Loading...

Iubirea, primul pas în dialogul cu Domnul

Un autentic păstor sufletesc are capacitatea de a iubi, ştie să-şi păzească oile, se pregăteşte pentru cruce şi evită tentaţiile, răspunzând la îndemnul „Paște mieluşeii mei!”, acelaşi imbold pe care Mântuitorul l-a dat apostolului Petru nu o dată, ci de trei ori, după ce i-a adresat tot de atâtea ori întrebarea „Simon, fiul lui Ioan, mă iubeşti?”, după cum relatează Evanghelia din liturgia zilei, după sfântul Ioan, capitolul 21.

Papa Francisc

Distribuie cu:

Pornind de la cerinţa Mântuitorului adresată nu doar păstorilor sufleteşti ci şi nouă, tuturor, pontiful a explicat că nu poate exista iubire faţă de Domnul fără dialog, acesta reprezentând de fapt o condiţie necesară, un prim pas:
Papa Francisc: «Iubeşte, paşte [oile mele] şi pregăteşte-te [pentru cruce]. Iubeşte-mă mai mult decât alţii, iubeşte-mă cum poţi dar iubeşte-mă.  Este ceea ce Domnul le cere păstorilor şi nouă tuturor. Iubeşte-mă. Primul pas în dialogul cu Domnul este iubirea.»

Pontiful a amintit totodată că cei care-l urmează pe Domnul sunt destinaţi încercărilor, purtării crucii, martiriului, ducerii acolo unde nu se voieşte, însă crucea este busola care orientează parcursul păstorului:
Papa Francisc: «Pregăteşte-te pentru încercări, pregăteşte-te să laşi totul, petru când va veni un altul şi va face lucrurile diferit. Pregăteşte-te pentru această anihilare în viață. Și te vor conduce pe calea umilinței, poate pe drumul martiriului. Iar cei care, atunci când le-ai fost pastor, te lăudau și vorbeau bine despre tine, acum te vorbesc de rău pentru că cel care vine pare să fie mai bun. Pregăteşte-te. Pregăteşte-te pentru cruce, pentru când te vor duce unde nu vei voi să mergi. Iubeşte, paşte [oile mele] şi pregăteşte-te [pentru cruce]. Acesta este traseul unui păstor, busola.»

 În ultima parte a omiliei, inspirată din lecturile liturgiei zilei, mai exact din Evanghelia după sfântul Ioan, capitolul 21, pontiful s-a oprit asupra pericolul reprezentat de tentaţia de a nu urma îndemnul lui Isus, ci de a se lăsa cucerit de ispita interesării de viaţa altora, a organizării micilor grupuri de persoane legate de aceleaşi interese, chiar şi interese ecleziastice, însă rămâne îndemnul: „iubeşte, paşte [oile mele], pregăteşte-te [pentru cruce] şi nu cădea în ispită!”

[ *** ]

Material apărut pe http://ro.radiovaticana.va/

 

Distribuie cu: