Loading...

Cuvântul lui Dumnezeu și voturile religioase

cuvantul_lui_dumnezeu

Cuvântului lui Dumnezeu și voturile religioase

Ubaldo Terrinoni, Cuvântul lui Dumnezeu și voturile religioase, traducere din limba italiană de Pr. Cristian Clopoțel OFMConv., Colecția Viața Consacrată, Editura Serafica, Roman 2015. Format: 17/24; pagini: 357; preț: 35 de lei.

∗∗∗

Volumul lui Ubaldo Terrinoni, un frate capucin din Viterbo (IT), ne propune o galerie impresionantă și ordonată de figuri biblice, interpretate și citite prin prisma voturilor religioase: ascultarea, castitatea și sărăcia. Personajele și situațiile, atât din Vechiul cât și din Noul Testament, regăsite în carte, ne dovedesc, cu prisosință, că în viața omului este prezent Dumnezeu, prin inspirațiile sale, cu lumina sa, prin atenționările sale. Aceste personaje și situații sunt, pus și simplu, icoane, în al căror cadru biblic descoperim istorii de iubire și de suferință, de prăbușiri dar și de răscumpărări, de bravuri dar și de frici, de credințe tari dimpreună cu crize cumplite. Aceste istorii biblice ne pun dinainte, prin mesajul lor peren și valoros, o „busolă” precisă și un „indicator” infailibil, menite să indice, tocmai, direcția potrivită spre recuperarea unor valori, idealuri, modele și obiective înalte.

Firul roșu al reflecției îl constituie Cuvântul lui Dumnezeu, care, prin succesiunea personajelor biblice, poate lumina, explica și motiva „unirea” dintre unele persoane din Biserică cu Dumnezeu prin legături speciale de iubire: votul ascultării (ascultarea din iubire frânge strânsoarea „eu”-lui pentru a-l pune în centru pe Dumnezeu și tot ceea ce îi place lui); votul castității (vocația fiecărei persoane este iubirea, iar cel care se oferă Domnului prin votul de castitate nu renunță, ci alege, nu atât o „stare” de viață, cât pe cineva, pe Dumnezeu, căruia i se dăruiește pentru a-i aparține total și exclusiv, devenind „proprietatea” sa); votul sărăciei (alegerile concrete de sărăcie nu sunt niciodată fondate pe motivații sociale, ci pe dorința de identificare cu Cristos, după cum, de altfel, sf. Francisc din Assisi îi învăța pe frații săi: „Toți frații să se străduiască să-l urmeze cu umilință și sărăcie pe Domnul nostru Isus Cristos”- FF 29). Pentru oricine se consacră prin voturile de ascultare, castitate și sărăcie, totul are un chip și un nume: Isus Cristos.

Bunăoară, recurgerea la Cuvântul lui Dumnezeu e firească, deoarece garanția oricărei reforme sau actualizări, prin care se intuiește o judecată dreaptă a evenimentelor și se întrevăd direcții de drum și propuneri noi, se realizează doar prin întoarcerea la acest unic Izvor.

Așadar, fratele capucin ne propune, prin cartea sa, o meditație monumentală asupra Cuvântului lui Dumnezeu și o expoziție spirituală de anvergură a voturilor religioase.

∗∗∗

Cuvântul lui Dumnezeu și voturile religioase,
Ubaldo Terrinoni, Editura Serafica, 2015.; 17/24 cm; 357 p.; 35 lei.

Distribuie cu: