Loading...

Cea de-a VI-a Întâlnire Națioanală a Familiei Franciscane

întâlnirea familiei franciscane

Distribuie cu:

În perioada 1-5 septembrie 2014 a avut loc Întâlnirea Naţională a Familiei Franciscane din România, care s-a desfăşurat la Alba-Iulia prin participarea membrilor proveniţi din Ordinele şi Congregaţiile religioase franciscane, precum şi a unui mare număr de reprezentanţi ai Ordinului Franciscan Secular.

Programul a fost deschis oficial prin celebrarea sfintei Liturghii urmată, apoi, de prima Conferinţă susţinută de fratele Alexandru Vasiliu membru al OFS Braşov, cu tema „Misiunea franciscană după izvoarele moderne”, după Lecţia nr. 9 CCFMC, în care s-a subliniat faptul că fiecare franciscan, cleric sau laic, este misionar în esenţa sa iar opera de evanghelizare nu este îndreptată doar spre popoarele necreştine, ci către orice persoană care se află departe de Dumnezeu. În continuare, sora Magdalena ne-a vorbit despre carisma Surorilor Clarise Franciscane Misionare ale Preasfântului Sacrament, care sunt prezente în România la Brăila şi Prăjeşti. Părintele Alexandru Olaru, OFMConv., ne-a prezentat cartea „Icoana Răstignitului de la San Damiano” a pr. Marc Picard, OFMCap., tradusă de pr. Andrei Ficău, OFMConv., și ne-a descris din punct de vedere spiritual „Crucea de la San Damiano”, în care Cristos îi vorbeşte sfântului Francisc trimiţându-l să repare Biserica sa. Au fost prezentate simbolurile cuprinse în această icoană pictată în stil bizantin în jurul secolului XII, fiind inspirată în mare parte din Evanghelia după Sf. Ioan. Părintele Albert Goşman, OFMCap., a susţinut cea de-a doua conferinţă cu tema „Unitatea dintre contemplaţie şi misiune”, urmând Lecţia nr. 10 CCFMC și prezentând modul în care sfinţii Francisc şi Clara vorbeau despre trup ca eremitaj sau clauzură pentru suflet.

Momentele liturgice din aceste zile au fost coordonate de fraţii minori, conventuali şi capucini. De asemeni, fraţii şi surorile prezente s-au bucurat şi de prezenţa superiorilor majori ai celor trei Ordine: pr. Lucian-Iosif Dumea, custode al fraţilor capucini, pr. Emilian Cătălin, ministru provincial al fraţilor minori conventuali şi pr. Albert Sebestyen, reprezentant al fraţilor minori, care au prezidat şi au împărtășit cu noi Cuvântul de învățătură la Liturghiile din zilele specifice. Un îndemn conform temei Întâlnirii noastre am primit și din partea Surorilor Clarise de la Roman, care ca de fiecare dată sunt în comuniune cu noi prin rugăciune. Sr. Dorotea, Abadesa Mănăstirii ne-a îndemnat cu cuvintele Papei Francisc: “Suntem chemaţi de Dumnezeu, chemaţi să vestim Evanghelia, chemaţi să promovăm cultura întâlnirii. Este angajarea noastră să-i ajutăm pe alţii, să facem să ardă în inima lor dorinţa de a fi discipoli misionari a lui Isus, a spus Sfântul Părinte Papa Francisc episcopilor, preoţilor şi persoanelor consacrate, îndemnându-i să vestească cu curaj Evanghelia, pentru ca toţi să-l întâlnească pe Cristos şi să devină astfel ”constructorii unei lumi mai fraterne”.

Pe lângă momentele de formare, de fraternitate şi de rugăciune, fraţii şi surorile franciscane au luat parte şi la un program de evanghelizare prin oraşul Alba-Iulia, după ce iniţial au vizitat diferite obiective, în special din centrul istoric al cetății.

Întâlnirea Familiei Franciscane a constituit, în aceste zile, un prilej de unitate în fraternitate, de împărtăşire şi de îmbogăţire reciprocă şi de creştere spirituală după carisma Seraficului Părinte Francisc. Bunul Dumnezeu să călăuzească şi să ocrotească în continuare Familia Franciscană asupra căreia să reverse Duhul său, spre folosul întregii lumi.

Pace şi bine!

Comisia Națională a Familiei Franciscane

Awesome Flickr Gallery Error - Invalid signature

Distribuie cu: