Loading...

Întâlnirea economilor Provinciei OFMConv. din România

Întâlnirea economilor Provinciei "Sf. Iosif", OFMConv. din RO (2013)

Distribuie cu:

Întâlnirea economilor Provinciei "Sf. Iosif", OFMConv. din RO (2013)

Întâlnirea economilor Provinciei „Sf. Iosif”, OFMConv. din RO

 

În data de 12 aprilie 2013 a avut loc întâlnirea economilor Provinciei OFMConv. din România, la sediul Curiei Provinciale (BC), fiind prezidată de fr. Maricel Roșu, econom provincial.

În luarea sa de cuvânt, Ministrul provincial a ținut să precizeze cinci lucruri mai importante: 1) necesitatea creșterii sensului de apartenență a tuturor fraților față de Provincie și casă, deoarece se observă încă dezinteres la unii frați în ceea ce privește diferitele întâlniri la nivel de Provincie (întâlnirea guardianilor, a parohilor, a economilor), dezinteres față de starea caselor ori o proastă gestionare a lucrurilor, fapt ce conduce la risipă; 2) discernământul comunitar, bazat pe comunicare și transparență între diferiții responsabili din casă; 3) punerea la punct a listelor de inventar pentru a clarifica patrimoniul de care dispunem; 4) mărturia personală a votului de sărăcie, în sensul că bunurile de valoare nu pot fi trecute pe nume personal sau pe numele unei persoane juridice, și folosite personal; 5) implicarea în dezvoltarea activităților Provinciei sau în proiectele de auto-finanțare.

Ministrul provincial a mai subliniat și faptul că mărturia de viață franciscană, caracterizată de sobrietate și solidaritate față de grupurile cele mai defavorizate, ne este cerută cu atât mai mult acum, după alegerea noului Pontif, care a dorit să-și ia numele de Francisc.

Fratele Maricel Roșu a prezentat economia Provinciei pe anul 2012, mulțumind îndeosebi Curiei generale pentru ajutorul dat, atât pentru formare, cât și pentru cumpărarea terenului pe care este construit Seminarul nostru. Fratele Fabian Iacob a prezentat situația intențiilor de liturghie pe care Provincia le primește din diferite părți ale Ordinului, intenții ce sunt folosite pentru susținerea Provinciei, a caselor de formare și a comunităților care nu sunt autonome financiar (Roman, Rîșcani, Carei, Chișineu Criș și Pârâul Rece). De asemenea au fost menționate și unele aspecte discutate la întâlnirea guardianilor din noiembrie 2012, aspecte ce privesc administrarea bunurilor conform Constituțiunilor, Statutelor provinciale și PPC 2012. Apoi fiecare econom sau administrator de societate comercială a prezentat situația economică pe anul 2012 ori, după caz, a vorbit despre proprietățile Provinciei, despre asigurarea şi salarizarea fraților etc.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă, simplă și plină de bucuria fraternă.

pr. Fabian Iacob,
exactor provincial

Distribuie cu: