Loading...

Barticeşti: In memoriam pr. Mihai Rotaru – 40 de ani de la moarte

pr.-Mihai-Rotaru

Distribuie cu:

Barticeşti: In memoriam pr. Mihai Rotaru – 40 de ani de la moarte

Duminică, 31 august 2014, comunitatea din Barticeşti a retrăit momente de mare emoţie în amintirea părintelui Mihai Rotaru care a fost paroh aici. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, numeroşi preoţi şi mulţi credincioşi care au umplut întreaga biserică şi s-au rugat pentru iubitul lor paroh, încredinţându-l bunului Dumnezeu pentru tot binele pe care l-a făcut întregii comunităţi.

Predica a fost ţinută de Preasfinţitul Petru Gherghel, care a subliniat foarte frumos din amintirea părintelui Rotaru efortul şi munca depusă pe care l-a făcut în viaţa lui, sădind în viaţa oamenilor în primul rând credinţa şi implicându-se in mod generos pentru ajutorarea tinerilor de a avea un loc de muncă. Preasfinţitul a mai amintit acel caracter optimist şi dezinvolt, gata mereu să descreţească frunţile celor mai întristaţi dintre semeni, avându-l şi cunoscându-l aproape pe părintele Rotaru, pe atunci când actualul episcop era vicar al comunităţii din Barticeşti. Ca paroh de Barticeşti între anii 1966-1974, pr. Mihai Rotaru a cultivat în sufletele credincioşilor o adevărată evlavie faţă de sfânta Euharistie, faţă de cuvântul lui Dumnezeu pe care îl predica zilnic şi faţă de Preacurata Fecioara Maria, care de fapt au fost cheia succesului în această comunitate.

Prezenţa Preasfinţitului Petru Gherghel la această aniversare a fost un omagiu şi „o cinstire adusă istoriei creştine locale şi tuturor înaintaşilor noştri în credinţă”. Imaginea chipului senin al pr. Rotaru, care a fost prezentat la oferirea darurilor, a trezite în inimile celor prezenţi – preoţi şi credincioşi – amintirea aceluia pe care l-au cunoscut, l-au iubit şi apreciat.

Înainte de binecuvântarea preasfinţitului, pr. Cornel Cadar a prezentat toată activitatea părintelui Mihai Rotaru, străduindu-se să prezinte credincioşilor cât de mult a fost iubit, apreciat, dar şi maltratat în închisorile comuniste unde a fost închis la Jilava, Baia Sprie, Piteşti, Bacău, Dej şi Gherla. Voia să ajute populaţia Barticeştiului prin ridicarea unui dispensar, săpând el primul hârleţ pentru fundaţia casei, dar s-au opus cei care aveau pe atunci puterea! Personal se interesa de copiii care terminau şcoala în sat şi-i ajuta să meargă mai departe să înveţe o meserie. „Coşărcile” şi „covoarele persane sau Carpaţi” din Barticeşti duceau peste tot renumele satului, acţiunea aceasta socială fiind una din multele întreprinse de parohul iubit de credincioşi.

După sfânta Liturghie, Preasfinţitul, împreună cu credincioşii adunaţi la aceasta comemorare, au adus un omagiu, pornind în procesiune în cimitirul satului Barticeşti, unde este înmormântat părintele comemorat, cântând şi rugându-se pentru odihna sufletului răposatului pr. Mihai Rotaru care va rămâne in amintirea şi rugăciunea tuturor preoţilor şi a credincioşilor care l-au cunoscut: păstor sufletesc, om al rugăciunii şi al faptei, om al înţelegerii şi al împăcării, om al primului ajutor şi al entuziasmului pentru viaţă!

Răsplăteşte, Doamne, cu bunurile cereşti, pe acest vrednic slujitor al tău şi al poporului nostru credincios, părintele Mihai Rotaru!

Pr. Claudiu-Lucian Trifescu

*

„… Ştiu un loc, unde am primit cadou viaţa, unde am făcut primii paşi, unde am învăţat să mă rog şi unde mi s-au deschis ochii pentru scrisul şi cititul cărţilor…!

Ştiu un loc, unde m-am pregătit pentru preoţie şi unde am fost sfinţit preot…!

Ştiu un loc, unde credeam că voi munci ani mulţi în mijlocul poporului lui Dumnezeu, căruia i-am dedicat viaţa mea de slujire…!

Ştiu un loc, ba mai multe, unde l-am urmat pe Cristos pe drumul suferinţei şi al crucii închisorilor.

Ştiu un loc, aici la voi, unde am căutat să mă implic în viaţa socială pentru a vă ajuta să vă câştigaţi acasă pâinea cea de toate zilele.

Ştiu un loc, aici aproape de voi, unde se va deschide un mormânt în care voi fi eu depus şi la căpătâiul căruia va fi fixată o cruce, pe care se vor putea citi cuvintele lui Isus Cristos adresate ucenicilor săi: «În lume veţi avea necazuri; însă curaj, eu am învins lumea» (Ioan 16,33b)”.

(Din testamentul pr. Mihai Rotaru

Text și imagini preluate de pe site-ul: www.ercis.ro

Awesome Flickr Gallery Error - Invalid signature

Distribuie cu: