Loading...

Huși-Corni: Profesiune terțiari

Duminică, 1 mai 2022, într-o atmosferă de sărbătoare, a avut loc în parohia „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Huși-Corni, județul Vaslui, în cadrul Sfintei Liturghii, de la ora 11.00, profesiunea de viață evanghelică, pentru un an de zile, pentru nouă terțiari franciscani, șase din comunitatea din Huși-Corni (Pălie Cristina, Hanga Willy, Carp Maria, Croitoru Tincuța, Vrânceanu Cecilia, Balan Camelia) și trei din comunitatea Răducăneni (Bișoc Georgeta, Mărtinaș Mariana, Mărtinaș Verginia), și pentru toată viața, a șapte terțiari franciscani din comunitatea Huși-Corni (Ruja Liliana, Balan Cecilia, Andrei Sonia, Ruja Umberto, Catană Daniela, Ianoș Ines-Felicia, Croitoriu Mariana).

Profesiunea religioasă a 16 terțiari franciscani la Huși-Corni

Distribuie cu:

Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele Cristian Blăjuț, vicar episcopal pentru viața consacrată în Dieceza de Iași și asistent spiritual la nivel național pentru Ordinul Franciscan Secular, împreună cu părintele Gabriel Dancă, paroh de Huși-Corni, părintele Augustin Pușcașu, paroh de Răducăneni, și părintele Cristinel Sociu, responsabil cu terțiarii franciscani din Huși și Răducăneni.

Părintele paroh Gabriel Dancă a salutat preoții din altar, candidații la profesiune, oaspeții veniți de la Răducăneni, cât și credincioșii din Huși-Corni, de asemenea a salutat prezența vice- ministrului național al Ordinului Franciscan Secular, fr. Dan Slavu, cât și sora terțiară Cristina Slavu, consilier și trezorier național OFS, veniți de la București, după care ne-a adresat invitația de a-i însoți cu rugăciunea noastră pe candidații care vor profesa făgăduințele evanghelice.

La cuvântul de învățătură, pr. Cristian Blăjuț a evidențiat curajul de a înainta în larg, de a fi fideli promisiunii de la botez, de a ne lăsa modelați de Cristos, asemenea sfântului apostol Petru care a lăsat toate și l-a urmat pe Cristos, lăsându-și voința în mâinile lui Cristos. De multe ori, ne spunea părintele, ne lipsește entuziasmul de a trăi vocația noastră de fii ai lui Dumnezeu, de aceea să-L iubim cu adevărat, nu din teamă sau din datorie, dar cu toată convingerea și ființa noastră. Există multe căi de a da mărturie despre Cristos în lume, prin purtarea noastră de fiecare zi, ca lumea să fie mai bună. Toți ne împărtășim din sfințenia lui Dumnezeu și nu putem fi creștini fără evanghelie, fără Cristos, a fi creștini înseamnă purtător de Cristos. Noi suntem lumina lumii, lumină care arată prin fapte iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele. Căutați să urmați calea, adică pe Cristos, căutați să iubiți adevărul, adică pe Cristos. Într-o zi sfântul Francisc de Assisi plângea și a fost întrebat de cineva de ce plânge, iar răspunsul a fost acesta: plâng pentru că iubirea nu este iubită.

După cuvântul de învățătură, a urmat profesiunea de viață evanghelică pentru un an de zile și pentru toată viața pentru cei 16 terțiari franciscani, care și-au luat angajamentul în fața lui Dumnezeu și a poporului său, de a-L urma pe Cristos după modelul sfântului Francisc de Assisi.

Înainte de binecuvântare, părintele Cristinel Sociu a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul minunat al vocației și pentru iubirea arătată în fiecare dintre noi, după care a mulțumit celor implicați în organizarea acestei minunate sărbători.

După Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească, precum și alegerea unui nou ministru local și al unui nou consiliu al terțiarilor franciscani din Huși, cât și din Răducăneni.

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Luni, 2 mai 2022

Distribuie cu: