Loading...

Francisc: O ecologie integrală

Cu un moment de rugăciune organizat în Grădinile Vaticanului vineri, 4 octombrie 2019,, papa Francisc a încredințat apropiata adunare specială a Sinodului episcopilor despre Amazonia ocrotirii Sfântului Francisc din Assisi. Adunarea sinodală se desfășoară în Cetatea Vaticanului în perioada 6-27 octombrie a.c. și are ca temă ”Amazonia. Noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală”.

Papa a încredințat Sfântului Francisc din Assisi sinodul despre Amazonia

Distribuie cu:

A încredința Sfântului Francisc din Assisi adunarea specială a Sinodului episcopilor despre Amazonia este un gest de iubire și bogat în semnificație”: a spus cardinalul brazilian Claudio Hummes, în prezența papei Francisc, la momentul de rugăciune organizat în Grădinile Vaticanului vineri, 4 octombrie a.c., comemorarea liturgică a Sf. Francisc din Assisi, ca pregătire la apropiata adunare specială a Sinodului episcopilor dedicată Amazoniei. Adunarea sinodală se desfășoară în Cetatea Vaticanului în perioada 6-27 octombrie a.c. și are ca temă ”Amazonia. Noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală”.

Prin această rugăciune sub cerul liber, papa Francisc a vrut să marcheze, practic, trei momente semnificative: comemorarea liturgică a Sfântului Francisc din Assisi, încheierea perioadei numită ”Timpul creației” (începută pe 1 septembrie a.c.) și, în fine, consacrarea adunării sinodale la Sfântul Francisc din Assisi. A intervenit, printre alții, la momentul de rugăciune, cardinalul Peter Turkson, președintele Departamentului pentru serviciul dezvoltării umane integrale.

Organizarea acestei rugăciuni în ziua Sfântului Francisc din Assisi, a spus în cuvântul său card. Hummes, este motivată, pe de o parte, de numele papei Francisc, iar pe de alta, de scopul apropiatei adunări sinodale. Când a explicat jurnaliștilor alegerea numelui Francisc, pontiful a spus în martie 2013 că este vorba de ”sfântul săracilor, sfântul păcii și sfântul îngrijirii creației”. În 2017, în schimb, când a anunțat o adunare specială a Sinodului dedicată Amazoniei, papa a spus că aceasta are ca scop ”găsirea de noi drumuri pentru evanghelizarea acelei porțiuni a Poporului lui Dumnezeu, mai ales a indigenilor, deseori uitați și fără perspectiva unui viitor senin, inclusiv din cauza crizei pădurii amazoniene, plămân de importanță crucială pentru planeta noastră”. De aici, a încheiat cardinalul brazilian, ies în evidență trei elemente care să stea împreună pe timpul lucrărilor sinodale: vestirea Evangheliei, populațiile indigene și pădurea amazoniană.

De adăugat că un loc special, în desfășurarea rugăciunii, a fost acordat de organizatori popoarelor indigene din regiunea Amazoniei, reprezentate de mai multe delegații, precum și gestului simbolic de a planta un pom care să exprime speranțele cuprinse în adunarea sinodală dedicată regiunii Amazoniei.

A urmat ”Rugăciunea de consacrare a Sinodului la Sfântul Francisc”. În fine, după ce s-a cântat ”Cântarea creaturilor”, celebrul imn de laudă adus Creatorului de Sfântul Francisc din Assisi, momentul de rugăciune din Grădinile Vaticanului a fost încheiat de papa Francisc cu recitarea rugăciunii domnești ”Tatăl Nostru” în limba spaniolă.

* * *

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: