Oradea: Jubileu de argint
Sanctuarul Eparhial și Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” din Oradea a sărbătorit duminică, 3 septembrie 2023, Jubileul de argint a șase preoți franciscani conventuali, care împlinesc în acest an 25 de ani de la hirotonirea sacerdotală.
Distribuie cu:
Jubileul a fost marcat printr-o Sfântă Liturghie solemnă de mulțumire, celebrată de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei Române Unite cu Roma Greco-Catolice de Oradea, căruia i s-a alăturat pr. Damian Pătrașcu, Ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România, un numeros sobor de preoți din Eparhia de Oradea, frați franciscani conventuali din țară și din străinătate. La Sfânta Liturghie au participat alături de credincioșii locului, familiari ai celor sărbătoriți veniți de pretutindeni, credincioși din Italia și din țară, care au dorit să se bucure la ceas aniversar împreună cu preoții care îi păstoresc: pr. Mihai Vătămănelu, Vicar General al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, pr. Ioan Borșa, de la Conventul „Maica Domnului” Oradea, pr. Șerban-Ioan Manole, de la Conventul „Sf. Treime” de la Pârâul-Rece, pr. Cristian Tiba de la Conventul „Sf. Anton de Padova” din Arad, pr. Sebastian Diacu de la Conventul „Sf. Francisc din Assisi” – Roman și pr. Damian Frunză de la Conventul „San Francesco” – Viterbo (Italia). Jubileul a avut ca motto versetul biblic din Evanghelia după Ioan: „Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu: să credeți în cel pe care l-a trimis El!” (In 6,29), reprezentând un motiv de bucurie și de recunoștință pentru darul sfintei preoții, primit de toți cei șase preoți în anul 1998.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Virgil Bercea a dăruit fiecărui preot jubilant o cruce jubiliară, pe care Preasfinția Sa o oferă fiecărui preot din Eparhie – și nu numai – la aniversarea a 25 de ani de slujire preoțească. O cruce specială a fost dăruită cu acest prilej și pr. provincial Damian Pătrașcu. „Pentru tot ceea ce au făcut, în acești 25 de ani de Preoție, cei șase preoți merită să poarte această Cruce pentru Biserică, pentru ei înșiși, pentru noi toți”, a spus PS Virgil, felicitând fiecare preot sărbătorit, care a primit acest dar cu vrednicie.
„Nu putem decât să Îi mulțumim Lui Dumnezeu și să ne bucurăm împreună cu voi în această zi, pentru că Vestea cea Bună a adus rod în viața voastră în acești 25 de ani de slujire. Voi sunteți și veți rămâne cu ajutorul Lui Dumnezeu mlădițele Sale. Ați fost sădiți în Via Sa și veți rămâne pentru veșnicie. Aceasta înseamnă pentru noi fidelitatea, care constituie o mărturie puternică pentru cei peste 200 de frați răspândiți în lume, peste tot unde Domnul ne cheamă”, a spus pr. Damian Pătrașcu, Ministru provincial, în cadrul cuvântului de învățătură adresat în cadrul Sfintei Liturghii, salutându-l pe Păstorul Eparhiei de Oradea, pe preoții jubilanți, confrații în preoție și credincioși prezenți în număr mare la sărbătoare. Predica părintelui Damian a avut în centru lecturile zilei și pasajul din Evanghelia după Ioan, capitolul 15: «Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic».
„Ce poate fi mai frumos este decât să auzim de la Isus adresându-ni-se cu apelativul de «mlădițe», și nu mlădițele oricui, ci mlădițele Viței, care este Cristos. Ne întoarcem acum cu mintea în copilăria noastră și ne amintim cu drag cum ne alintau părinții. Cum îi lăudau cu toții pe părinți, spunându-le la vederea noastră cât de frumoși suntem, cât de deștepți. Câtă bucurie aveam noi când, atunci când încă plini de somn, părinții ne mângâiau, ne dezmierdau și poate spuneau o rugăciune la finalul zilei. Asemeni lor și Cristos, pe noi astăzi, mai ales pe cei care sărbătoresc acest Jubileu, ne alintă, ne dezmiardă cu acest apelativ atât de frumos «mlădițe». Suntem «mlădițele lui Cristos». Un alint care astăzi are un parfum special, căci nu se întâmplă zi de zi să te simți chemat în acest mod. Dragi părinți, ne-am adunat în acest măreț Sanctuar închinat Maicii Domnului întru Adormirea ei pentru a sărbători împreună Jubileul de 25 de ani de la hirotonirea în preoție. Continuând în acest spirit al recunoștinței, al mulțumirii, cine ar putea să numere toate harurile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra voastră, dar și toate momentele de slujire prin care ați trecut? Câte rugăciuni au fost înălțate de voi și pentru voi, în favoarea voastră sau a credincioșilor încredințați vouă? Câte botezuri, cununii, înmormântări, lecții la școală – pentru unii– pe care le-ați făcut până acum? Însă, mai presus de toate, se vede acum cu câtă fidelitate v-ați împlinit slujirea, pentru că sunteți sănătoși și fericiți, chiar dacă anii lasă urme. Sunteți fericiți și acest lucru este cel mai important. Ne bucurăm împreună cu voi și vă dorim să atingeți, nu fără noi, chiar centenarul.”
„Vestirea Evangheliei nu este pentru noi un hobby – a subliniat pr. Damian Pătrașcu – ci este o obligație. Evanghelie pe care trebuie să o vestim cu timp sau fără timp, bolnavi sau sănătoși, triști sau bucuroși, așa cum fiecare preot promite în momentul consacrării. Să primim darul preoției care nu este al nostru, ci este al Poporului Sfânt, dar pe care trebuie să îl oferim noi Lui Dumnezeu. Suntem luați din lume pentru a fi conformați Evangheliei – ar spune Sf. Francisc de Assisi, și puși înapoi în lume pentru a deveni sare și lumină pentru oameni. Cred că vă dați seama că această paradigmă a chemării noastre este răsturnată de cum ne imaginam noi, căci Preoția am primit-o de la Dumnezeu prin intermediul Poporului Său și fără acest popor preotul nu suntem nimic. Pentru că fără popor, prin care vine Darul Preoției de la Dumnezeu, preoția nu își are sensul pe Pământ. Noi suntem obligați să administrăm doar acest dar, conform intenției Donatorului, care este Dumnezeu. Iar intenția lui Dumnezeu este în favoarea poporului Său. Trebuie să săvârșim cu conștiință și conștienți cultul de adus Lui Dumnezeu, mai întâi punând în practică ceea ce celebrăm, adică devenind noi înșine Jertfă și Euharistie, mulțumire și nu funcționari, cum amintește adesea Papa Francisc.”
„Orânduiește-ți viața după misterul Crucii Domnului” pentru că la această Cruce am fost chemați și prin ea vom fi mântuiți, i-a îndemnat Ministrul provincial pe fiecare dintre preoții jubilanți, într-o lume în care sunt multe alte cruci, care nu sunt însă mântuitoare: „cu această cruce jubiliară, pe care am primit-o fiecare dintre noi la începutul Sfintei Liturghii astăzi, să ne măsurăm, și să ne lăsăm măsurați.”
Revenind la sărbătoare, pr. provincial Damian Pătrașcu a împărtășit bucuria unanimă a tuturor celor prezenți:
„Îi mulțumim Domnului pentru că ați adus rod mult, iubind sacramentul Preoției și iubindu-i pe credincioși încredințați vouă în acest timp. Provincia noastră, a Fraților Minori Conventuali, este mândră de voi, căci asemenea multor predecesori, i-ați adus cinste. Diecezele și eparhiile în cadrul cărora vă desfășurați activitatea – în țară, aici la Oradea, în Timișoara, Iași, București, și în cele peste 27 de țări în care suntem prezenți– se laudă cu faptele bune pe care le faceți. Îi mulțumesc pe această cale PS Virgil Bercea, care amintește ori de câte ori ne întâlnim, de slujirea frumoasă a fraților conventuali aici, în această Eparhie. Toate acestea trebuie să constituie pentru noi un imbold ca să îl slujim pe Domnul cu evlavie, cu competență și mai mare.
În numele Provinciei „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România, vă felicit pentru fidelitatea voastră în Sfânta Preoție și mă rog cu toți frații în viață, dar și cu robii Lui Dumnezeu iubitori de oameni, o parte formatori și predecesori, dintre care îi amintim cu mare drag și respect pe pr. Gheorghe Dumitraș, pr. Ștefan Tătaru (ctitor al acestui lăcaș), pr. Albert Petru care v-a primit la Seminar, pr. Iosif Sabău – și dânsul ctitor al acestei mănăstiri, și pe stimatul pr. Damian Blăjuț, paroh la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” din Oradea multă vreme, ca să mijlocească pentru voi și să vă țină în slujirea lui Cristos pentru toata viața! Aici, pe Pământ și dincolo, în Veșnicie.”
La momentul saluturilor, pr. Mihai Vătămănelu, Vicar General al Eparhiei de Oradea, a adresat un cuvânt de mulțumire și un gând de recunoștință în numele celor șase preoți franciscani care au sărbătorit duminică la Sanctuarul Eparhial din Oradea Jubileul de argint. Cuvîntul de mulțumire poate fi citit aici.
La finalul Sfintei Liturghii arhierești, părintele Iulian Robu, paroh și guardian, a felicitat, în numele întregii comunități parohiale de la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului din Oradea, preoții jubilanți, dorindu-le ca inimile lor să fie larg deschise către Domnul, ca să simtă iubirea lui Cristos și să ne-o împărtășească tuturor. Fiecare sărbătorit a primit din partea comunității un buchet floral pentru a arăta prețuirea și iubirea credincioșilor, alături de un sincer „La mulți ani!”.
Întru mulți și binecuvântați ani!
*
Mai multe imagini puteți vedea aici.