe drumurile de câmp, când la o filială, când la alta, pentru a celebra Sfânta Liturghie în zilele de duminică, sau pentru a administra Sfintele Sacramente unor bolnavi în cursul săptămânii. Mă simțeam în largul meu, având senzația că mă aflu într-o regiune de misiuni, așa cum visasem eu în anii de Seminar”.

Dar șederea la Prăjești nu a durat decât 50 de zile, căci la sfârșitul lunii octombrie a fost transferat ca vicar parohial la Catedrala „Sf. Iosif” din București, în locul Pr. Alois Donea care avea probleme de sănătate.

La Catedrală a activat aproape cinci ani, timp în care și-a dat străduința să fie mereu la dispoziția credincioșilor. Despre anii petrecuți la București, părintele Anton scria: „Despre acei ani păstrez cele mai duioase și sfinte amintiri din viața mea de tânăr preot”. În calitate de vicar parohial, părintele Anton a fost prezent zilnic la scaunul de spovadă, unde cu tact și multă delicatețe oferea credincioșilor iertarea plină de milostivire a lui Dumnezeu. Pe lângă slujirea în sacramentul Pocăinței, părintele se ocupa de vizitarea bolnavilor, catehizarea copiilor și a tinerilor și celelalte servicii religioase.

În noaptea dintre 20-21 august 1958 a fost luat din Catedrală, dus la Securitate, aflată pe strada Uranus, și arestat. După șase luni de anchetare, în luna martie 1959 a fost judecat de Tribunalul Militar din București, din strada Negru Vodă, și condamnat la 20 de ani de muncă silnică, pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”.

Material preluat și adaptat după o evocare transmisă de Pr. Anton Demeter, OFMConv.

***

În data de 29 noiembrie a.c., la ora 17.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, se va deschide oficial prima etapă a cauzei de beatificare (investigația informativă diecezană cu privire la viața, virtuțile și faima de sfințenie) a slujitorului lui Dumnezeu Anton Demeter, preot franciscan conventual.

Distribuie cu: