Loading...

Liban: Întâlnirea Definitoriilor

În zilele de 11-14 noiembrie 2019, în conventul „Sf. Anton de Padova” din Sin-el-Fil, Beirut – Liban, a avut loc întâlnirea Definitoriilor Provinciei „Sf. Iosif” din România și Custodiei de Orient și Țara Sfântă.

Liban: Întâlnirea Definitoriilor Provinciei și Custodiei

Distribuie cu:

În timpul lucrărilor comune coordonate în mod alternativ de fr. Teofil Petrișor, ministru provincial și de fr. Anton Bulai, custode provincial, au fost tratate o serie de argumente vizând cunoașterea reciprocă, viața fraternă și de misiune, animarea vocațională, proiectele de formare inițială și permanentă, colaborarea dintre cele două jurisdicții, problemele cele mai stringente, perspective de îmbunătățire a tuturor acestora și de a deschide căi noi de trăire și dăruire a carismei franciscane-conventuale celorlalți în diferitele contexte conventuale și ecleziale în care sunt prezente cele două circumscripții ale Ordinului.

O întâlnire foarte frumoasă și rodnică a fost cea cu Mons. Cesar Essayan, fost Custode provincial, actualmente Vicar apostolic de Beirut, care a avut loc atât în conventul din Sin-el-Fil, unde a venit și a prezentat contextul Bisericii locale și pe cel politic și economic al Libanului, care în aceste zile este foarte preocupant, cât și în reședința sa, în care ne-a primit la prânz, dându-ne posibilitatea să trăim un moment fratern de comuniune și împărtășire.

În măsura în care lucrările ședințelor comune sau separate ale celor două Definitorii ne-au permis, am vizitat și câteva locuri mai importante și obiective turistice din zonă, precum: sanctuarul de la Zahle, conventul și schitul fraților noștri din aceiași localitate, sanctuarul național din Harissa, sediul patriarhal al Bisericii Catolice Armene, peștera Jeita, o minunăție naturală a Libanului.

Ospitalitatea fraternă a fraților și a persoanelor libaneze, aprofundarea drumului nostru comun, împărtășirea și bucuria de a sta împreună, momentele de rugăciune și celebrarea comună a Sfintei Liturghii, posibilitatea de a-i întâlni și de a-i cunoaște pe fr. Massimiliano Chilin (96 de ani) și pe fr. Jalil Hadaya, care au menținut în această țară o semnificativă prezență și continuă să dea o puternică mărturie franciscană-conventuală, au constituit adevărate daruri ale lui Dumnezeu și motive de reală bucurie în Domnul și în spiritul Seraficului Părinte, Sfântul Francisc, ce sperăm să aducă roade în vederea continuării drumului de credință, colaborare și misiune dintre Provincie și Custodie.

Gânduri de mulțumire și apreciere tuturor fraților din Liban pentru primirea și mărturia lor de credință și de viață franciscană-conventuală. Ne rugăm ca Dumnezeu să-i apere de rău și să ocrotească Libanul, care trece printr-o îngrijorătoare criză politică, economică și socială, ce a generat mari tensiuni sociale.

* * *

În zilele de 11-14 noiembrie 2019, în conventul „Sf. Anton de Padova” din Sin-el-Fil Beirut – Liban, a avut loc…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Distribuie cu: