Loading...

Galați: Profesiune solemnă în Parohia Franciscană „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Profesiunea solemnă

Distribuie cu:

Galați: Profesiune solemnă în Parohia Franciscană „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și aniversarul zilei de naștere și a 60 de ani de preoție a părintelui Eugen Blăjuț Sr.

Duminică, 7 septembrie 2014, în Parohia Romano-Catolică „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Galați, a avut loc profesiunea solemnă a 6 fraţi franciscani conventuali, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de ministrul provincial pr. Emilian Cătălin, alături de care au concelebrat preoţi din provincie și dieceză, la acest eveniment fiind prezenţi de asemenea şi numeroşi credincioşi.

După salutul introductiv al părintelui paroh Cristian Blăjuț, sfânta Liturghie a continuat cu proclamarea Cuvântului Domnului, după care, într-un prim moment al ritualului profesiunii solemne, a fost făcut apelul candidaţilor:

  1. fr. Andrei Bejan – Galați (GL);
  2. fr. Gabriel Anton Ferenț – Șcheia (IS);
  3. fr. Mihai Ciprian Hortolomei – Huși (VS);
  4. fr. Cezar Nanea – Călărași (CL);
  5. fr. Iulian Robu – Săbăoani (NT);
  6. fr. Dan Ciprian Vătămănelu – Tămășeni (NT)

A urmat apoi cuvântul de învăţătură al părintelui Fabian Iacob, care a evidențiat  semnificația fiecărui moment al ritualului profesiunii solemne precum și ceea ce înseamnă în esenţă această profesiune: urmarea lui Cristos prin profesarea pentru toată viaţa a sfaturilor evanghelice pentru a duce la perfecţiune în iubire consacrarea baptismală, dăruind întreaga viaţă pentru totdeauna lui Dumnezeu, în slujirea Sa şi a oamenilor. Îndemnul principal adresat candidaţilor a fost acela de a rămâne mereu entuziaşti, de a păstra mereu Duhul Domnului şi al rugăciunii, aşa cum le cerea şi le cere sfântul Francisc fraţilor săi.

După omilie a urmat intonarea Litaniei tuturor sfinţilor, moment în care candidaţii pentru profesiune au rămas prosternaţi, după aceasta având loc ritualul propriu-zis al profesiunii solemne. După întrebările adresate candidaţilor şi rugăciunile de consacrare, fiecare frate în parte, în mâinile părintelui provincial Emilian Cătălin, a făcut vot lui Dumnezeu, de a trăi pentru toată viaţa în ascultare, fără nimic propriu şi în castitate. După acest moment, fraţii au primit îmbrăţişarea fraternă şi felicitările pentru intrarea în cadrul marii familii franciscane.

Înainte de binecuvântarea finală, unul dintre fraţi a adresat un cuvânt de mulţumire în primul rând lui Dumnezeu, iar apoi părinţilor, fraţilor, rudelor, prietenilor, formatorilor care i-au însoţit pe acest drum, precum şi tuturor acelora care le-au fost alături şi care au binevoit să participe la bucuria acestui eveniment atât de important din viaţa lor. De asemenea, atât părintele provincial Emilian Cătălin cât și părintele paroh Cristian Blăjuț au dorit să-i mulțumească pentru activitatea sa și să-l felicite pe părintelui Eugen Blăjuț sr. cu ocazia aniversării a 89 de ani de viață și 60 de ani de preoție.

Celebrarea sfintei Liturghii şi a profesiunii solemne s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă şi cu o fotografie de grup, ca amintire care să marcheze acest moment de sărbătoare din viaţa acestor tineri, din viaţa Bisericii şi a Provinciei Franciscane din România.

După Sfânta Liturghie au urmat felicitările, după care preoţii și fraţii studenţi au fost invitaţi la o agapă frăţească, urmând ca fraţii neo-profeşi să se bucure de acest eveniment alături de părinţii, fraţii şi surorile, rudele şi prietenii lor.

 Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

Distribuie cu: