Loading...

Concert al corului „Schola Cantorum Muşatină”

Corul "Schola Cantorum Muşatină"

Distribuie cu:

Corul "Schola Cantorum Muşatină"

Corul „Schola Cantorum Muşatină”

 

Concert al corului

„Schola Cantorum Muşatină”

În cea de-a doua zi a simpozionului internaţional „Milostivire şi pedeapsă în dreptul Bisericii”, vineri, 24 mai 2013, a avut loc concertul corului „Schola Cantorum Muşatină” din Roman, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din localitate, începând cu ora 20.30.

 
La acest concert au fost de faţă şi cei care au participat în aceste două zile la simpozionul internaţional mai sus menţionat. Dintre aceştia îi amintim pe: Eminenţa Sa card. Francesco Coccopalmerio, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative; episcop Gianfranco Girotti, regent emerit al Penitenţeriei Apostolice; pr. Emilian Cătălin, OFMConv., ministrul provincial al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali din România; prof. dr. Davide Maria Emilio Cito, Facultatea de Drept Canonic a Universităţii Pontificale „Sfânta Cruce” din Roma; prof. dr. Onorato Bucci, Universitatea de Studii din Molise, consultor al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale şi al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative; prof. dr. Alessandro D’Avack, preşedintele Comitetului Naţional Italian, Universitatea de Studii din Cassino.

Din prezentarea expusă de Mihaela Pleşca, de la Televiziunea CNS Roman, reiese faptul că acest cor a fost înfiinţat, în anul 2012, de Academia Istorico-Juridico-Teologică „Petru Tocănel”. Este un cor polifonic, pe patru voci mixte, avându-l ca fondator pe pr. Cristian Dumea, profesor al Facultăţii de Teologie din cadrul Institutului Franciscan din Roman. Formaţiunea corală este independentă de orice entitate confesională/religioasă a oraşului Roman, se doreşte a fi cât mai reprezentativă şi cât mai ecumenică, având ca obiectiv promovarea de iniţiative culturale, artistice şi religioase.

De puţin timp, Departamentul de Muzică a format Orchestra de Cameră care acompaniază corul „Schola Cantorum Muşatină”, fiind alcătuită din instrumentişti tineri studenţi la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, de la clasa maestrului Constantin Stanciu, membru al Cvartetului Naţional „Voces”, care în luna aprilie a acestui an, a sărbătorit 40 de ani de la înfiinţare.

Componenţa orchestrei este următoarea:
Vioară I: Adelina Stanciu, Tudor Păduraru;
Vioară a II-a: Gheorghiu Ionuţ, Ifteni Manuela;
Violă: Apetrei Loredana, Peiu Andreea;
Violoncel: Postolache Oana;
Contrabas: Virgil Prisecariu;
Trompetă: Baciu Bogdan, Horez Iulian.

Au fost interpretate următoarele compoziţii:
1. Simfonia introductivă – F.M. Zuccari;
2. Te adorăm în fericire – L. van Beethoven;
3. Sanctus – G. Mbole;
4. Armonii clasice 1 – C. Dumea;
5. Panis angelicus – C. Franck;
6. Armonii clasice 2 – C. Dumea;
7. Ave verum – W.A. Mozart;
8. Din mormântu-ntunecat – H. Carey;
9. Ave Maria – C. Dumea;
10. Largo – C. Dumea;
11. Coralul n. 147 – J. S. Bach;
12. Armonii clasice 3 – C. Dumea;
13. Pomp and Circumstance – E. Elgar;
14. Gaudeamus igitur;
15. Aleluia – G.F. Haendel.

Înainte de a pleca, Eminenţa sa card. Francesco Coccopalmerio a ţinut să-l felicite, în primul rând, pe pr. Iulian Petrea, OFMConv., care a cântat solo, printre altele, Panis Angelicus, spunând că a fost magnific. În al doilea rând l-a felicitat pe dirijor, pr. Cristian Dumea, mulţumindu-i pentru acest moment plăcut. În sfârşit, a felicitat corul şi instrumentiştii, lăudând faptul că în componenţa acestui cor sunt persoane de confesiuni diferite, scoţând în evidenţă caracterul ecumenic de care dau dovadă. Părintele provincial al OFMConv. din România, Emilian Cătălin, a ţinut să mulţumească atât corului şi celor care l-au pregătit, cât şi celor care au participat în cele două zile la simpozionul internaţional.

Andrei Marius

 ***

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea accesând următorul link: Roman: Concert al corului „Schola Cantorum Muşatină”

Distribuie cu: