Loading...

Pomenirea Părintelui Anton Demeter OFMConv.

Distribuie cu:

În capela Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti, s-a celebrat sâmbătă, 14 decembrie, în sărbătoarea Sf. Ioan al Crucii, o Sfântă Liturghie pentru Părintele Anton Demeter OFMConv., la 7 ani de la trecerea lui în veşnicie.

Comunitatea Terţiarilor Franciscani din Bucureşti împreună cu Surorile Franciscane Misionare de Assisi şi cu cei care l-au cunoscut, au dorit să se roage împreună pentru Pr. Anton Demeter care a slujit ca preot la Catedrală, din anul 1953 până la arestarea lui în august 1958.

Participanții la Sf. Liturghie de comemorare a 7 ani de la trecerea la cele veșnice a Pr. Anton Demeter

Participanții la Sf. Liturghie de comemorare a 7 ani de la trecerea la cele veșnice a Pr. Anton Demeter

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Pr. Emilian Cătălin, Ministrul provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, împreună cu Pr. Marcel Roşu, economul provincial şi Pr. Anton Roca, asistentul  spiritual al OFS din Bucureşti. In cuvântul de învăţătură Pr. Emilian a prezentat, pe schema MARTURIE – SUFERINTA-BUCURIE,  mai întîi figura lui Ioan Botezătorul care în îndeplinirea misiunii profetice de a-l prezenta pe  Mesia, închis fiind de Irod, chiar şi în momentele de suferinţă, trăieşte bucuria venirii lui Cristos Mântuitorul. Apoi a prezentat din viaţa Sf. Ioan al Crucii, ca reformator al Ordinului Carmelitan, suferinţa îndurată în închisoarea din Toledo unde compune Cântecul spiritual, în care cântă bucuria unirii cu Dumnezeu, asemenea Sfântului Francisc cu Imnul Creaturilor. Apoi a evocat momentele trăite de el cu Părintele Anton Demeter la Seminarul Franciscan din Roman în care aminteşte bucuria şi seninătatea care-l caracterizau pe Părintele Anton, chiar dacă de zeci de ani era ţintuit într-un cărucior cu rotile. Suferinţa pricinuită de persecuţiile din închisorile comuniste nu i-au putut lua bucuria spirituală a comuniunii cu Dumnezeu pe care-L lăuda deseori şi prin cânt.

Cu gând de mulţumire lui Dumnezeu pentru darul făcut familiei franciscane în persoana părintelui Demeter, terţiarii franciscani au reiterat Crezul Părintelui:

”De voieşti să fii încununat,luptă-te cu bărbăţie şi îndură cu răbdare. Nu se ajunge la odihnă fără muncă, nicila victorie fără luptă.” (Im.Ch. III, cap. 19, v.4).

În spiritul acestui mesaj de îmbărbătare, îndemn şi speranţă pentru toti oamenii, cu  ocazia ultimei întâlniri din acest an, membrii comunitatii şi-au propus sâ continue şi în anul viitor, sub îndrumarea atentă şi plinăde har a părintelui Anton Rocca periplul de viata sub carisma Sfântului Francisc, în pace şi bucurie.  

 

Sr. Anca Vasiliu

Ministra OFS Bucureşti

Distribuie cu: