Loading...

Lună misionară extraordinară

Anual, luna octombrie este dedicată de Biserica catolică rugăciunii pentru misionari. În 2019, papa Francisc a proclamat luna octombrie drept ”Lună misionară extraordinară” pentru revigorarea spiritului misionar. Dieceza Romei, ca dieceză a papei, a organizat mai multe manifestări spirituale dedicate acestei inițiative ieșite din comun.

Octombrie, luna rozariului și luna misiunilor.

Distribuie cu:

Trei evenimente mari vor marca la Roma ”Luna misionară extraordinară”, pe care papa Francisc a proclamat-o pentru luna octombrie a acestui an cu scopul de a reaprinde în inimi spiritul misionar pentru a-L vesti lumii pe Isus și Evanghelia mântuirii sale.

Anunțată de Sfântul Părinte la rugăciunea ”Îngerul Domnului” din 22 octombrie 2017, ”Luna misionară extraordinară” din acest an își propune să ”alimenteze ardoarea activității de evanghelizare a Bisericii față de toate popoarele (”ad gentes”). În Mesajul special dedicat Zilei mondiale de rugăciune pentru misiuni din 2019, papa Francisc spune că ”pentru luna octombrie a anului 2019 am cerut întregii Biserici să trăiască un timp extraordinar de misionarism pentru a comemora centenarul promulgării Scrisorii apostolice «Maximum illud» a papei Benedict al XV-lea (30 noiembrie 1919). Clarviziunea profetică a propunerii sale apostolice m-a confirmat cu privire la cât de importantă este astăzi reînnoirea angajamentului misionar al Bisericii, recalificarea în sens evanghelic a misiunii sale de a vesti și de a duce lumii mântuirea lui Isus Cristos, care a murit și a înviat”. Mesajul pontifului la Ziua misiunilor din acest an are ca temă ”Botezați și trimiși: Biserica lui Cristos în misiune în lume”.

Dintre evenimentele care marchează la Roma ”Luna misionară extraordinară”, a cărei perioadă se suprapune cu adunarea specială a Sinodului episcopilor dedicată Amazoniei, menționăm aici trei evenimente evidențiate printr-un comunicat de presă de Vicariatul Diecezei de Roma.

1 octombrie 2019: Vesperele cu papa Francisc în bazilica San Pietro

Astfel, marți, 1 octombrie 2019, în bazilica Sfântul Petru, papa Francisc prezidează la ora 18.00 celebrarea liturgică a Rugăciunii Vesperelor. Prin această rugăciune se deschide, practic, ”Luna misionară extraordinară” în chiar ziua în care Biserica celebrează comemorarea liturgică a Sfintei Tereza a Pruncului Isus, călugărița carmelită pe care Pius al XI-lea a canonizat-o în 1925 și, doi ani mai târziu, a proclamat-o ”patroana misiunilor”, alături de Sfântul Francisc Xaveriu. Rugăciunea Vesperelor din 1 octombrie a.c. este precedată de o Veghe misionară, în cadrul căreia vor fi oferite mai multe mărturii din domeniul misiunilor.

7 octombrie 2019: Rozariul pentru misiuni cu Radio Maria

A doua inițiativă din dieceza Romei are loc luni, 7 octombrie a.c., la ora 15.00, în bazilica Sfânta Maria cea Mare: cardinalul Fernando Filoni, prefectul Congregației pentru evanghelizarea popoarelor, conduce rugăciunea rozariului în chiar ziua comemorării liturgice a Fericitei Fecioare Maria, regina rozariului. Congregația pentru evanghelizarea popoarelor și Operele pontificale misionare au invitat Radio Maria să organizeze aceste eveniment spiritual, care va avea o relevanță mondială, fiind transmis în direct – prin radio și, acolo unde este posibil, prin video – de cele peste 80 de emițătoare Radio Maria răspândite pe toate continentele. Voluntarii și staff-ul Radio Maria, se subliniază în comunicatul de presă, lucrează deja la reușita acestui eveniment care poate deveni, prin participarea personală, ”un izvor de har pentru fiecare dintre noi, pentru familiile noastre și pentru lumea întreagă”.

20 octombrie 2019: Sf. Liturghie cu papa Francisc în Ziua mondială a misiunilor

În fine, duminică, 20 octombrie a.c., Biserica din lumea întreagă marchează Ziua mondială a misiunilor. La Roma, începând cu ora 10.30, papa Francisc prezidează celebrarea Sfintei Liturghii în Piața Sfântul Petru. După cum a scris pontiful în Mesajul din acest an pentru această Zi specială, ”Biserica este în misiune în lume: credința în Isus Cristos ne oferă perspectiva justă asupra tuturor lucrurilor făcându-ne să privim lumea cu ochii și inima lui Dumnezeu; speranța ne deschide la orizonturile veșnice ale vieții dumnezeiești, la care suntem cu adevărat părtași; dragostea, pe care o pregustăm în Sacramente și în iubirea fraternă, ne împinge până la marginile pământului”. ”Nimeni nu este inutil și neînsemnat pentru iubirea lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi este o misiune în lume, pentru că este rod al iubirii lui Dumnezeu”.

* * *

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: