Loading...

Întâlnire: Definitoriul general și Federațiile Ordinului – ziua I

Distribuie cu:

A doua întâlnire a Definitoriului general cu Confederațiile și Federațiile Ordinului a început duminică, 18 septembrie 2016, la Colegiul Seraphicum din Roma.


 

ordin_intalnire_int

Frații au început lucrările uniți în rugăciunea de seară, inspirați de cuvintele lui Celano: „Se întâlneau, … și erau … cu vorbirea blajină, binevoitori în răspunsuri, același ideal, dispuși la a îngriji și neobosiți în slujirea celorlalți”.

Luni (19 septembrie), după rugăciunea de dimineață și cuvintele de bun venit rostite de către Ministrul general, fratele Joaquín Agesta a prezentat o meditație cu privire la esența vieții franciscane pe care o întâlnim în cotidianitatea trăirii fraterne.

După aceste momente spirituale au urmat o serie de lucrări pe grupuri care au avut ca scop aprofundarea cunoașterii reciproce a celor participanți. S-au împărtășit, de asemenea, semnele de viață și semințele de speranță care există în variile Circumscripții ale Ordinului.

∗∗∗

ZIUA A II-A

A doua zi a întâlnirii guvernului Ordinului cu membrii Federațiilor (20 septembrie 2016), în afară de rugăciunea comună, a cuprins prezentarea diverselor realități ale Ordinului din partea Definitoriului general.

Prezentarea a inclus două power-point-uri, ce au pus în evidență, printre altele, provocările pe care papa Francisc le-a adresat Vieții Religioase. Apoi, a existat oportunitatea în adunare un timp pentru clarificări.

În după-amiaza zilei, frații s-au deplasat la Assisi pentru a participa, împreună cu Papa și cu alți reprezentanți ai diferitelor religii, la rugăciunea pentru pacea în lume.

∗∗∗

ZIUA A III-A

Această a treia zi a Adunării (21 septembrie) a fost dedicată pelerinajului.

Toți participanții s-au oprit la Verna, pentru comemorarea darului stigmatelor sfântului Francisc. Ajungând la Sanctuar, frații, în procesiune, au pășit prin Poarta Sfântă, ca semn al participării lor la Anul Jubiliar. Guardianul comunității de la Verna a adresat salutul de bun venit tuturor, după care s-a celebrat Euharistia. Frații conventului de la Verna i-au primit pe toți în sala de mese, unde s-a împărtășit un prânz fratern.

În sfârșit, la ora trei din după amiază, frații participanți la pelerinaj s-au unit comunității locale în procesiunea tradițională la Capela Stigmatelor.

∗∗∗

ZIUA A IV-A

Nu putea lipsi din cadrul întâlnirii tema Revizuirii Constituțiunilor Ordinului nostru.

Fr. Valentin Redondo și fr. Timothy Kulbicki au prezentat (22 septembrie) un sumar al lucrărilor efectuate, al calendarului, al următorilor pași și a rezultatelor mai importante în urma consultării tuturor fraților.

Adunarea a avut apoi timp pentru clarificări și alte solicitări.

La sfârșit sesiunii de dimineață Vicarul general, fr. Jerzy Norel, și Secretarul general, fr. Vincenzo Marcoli, au informat frații prezenți despre actualizarea planului șesenal al Ordinului.

După-amiaza a fost dedicată întîlnirilor dintre Definitoriul general și câțiva Miniștri și Custozi.

∗∗∗

ZIUA A V-A

În ultima zi a Adunării (23 septembrie), participanții au avut oportunitatea să reflecteze asupra abandonului și lăsarea Ordinului. Dialogul asupra acestei chestiuni s-a dovedit fructuos.

În altă ordine de idei, în cadrul întâlnirii s-a făcut referire la noutatea din Motu Proprio „Ca o mamă iubitoare”.

La jumătatea dimineții, toți s-au deplasat la conventul Sfânta Maria a Îngerilor, iar după salutul Custodelui s-a celebrat Euharistia.

În acest loc fr. Rosario Gugliotta, Custodele de la Sfânta Maria a Îngerilor, fr. Matteo Siro, OFMCap., Ministrul general, fr. Marco Tasca, și Vicarul general, fr. Jerzy Norel, au făcut referire la inițiativele colaborării inter-franciscane.

În sfârșit s-a împărtășit prânzul la Sfânta Maria a Îngerilor cu toți frații comunității.

Fr. Victor Mora Messen
(traducere din limba italiană de pr. Carol-Daniel Sabău)

 

(După ofmconv.net)

∗∗∗

Pentru mai multe imagini de la întâlnirea Definitoriului general cu Federațiile Ordinului puteți vedea în Pagina Web a Ordinului:

Ziua I: Definitoriul general și Federațiile Ordinului.

Ziua a II-a: Definitoriul general și Federațiile Ordinului.

Ziua a III-a: Definitoriul general și Federațiile Ordinului.

Ziua a IV-a: Definitoriul general și Federațiile Ordinului.

Ziua a V-a: Definitoriul general și Federațiile Ordinului.

 

Distribuie cu: