Loading...

Întâlnirea fraților români din Italia

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2022, Casa de Spiritualitate de la Camposampiero a fost gazda întâlnirii fraților franciscani conventuali români care își desfășoară activitatea pastorală pe teritoriul Italiei. La această întâlnire a participat și fr. Emilian Dumea, Vicar provincial. Frații au răspuns în număr mare inițiativei Provinciei unde au avut ocazia de a se înfrupta din ospățul dragostei frățești dar și posibilitatea de a fi împreună cu ocazia Zilei Naționale a României.

Întâlnirea fraților franciscani români la Camposampiero (Italia)

Distribuie cu:

Programul întâlnirii a început în după-amiaza zilei de 29 noiembrie, odată cu sosirea fraților din diferitele părți ale Italiei, iar Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântului Anton din Padova a deschis oficial întâlnirea. A urmat apoi un moment de fraternitate caracterizat de bucuria reîntâlnirii și o cină specific românească.

A doua zi, frații au vizitat Veneția, un oraș-monument al Italiei, unde arta și cultura se reunesc. Acest lucru este evidențiat printre altele de Scola Grande di San Rocco. Aici se găsesc operele pictorului Tintoretto. Urmând o ordine cronologică, picturile încep de la etaj, în Sala dell’Albergo. Un perete întreg este dominat de Răstignirea lui Isus, o reprezentare cu o mare putere de evocare. Tavanul sălii principale este acoperit cu scene din Vechiul Testament, iar pereții cu scene din Viața lui Isus, toate puse în valoare de somptuoase sculpturi în lemn, poleite cu aur.

A urmat vizita în Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari, cea mai mare dintre bisericile din Veneția, dedicată Adormirii Maicii Domnului, aparținând ordinului nostru conventual. Stilul este gotic venețian în teracotă iar în interior sunt păstrate multe opere de artă, inclusiv două picturi ale lui Tiziano Vecellio, unde, de asemenea, se află și mormântul acestuia. Această bazilică a păstrat un cor mare înconjurat de un zid înalt la capătul navei centrale în fața altarului principal, conform uzului medieval.

Prânzul a fost oferit de frații din Conventul Santa Maria Gloriosa dei Frari. Apoi fiecare frate a avut posibilitatea de a admira arhitectura fabuloasă, străzile pietruite pline cu cafenele și magazine, canale navigabile, poduri istorice, palate, gondole, măști de carnaval, ce fac „orașul plutitor”, cu adevărat uimitor, frumos și unic.

După amiază, frații au celebrat Sfânta Liturghie în Biserica franciscană conventuală San Pantalon (Sf. Pantelimon), una dintre puținele biserici din Veneția care are o fațadă incompletă. În acest loc este păstrată o lucrare fantastică. Nimic nu se compară cu măreția pe care o admiri de îndată ce ridici privirea spre tavan. Ceea ce poate părea o frescă frumoasă este de fapt un adevărat tablou pe pânză, considerată cea mai mare pictură din lume. Această pânză care acoperă complet tavanul bisericii reprezintă un scenariu solemn: urcarea Sfântului la Cer în prezența lui Cristos, în care structura arhitecturală reală se extinde în arhitectura pictată, creând o iluzie vizuală absolut unică.

A urmat cina și o frumoasă serată fraternă, prin care s-a anticipat Ziua Națională a României, unde frații au intonat imnul național. Apoi a avut loc un schimb de păreri și un dialog fratern din partea Vicarului provincial.

În dimineața primei zile din decembrie, întâlnirea s-a încheiat cu Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Anton din Padova, după care a urmat prânzul cu toți frații din convent. Apoi frații s-au salutat și s-au întors în locurile unde își desfășoară slujirile.

Un gând de prețuire și de mulțumire se cuvine fr. Daniel Fechetă, fr. Gabriel Bejan și fr. Cristinel Gal dar și comunității române a surorilor franciscane misionare de Assisi, prezente în Casa de Spiritualitate de la Camposampiero, pentru dăruirea cu care s-au implicat în organizarea acestor frumoase zile.

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: