Loading...

Papa Francisc la Assisi. De la Războiul Rece la ISIS. 30 de ani mai târziu

Distribuie cu:

La mai puţin de o lună distanţă, papa Francisc se va întoarce la Assisi. A fost pe 4 august ca pelerin la Porţiuncula – micuţa capelă unde Francisc din Assisi a început mărturia sa spirituală şi umană extraordinară – pentru a spune că „lumea are nevoie de iertare”. Bergoglio avea să sublinieze că „a da mărturie despre milostivire în lumea de astăzi e o datorie pe care nimeni nu o poate omite”.


 

papa_assisi_int

Iertare şi pace: acesta este drumul arătat cu vigoare, insistenţă şi multă fermitate de către papa Francisc în aceste ultime luni, dinaintea unor tot mai multe acte de violenţă şi atentate, de războaie vechi sau recente, care generează suferinţă, mizerie şi sânge pe continentele mai bătrâne sau noi ale lumii. Nici un teritoriu nu este exclus. Nimeni dintre noi nu poate ignora, aşadar, gesturile de iertare şi de pace.

Iată de ce este esenţială informaţia că Pontiful se va întoarce la Assisi pe 20 septembrie, pentru a lua parte la închiderea Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Pace „Sete de pace – Religii şi culturi în dialog”, promovată de familiile franciscane, de Comunitatea Sant’Egidio şi de episcopii umbrieni cu prilejul aniversării a 30 de ani de la istorica întâlnire a liderilor diferitelor religii ale lumii, dorită şi propusă de către papa Ioan-Paul al II-lea, în 1986, pentru a înălţa o rugăciune pe mai multe voci împotriva pericolului reîntoarcerii războiului rece.

Acum treizeci de ani se adunau circa douăzeci de lideri religioşi ce pecetluiau Ziua de Rugăciune pentru Pace în lume pe mormântul din Bazilica Sfântului Francisc, din Assisi, într-un scenariu conflictual acaparat  de cele două superputeri ale lumii. La puţin timp după aceea, zidul Berlinului avea să se prăbuşească, deschizându-se noi perspective pe bătrânul continent.

Luna viitoare, pe 20 septembrie 2016, vor fi prezenţi, alături de Papa Francisc, mai bine de 400 de lideri religioşi, politici ai lumii sociale şi culturale. De la Bartolomeu I, Primatul Bisericii Anglicane, preşedinţi din Africa Centrală şi de Sud, până la imamul din Damietta (Egipt), de la reprezentanţi ai lumii budiste din Japonia până la sociologul Bauman. Mii de pelerini vor fi prezenţi pentru a da energie, intensitate şi semnificaţie unui asemenea eveniment remarcabil ce are loc într-un moment atât de dramatic. Obstacolele şi detectoarele de metal ce se vor amplasa de-a lungul monumentelor din Assisi nu vor fi din păcate un semn tangibil.

Va fi – suntem siguri de acest lucru – o voce puternică, unitară, convinsă pentru milostivirea şi pacea în lume ce se va înălţa din femeile şi bărbaţii de bunăvoinţă: un drum pentru a construi poduri de pace şi de dialog şi pentru a lepăda zidurile indiferenţei şi violenţei. Acea sămânţă sădită de Francisc în 1219 la Damietta în sultanul Malik al-Kamil, în plină cruciadă, continuă să aducă, în ciuda tuturor obstacolelor, roade bogate. Custodele de la „Sacro Convento” a amintit de cuvintele lui Ioan-Paul al II-lea rostite la prima întâlnire a „Spiritului de la Assisi” din 1986: „Ceea ce am făcut noi astăzi aici la Assisi, rugându-ne şi mărturisind angajamentul nostru pentru pace, trebuie să o continuăm în fiecare zi a vieţii noastre”.

 

Enzo Fortunato

(traducere din limba italiană de pr. Carol Daniel Sabău, OFMConv.)

 

(articol apărut în ediţia online a revistei www.sanfrancescopatronoditalia.it)

∗∗∗

logo_assisi

Distribuie cu: