Loading...

Capitul Custodial Ordinar – [II]

A doua parte a Capitulului custodial ordinar al Custodiei provinciale de Orient și Țara Sfântă a avut loc în perioada 25-29 aprilie 2022 în conventul „Sfântul Anton de Padova” din Istanbul (Turcia).

A doua parte a Capitulului Custodial Ordinar desfășurat în conventul „Sfântul Anton de Padova” din Istanbul

Distribuie cu:

Lucrările celei de-a doua părți a Capitulului custodial al Custodiei provinciale de Orient și Țara Sfântă au început în seara zilei de luni, 25 aprilie 2022, în conventul „Sent Antuan” (Sfântul Anton de Padova) din Istanbul (Turcia). Au fost prezenți toți frații Custodiei împreună cu Vicarul general, fr. Jan Maciejowski, Asistenul general FIMP, fr. Giovanni Voltan, și Ministrul provincial al Provinciei „Sf. Iosif” din România, fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu. Fr. Jan a susținut o introducere spirituală cu privire la sensul apartenenței sub diferite aspecte (psihologic, spiritual și comunitar). După care s-a discutat, atât în adunările plenare cât și pe grupuri, schița Proiectului Custodial Cvadrienal având titlul „Burdufuri vechi pentru vinul bun. Cu Maria din pustiul de la Meriba la nunta din Cana”. Liniile orientative ale Cvadrienalului 2022-2026 sunt: a) viața spirituală – identitate; b) fraternitatea – apartenență, formare; c) evanghelizarea – pastorație și atenție misionară.

Joi, 28 aprilie, au fost aleși noii guardiani ai fraternităților, președinții Comisiilor custodiale și numiri în unele oficii custodiale. Noi guardiani sunt: fr. Lucian Abalintoaiei pentru conventul din Buyukdere (Istanbul), fr. Michal Antony Sabatura pentru conventul din Beyoglu (Istanbul), fr. Roger Kouyoumdji pentru conventul din Sin el Fil (Liban) și fr. Elias Marswanian pentru conventul din Zahle (Liban).

În contextul lucrărilor capitulare, miercuri, 27 aprilie, custodele, fr. Anton Bulai, alături de colegul său întru hirotonire, fr. Silvestru Bejan, au sărbătorit jubileul de argint al preoției (25 de ani) în cadrul rugăciunii Vesperelor solemne. Pe lângă prezența fraților capitulari și a celor doi reprezentați ai fraților din Bulgaria (fr. Atanazy Sulik și fr. Jaroslaw Bartkiewicz), au mai luat parte: Înalt Preasfințitul Mitropolit Major Emanuel de Calcedonia, reprezentantul Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic de Constantinopol Bartolomeu I, PS Marek Solczynski, Nunțiu apostolic în Turcia, PS Massimiliano Palinuro, Vicar apostolic de Istanbul, și cei doi confrați episcopi, PS Martin Kmetec, Arhiepiscop de Izmir, și PS Cesar Essayan, Vicar apostolic de Beirut. Nu în cele din urmă ne-am bucurat de cina fraternă pregătită excepțional de comunitatea de la „Sent Antuan” și de cuvintele de mare încărcătură ecumenică rostite de Mitropolitul Major Emanuel.

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Marţi, 3 mai 2022

Distribuie cu: