Loading...

Chile: Vizită canonică și fraternă

Între 3 și 14 noiembrie 2016, fratele Giovanni Voltan, Ministrul provincial al Provinciei italiene „Sfântul Anton de Padova” a efectuat vizita canonică în Delegația din Chile, în vederea celei de-a doua părți a Capitulului Ordinar Provincial al provinciei italiene. Totodată, fratele Teofil Petrișor, Ministrul provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România a efectuat o vizită fraternă fraților români aflați în Delegația misionară din Chile.

Chile: Întâlnirea fraților aflați în Delegația misionară.

Distribuie cu:

Fratele Giovanni, împreună cu fratele Teofil Petrișor, Ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România, a vizitat cele trei comunități ale Delegației și i-a ascultat personal pe toți frații, inclusiv pe seminariști și aspiranți. El a avut posibilitatea unor alte întâlniri fraterne cu consiliile parohiale, cu comunitățile OFS, cu episcopii, cu Cardinalul de Santiago, precum și cu alte grupuri și persoane aflate în serviciul pastoral al fraților. La finalul vizitei, a participat, de asemenea, la întâlnirea inter-comunitară a fraților din Delegație, ce a avut loc între 15 și 17 noiembrie 2016.

În prezent în Chile se află 12 frați cu profesiunea solemnă proveniți din diferite națiuni ale lumii: șapte din Italia, trei din România, unul din Spania și un altul din Indonezia. De asemenea, în Delegație se află pentru șase luni de zile un frate croat cu profesiunea simplă. În curând va ajunge un alt frate croat, fr. Zlatko Vlahek, pentru un an de experiență, timp în care își va însuși și primele noțiuni de cultură și limbă. Apoi, sunt doi chilieni în casa de formare: unul cu profesiunea simplă și un altul în pre-noviciat. Multiculturalismul este, fără îndoială, o mare comoară în comunitățile misionare, dar, în același timp, o mare provocare, întrucât acesta trebuie trăit în acceptarea reciprocă și prin capacitatea de a înainta împreună.

În cadrul întâlnirii fraților din Delegație, aceștia s-au întrebat despre „cine și cum ar trebuie să fie ei”, gândindu-se la prezent și la viitor. Această întrebare provocatoare a venit în urma prezenței fraților misionari în această Delegație care prezență, adesea, este provizorie. A fost un moment în care frații și-au reînnoit motivațiile și disponibilitatea pentru a continua acest proiect misionar. Prezența fratelui Teofil Petrișor, Ministrul provincial din România, a constituit un prilej atât de mulțumire pentru colaborarea dintre cele două Provincii, cât și de stabilire a unor criterii în viitor.

Cert este că numărul fraților continuă să rămână pe mai departe neînsemnat, în raport cu exigențele și nevoile de aici, însă cei doi Miniștri provinciali îi încurajează pe frați să aibă încredere în providența „Domnului secerișului”, care mereu e izvor de speranță.

(traducere și adaptare din limba italiană de fr. Carol Sabău)

∗∗∗

Material apărut pe www.ofmconv.net

Album Foto:

Distribuie cu: