Huşi – Corni: Sărbătoarea hramului, încununarea Săptămânii familiei
Distribuie cu:
Huşi – Corni: Sărbătoarea hramului, încununarea Săptămânii familiei
„Preacurata Fecioară Maria – expertă în umanitate”, aşa putem spune că a fost esenţa predicii hramului bisericii „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” din Huşi – Corni de marţi, 8 septembrie 2015.
Într-un cadru aniversar al Provinciei Franciscane „Sfântul Iosif” din România a fost prezent părintele Emilian Cătălin, ministru provincial, alături de numeroşi preoţi franciscani şi diecezani. A participat la această mare sărbătoare un număr impresionant de credincioşi din parohiile din oraşul Huşi, dar şi oaspeţi, toţi cinstitori ai Preacuratei.
Sărbătoarea hramului a fost precedată de misiuni populare cu tema „Familia”, susţinute de pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei şi a Laicilor din cadrul Diecezei de Iaşi.
Începând cu prima predică de duminică de la ora 11, părintele predicator ne-a introdus puţin câte puţin în tema cea mai puternică ce reflectă iubirea lui Dumnezeu pentru omenire: Familia – Biserica domestică formată din oameni creaţi şi doriţi de El, oameni ce reflectă „chipul şi asemănarea Creatorului”. În predicile care au urmat am înţeles cât de important este să creştem în iubire în familiile noastre: de la iubirea – sentiment, atracţie naturală, voită de Dumnezeu dintre un tânăr şi o tânără, la iubirea ce se concretizează prin sacramentul căsătoriei ca iubire oficială a soţilor, urmând iubirea care se învaţă zi de zi prin gesturi concrete de tandreţe, indispensabile în viaţa de familie, culminând cu iubirea totală de dăruire, de oferire a vieţii unul altuia prin care Dumnezeu dăruieşte viaţă, cel mai mare dar pentru familie. Astfel, copilul e „dar”, departe de a-l obţine cu orice preţ şi prin orice mijloace.
O altă latură a iubirii în familii este în momentele de încercare, de criză, de imaturitate sau forme exagerate a iubirii părinţilor faţă de copii. Toate aceste aspecte, dar şi alte subiecte extrem de importante au fost abordate în predici, dar sunt relatate într-o manieră atât de frumoasă şi naturală în cartea scrisă de curând de pr. Felician: „Vreau să înţeleg cu cine mă căsătoresc”, utilă atât logodnicilor, cât şi tuturor persoanelor care doresc să facă parte din familii creştine autentice.
Predica din cadrul sărbătorii hramului a fost o încununare a tuturor ideilor expuse în aceste minunate zile dedicate familiei, întrucât Sfânta Fecioară Maria, încă de la naşterea sa a fost un exemplu desăvârşit a atitudinii pe care trebuie să o aibă omul zilelor noastre faţă de persoana umană: copil mult dorit de sfinţii părinţi Ioachim şi Ana, tânără prudentă la vârsta adolescenţei, chiar şi faţă de îngerul Gabriel, mamă încercată prin naşterea Pruncului Isus în sărăcie, părinţi ce au emigrat în Egipt; Maria a fost mama implicată în formarea şi educarea copilului Isus din toate punctele de vedere. Maria a ştiut să se roage Tatălui, să sufere văzând suferinţele Fiului său, să devină astfel Corăscumpărătoarea omenirii; prin toate aceste aspecte ea a devenit expertă în umanitate şi model pentru oamenii din toate timpurile.
După cuvântul de mulţumire al părintelui paroh, Benone Butacu, adresat tuturor celor care au contribuit material sau spiritual la frumuseţea acestei sărbători, părintele provincial a prezentat un scurt istoric al provinciei ilustrat prin bannere expuse în jurul altarului evidenţiind faptul că s-au împlinit în acest an 120 de ani de la înfiinţarea Provinciei Franciscane în România, dar şi 25 de ani de la reînvierea acesteia după evenimentele din decembrie 1989.
Sperăm că ceea ce am conştientizat în aceste zile cu privire la familie să ne facă mai conştienţi de misiunea noastră, aceea de a fi dar unul pentru celălalt, de a fi primii care mergem în întâmpinarea celuilalt.
C. Bulai