Loading...

Campus itinerant în Munții Apuseni

Distribuie cu:

Campus itinerant în Munții Apuseni
26 Iulie- 1 August 2015

La data de 29 august, la Curia provincială din Bacău a avut loc întâlnirea tinerilor care au participat la Campusul itinerant in Munții Apuseni. Tinerii, după ce au participat la Sf. Liturghie, au avut parte de un moment de fraternitate și au împărtășit momente din timpul campusului, prin vizionarea fotografiilor.

***

În perioada 26 iulie – 1 august 2015, Provincia Fraților Minori Conventuali din România a organizat un campus itinerant în munți, pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, la care au participat 19 tineri români, 7 tineri libanezi, 4 preoți români, un libanez si un sirian, responsabili fiind: Pr. Matei Sentes si Pr. Ioan Butacu.

După o lungă așteptare, a sosit și marea zi de 26 iulie, zi în care, o parte din tinerii participanți la campusul de anul trecut, alături de alți tineri dornici de aventură și de un grup de libanezi, am pornit cu entuziasm spre munții Apuseni.
Duminică, la ora 19:00, am plecat cu trenul din Bacău spre Cluj-Napoca. Ajunși acolo, ne-am întâlnit cu tinerii și părinții libanezi iar, cu rucsacul în spate, am pornit cu două microbuze spre Dealu Botii, locul inițial al traseului. Ajungând acolo, am început să ne cunoaștem între noi, ne-am rugat împreună rugăciunea Laudelor, am luat micul dejun și, cu forțe proaspete, am plecat la drum. Cu cât înaintam, voia bună, bucuria și unitatea dintre noi își făceau vizibil apariția. Prietenii noștri libanezi ne încântau cu melodii specifice culturii lor.
Pe durata campusului, am participat la un itinerar de rugăciune. Liturghiile și adorația la Sfântul Sacrament au fost animate atât în limba libaneză, cât și în limba română, la fel și cântecele, muzica fiind, într-adevăr, mijlocul cel mai bun de comuniune. Totul a fost minunat, pentru că, în natură, îl simțim mai bine pe Dumnezeu. Pe lângă momente de rugăciune, ne-am bucurat și de un itinerar de voie bună, pe un traseu ce a cuprins locuri și peisaje frumoase precum: Dealu Botii, Doda Pilii, Padiș, Izbucul Ponorului, Cheile Galbenei, Peștera Ghețarul Focul Viu, Cascada Evantai, sătucul Casa de Piatră, Peștera Ghețarul Vârtop, Peștera Coiba Mare și Poiana Horea.
Pace, siguranţă, bucurie, asta am simţit în aceste zile, trăite în inima Munţilor Apuseni. Câtă pace oferă munţii! Credem că acesta este punctul lor forte: să ofere pace prin peisajele minunate pe care ni le descoperă la fiecare pas, prin cerul plin de stele sau de nori, prin florile cu care sunt împodobiţi, prin felul în care ne fac să-l simţim pe Dumnezeu atât de aproape, prin dărnicia cu care ne oferă hrană şi adăpost.
În zilele trăite în munţi, am experimentat, din plin, ceea ce spune, atât de frumos, o scriitoare canadiană, Lucy Maud Montgomery: „Sunt atâtea minunăţii pe lume pentru fiecare: doar ochi să ai să le vezi, inimă să le simţi şi braţe să le cuprinzi şi atunci ale tale toate vor fi.” Câtă pace în cântecul păsărilor, în şuieratul vântului printre copaci şi frunze, câtă pace am simţit în susurul apei, când am făcut linişte, chiar şi numai pentru câteva secunde, în Peşterile Gheţarul Vârtop şi Coiba Mare. Câtă pace în verdele ierbii din pădure şi în verdele muşchilor ce însoţeau atât de frumos Cascada Evantai, în cursul ei prin Cheile Galbenei. Câtă pace oferă munţii, dacă îţi deschizi inima!
Am ajuns la Bacău, mai exact la Curia Provincială, în jurul orei 12:00, obosiți, dar fericiți. Am încheiat acest campus cu Sfânta Liturghie, apoi am făcut bilanțul final, unde fiecare și-a exprimat trăirile din ultimele zile. Totul s-a încheiat cu speranța revederii și cu bucuria unei noi experiențe.
Doamne, îţi mulţumim pentru aceste zile, pentru aceşti oameni minunaţi pe care ni-i scoţi în cale, pentru natura care ne duce cu gândul la Paradis! E aşa de bine când suntem împreună! Cunoaştem, râdem, plângem, cântăm, dansăm, ne rugăm, iubim, trăim împreună! E frumos să te vedem cum lucrezi în fiecare inimă! Şi poate cel mai frumos este că nimic din ceea ce trăim nu este întâmplător! Nimic nu se petrece degeaba! Suntem aici ca să învăţăm, să creştem, să cădem, să ne ridicăm şi să mergem înainte!

Benedicta Toma și Gabriel Cocianga

Mai multe fotografii pot fi vizualizate aici în Albumul Campus itinerant 2015

Distribuie cu: