Loading...

Chiara Lubich a fost franciscană

22 ianuarie 1920. La o sută de ani de la naștere, în orașul natal Trento, sunt planificate importante celebrări pentru a comemora Chiara Lubich. Președintele Republicii, Sergio Mattarella, va fi de asemenea prezent pentru a onora memoria fondatorului Mișcării Focolarelor.

Știați că Chiara Lubich era terțiară franciscană?

Distribuie cu:

Chiara Lubich este considerată astăzi una dintre cele mai reprezentative figuri al dialogului interreligios și intercultural. A primit, în viață, Premiul Unesco pentru Educația pentru Pace și Premiul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, precum și numeroase doctorate onorifice în diferite universități din întreaga lume.

INTRAREA ÎN AL TREILEA ORDIN FRANCISCAN
Dragostea sa pentru pacea între popoare a început să crească de la o vârstă foarte fragedă, în anii celui de-al doilea Război Mondial, când a hotărât să intre în al Treilea Ordin Franciscan și să pronunțe jurământul de curăție în noiembrie 1943.

ÎNVĂȚĂTOAREA SILVIA
Un frate care o cunoștea bine, a povestit vocația Chiarei: „Tocmai îmi terminasem studiile – povestea părintele Cazimir – Superiorul provincial mi-a încredințat al treilea Ordin franciscan, așa că începusem să predic. Într-o zi, în orfelinatul Cognola am vorbit celor trei învățătoare despre idealul Sfântului Francisc, despre „focul iubirii”. La sfârșit le-am cerut părerea lor și doar una dintre ele, Lubich Silvia, mi-a răspuns cu cuvinte pe care nu le-am uitat niciodată: „Părinte, nu mai auzisem niciodată astfel de lucruri. Vreau și eu acest foc de iubire, vreau să-l duc in lume”. O priveam si se vedea că arde cu același foc”. În curând, învățătoarea Silvia din Trento, de 22 de ani, va deveni Chiara Lubich.

ÎN COLEGIUL CAPPUCINILOR
În Colegiul Capucinilor din Trento Chiara a luat măsuri pentru a oferi ospitalitate și confort familiilor strămutate în urma atacurilor ariane, și acolo s-a născut idea „focolarului”, precum dezvăluie ziarul Trento Today, în jurul căruia să se adune durerile și speranțele celor care pierduseră totul. În perioada postbelică mișcarea de ajutor material și spiritual se va răspândi în toată Europa și în toată lumea.

ULTIMUL MESAJ
De-a lungul vieții Chiara Lubich a fost mediatorul păcii în timpul conflictelor geopolitice în perioada postbelică, din Europa de Est până în Africa, mulțumită unei abordări mistice foarte vechi față de ideile de globalizare și coexistență a popoarelor. Dacă vom continua pe această stradă vom putea spune cu adevărat: ”Noaptea mea e fără întuneric”, iar toate lucrurile strălucesc în lumină, acesta a fost ultimul său mesaj în 2008 înainte de a muri.

Traducere de fr. Sergiu-Daniel Antal

* * *

Material apărut pe www.sanfrancescopatronoditalia.com

Distribuie cu: