Papa: Cei ce se apropie de Biserică, găsească o uşă deschisă, nu controlori
Distribuie cu:
Cei ce se apropie de Biserică trebuie să găsească uşile deschise, nu controlori ai credinței. Aşa s-a exprimat Papa azi-dimineață în timpul liturghiei de la Casa Santa Marta.
„Credinţa poporului lui Dumnezeu – subliniază Papa – este o credință simplă, este o credință fără prea multă teologie, însă oamenii au înăuntru o teologie care nu greşeşte, căci este Duhul acolo”. Papa a citat Conciliul Vatican I şi II, unde se spune că „poporul sfânt al lui Dumnezeu … nu poate să greșească în a crede …(Lumen Gentium). Şi, pentru a explica această formulare teologică, a adăugat: „De vrei să ştii cine este Maria mergi la teolog şi-ţi va explica forate bine cine este Maria. Însă de vrei să știi cum o putem iubi pe Maica Domnului mergi la Poporul lui Dumnezeu şi te va învăţa mult mai bine”. Poporul lui Dumnezeu – a continuat Papa – „întotdeauna vine să-i ceară ceva lui Isus: uneori este cam insistent, însă este vorba de insistenţa celui care crede”:
„Îmi amintesc că odată, ieşind în oraşul Salta, la hramul oraşului, am văzut o doamnă umilă care îi cerea preotului binecuvântarea. Preotul îi spuse: «Bine, bine, doamnă, dar de abia aţi ieşit de la liturghie!», şi i-a explicat întreaga teologie a binecuvântării primite în cadrul Sf. Liturghii. S-a descurcat bine. «Vai, mulţumesc părinte; da, da, părinte», răspunse doamna. Când preotul a plecat, doamna s-a adresat unui alt preot: «daţi-mi, vă rog, o binecuvântare!». Toate acele cuvinte i-au intrat pe-o ureche şi i-au ieşit pe cealaltă. Ea ştia de nevoia ei: dorinţa de a fi binecuvântată de Domnul. Aceasta este credinţa pe care o aflăm întotdeauna, iar această credinţă vine de la Duhul Sfânt. Noi trebuie să o înlesnim, să o facem să crească, să o ajutăm să crească”.
Referitor la atitudinea creştinilor:
„Haideţi să ne gândim la creştinii cei buni, binevoitori; să gândim la secretarul parohial, ori la secretara parohială * …«Bună seara … bună ziua, noi doi – e vorba de logodnici – dorim să ne căsătorim». Şi în loc să le spună «Ce frumos!», ei spun: «Aha, bine. Luaţi loc. Dacă doriţi să faceţi căsătoria în cadrul liturghiei, vă costă atât …». Şi află o uşă închisă. De multe ori suntem controlori ai credinţei, în loc să fim susţinători ai credinţei oamenilor.
Este vorba de o ispită care există dintotdeauna – a explicat Papa – şi anume dorinţa de „a ne face stăpâni oarecum peste Domnul”. Şi povesteşte o altă întâmplare:
„ Gândiți-vă la o fată nemăritată care are copil şi care merge la biserică, în parohie: «Doresc să botez copilul». Iar acel creştin ori creştină (secretarul sau secretara parohiei) îi spune: «Nu, nu poți căci nu ești căsătorită!». Ca să vezi, după ce că această fată a avut curajul să păstreze copilul, fără a-l înapoia expeditorului, ce găseşte? O uşă închisă! Acesta nu este un zel bun, căci îndepărtează de Domnul! Nu înlesnește deschiderea ușilor Şi aşa, mergând pe această cale, cu această atitudine, nu le facem bine persoanelor, oamenilor, poporului lui Dumnezeu. Isus a instituit șapte Sacramente, iar noi, comportându-ne astfel, îl instituim pe cel de-al optulea: sacramentul taxării pastorale!”.
„Să ne gândim astăzi la Isus, care dorește în orice moment ca toţi să se apropie de El; să ne gândim la Sfântul popor al lui Dumnezeu, un popor simplu, care vrea să se apropie de isus; să ne gândim la atâţia creştini de binevoitori, însă care greşesc şi care, în loc să deschidă uşa, o închid … Şi să-i cerem Domnului ca toți cei care se apropie de Biserică să găsească ușile deschise, deschise pentru a întâlni această iubire a lui Isus. Să cerem acest har”.
––––
* În parohiile din occident, deoarece sunt preoți puțini, există angajați sau voluntari laici care se ocupă de secretariat.
Sursă: http://www.news.va/it
Traducere şi adaptare: Fr. Adrian Măgdici OFMConv