Loading...

Eveniment în Custodia de Orient

Într-o atmosferă de sărbătoare, animați de sentimente de recunoștință și de speranță, duminică, 10 septembrie 2023, comunitatea romano-catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din cartierul Büyükdere din Istanbul (Turcia), păstorită de Frații Minori Conventuali din Custodia provincială de Orient și Țara Sfântă, s-a adunat în jurul altarului, împreună cu episcopul lor, Mons. Massimiliano Palinuro, Vicar Apostolic de Istanbul, pentru a-i aduce mulțumire și laudă lui Dumnezeu și pentru a o cinsti pe Maica Domnului în sărbătoarea „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”, care este și hramul comunității.

Eveniment istoric în Custodia de Orient și Țara Sfântă

Distribuie cu:

În acest an, însă, această sărbătoare a avut un caracter deosebit, fiind încununată de evenimentul istoric al redeschiderii Parohiei „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” și al înscăunării parohului ei, în persoana părintelui Anton Bulai, OFMConv., Custode de Orient și Țara Sfântă. Teritoriul noii parohii este unul foarte vast. Limitele se întind de la malul Mării Negre în nord până la autostrada numită çevre yolu la sud. Credincioșii catolici care locuiesc în districtele Edirne și Kırklareli din vest sunt și ei încredințați parohiei. Totodată, parohia va cuprinde și districtul Beykoz de pe malul asiatic al Bosforului, ca graniță extremă la est. De asemenea, i-a fost încredințată parohului și îngrijirea pastorală a cimitirului Kilyos.

Sfânta Liturghie prezidată de Mons. Massimiliano Palinuro, Vicar apostolic de Istanbul, a început la ora 11.00 cu citirea decretului de redeschidere a parohiei, de către cancelarul Vicariatului Apostolic de Istanbul, pr. Lucian Abalintoaiei, precum și cu ritualul înmânării cheii bisericii. A urmat citirea decretului de numire a noului paroh, invocarea Duhului Sfânt asupra lui și tămâierea altarului și stropirea cu apă sfințită a poporului lui Dumnezeu încredințat spre păstorire noului paroh.

În cadrul omiliei, Mons. Massimiliano a subliniat importanța genealogiei lui Isus din Evanghelia după Sfântul Matei, care nu este nicidecum doar o înșiruire de nume care poate părea plictisitoare, ci este o dovadă a faptului că de-a lungul timpului Dumnezeu și-a manifestat grija și iubirea față de poporul Său și cu ajutorul oamenilor pe care i-a chemat să devină parte activă în minunatul Său plan de mântuire, rolul Mariei în acest plan de mântuire fiind de o importanță cu totul deosebită. În continuare, preasfințitul a făcut o paralelă cu rolul deosebit pe care îl are parohul într-o comunitate, acesta neavând un rol onorific, ci unul activ, plin de responsabilitate pentru grija sufletelor încredințate lui spre păstorire. După omilie a urmat profesiunea de credință a noului paroh în fața episcopului și a comunității.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, noul paroh a prezentat gândul său de recunoștință față de Dumnezeu, de Preacurata Fecioară Maria, de episcopul locului, față de comunitatea conventuală și față de întreg poporul lui Dumnezeu și de oaspeții prezenți la această celebrare.

Totodată, Mons. Massimiliano a adus gândul său de prețuire și recunoștință față de Frații Minori Conventuali care, cu responsabilitate și devotament, desfășoară o activitate fructuoasă în două parohii din cadrul Vicariatului Apostolic de Istanbul.

În cadrul aceleiași celebrări a fost prezentat și noul membru al comunității conventuale de la Büyükdere – Istanbul, pr. Petru Vârgă, OFMConv.

După comuniunea Euharistică, sărbătoarea s-a încheiat printr-un moment de comuniune fraternă cu întreaga comunitate parohială și cu oaspeții prezenți la acest eveniment.

Îi mulțumim Domnului pentru această frumoasă sărbătoare și pentru nenumăratele dovezi ale iubirii Sale și încredințăm Providenței Sale, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, noua parohie, noul paroh și comunitatea conventuală din Büyükdere – Istanbul.

Domnul să vă dăruiască pacea!

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Luni, 11 septembrie 2023

*

Scurt istoric al Comunității „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Büyükdere

Biserica cu hramul „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Büyükdere – Istanbul situată pe malul Bosforului, în apropierea Mării Negre, este cea mai veche din toată Custodia provincială de Orient și Țara Sfântă a Fraților Minori Conventuali. Prezența franciscanilor conventuali în această suburbie a Constantinopolului datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când a fost înființat de către Congregația De Propaganda Fide un centru misionar pentru populația catolică, în principal de origine italiană, malteză și austriacă. În data de 12.09.1807, această misiune a fost încredințată în mod canonic Fraților Minori Conventuali de către Congregația mai sus amintită. Un an mai târziu, la 12.04.1808, a fost înființată în mod canonic parohia care cuprindea, pe lângă satul Büyükdere, alte două filiale (începând cu anul 1917) de pe malul asiatic al Bosforului: Beykoz și Paşabahçe. Mica biserică de lemn construită în 1815 s-a dovedit în scurt timp a fi neîncăpătoare, iar frații au construit o nouă biserică din cărămidă, rămasă până astăzi, care a fost sfințită în anul 1866.

Dată fiind numeroasa populație catolică din zonă, între anii 1880 și 1910, în vecinătatea parohiei s-a construit o școală de băieți condusă de frați și o școală de fete condusă de surorile de Ivrea.

În timpul Primului Război Mondial, biserica a fost transformată în baie turcească. Imediat după război, biserica a fost redeschisă pentru cult. În această perioadă, a început să fie din nou bine frecventată, mai ales în timpul verii, Büyükdere fiind o destinație de vacanță și recreație.

Trebuie menționat faptul că, până la sfârșitul anilor ’60, în acest convent a funcționat și un seminar al Fraților Minori Conventuali.

În urma exodului străinilor, populația creștină a scăzut și cele două școli au fost nevoite să se închidă. Prezența și angajamentul pastoral al fraților în această comunitate au început să se reducă. În anul 1985, biserica și conventul au fost încredințate Mișcării Focolarelor.

În anul 2008 frații s-au întors la Büyükdere, iar în 2011 a fost redeschis în mod canonic conventul. În data de 10 septembrie 2023, s-a redeschis în mod canonic și parohia.

Actualmente, Conventul „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Büyükdere este compus din: fr. Lucian ABALINTOAIEI – guardian; fr. Anton BULAI – paroh și custode și fr. Petru VÂRGĂ.

Distribuie cu: