Loading...

Campus itinerant în munți

21 de tineri din țara întreagă au participat, în perioada 25-30 iulie 2021, la campusul itinerant în Munții Iezer-Păpușa, organizat de Provincia Fraților Minori Conventuali, prin intermediul pr. Ioan Butacu și a pr. Matei Senteș. Programul acestor zile a cuprins un traseu pe munte cu cortul, Sfânta Liturghie, rugăciunea de dimineață și seară, momente de împărtășire și comuniune. Traseul parcurs a fost Cabana Voina- Vârful Păpușa- Vârful Roșu- Refugiul Iezer- Cabana Voina.

Campus itinerant în Munții Iezer-Păpușa

Distribuie cu:

Pe data de 25 iulie 2021, duminică seara, ne-am întâlnit cu toții la Mănăstirea „Preasfânta Treime” de la Pârâul Rece, unde unii dintre noi s-au întâlnit pentru prima dată cu persoanele ce aveau să le devină prieteni iar alții deja cunoscându-se cu ceilalți.

Luni dimineața, pe data de 26 iulie, ne-am adunat toți la micul dejun unde eram toți entuziasmați, iar unii puțin îngândurați de cum va fi. De acolo am plecat cu un microbuz spre locul unde avea să înceapă adevărata aventură și anume Cabana Voina. Ajunși acolo am început prin a face o mică rugăciune pentru a-i cere Domnului zile și vreme bună apoi ne-am împărțit mâncarea pentru zilele ce aveau să urmeze, fiecare luând câte ceva, iar după asta, am plecat la drum. Urcând și tot urcând, fiecare dintre noi și-a dat seama că va reuși să ajungă până la sfârșit. Spre seară am ajuns la locul unde ne-am montat corturile iar după aceea ce-am pregătit să celebrăm Sfânta Liturghie. După aceasta, am luat cina și ne-am bucurat împreună de vremea bună ce am avut-o și de faptul că eram împreună cu toții.

A doua zi, după ce am celebrat Sfânta Liturghie, ne-am echipat toți către destinația noastră și anume Vârful Păpușa (2.391 m.). După câteva ore de mers, ne-am putut bucura în sfârșit de faptul că am ajuns la destinația noastră. Acolo am stat câteva minte, fiecare având momente de recreere sau făcând poze cu cei dragi. De acolo am plecat uitându-ne la câțiva nori care anunțau ploaie dar cu speranța în suflet că totuși va fi bine. Peste ceva vreme, am simțit câteva picături pe brațele noastre așa că ne-am echipat pentru ploaia ce urma să vină. După acea ploaie a ieșit un soare puternic dar văzând iar norii de deasupra noastră, eram siguri că va veni a doua rundă așa că am început să ne grăbim la locul unde trebuia să campăm pentru a putea să ne adăpostim fiecare în cortul nostru. Ajunși acolo, a început a doua rundă de ploaie, cum ne așteptam. Nu am apucat să montăm corturile așa că am format două grupuri și ne-am adăpostit sub două prelate de la cort cât timp trecea ploaia. În sfârșit, ploaia începea să dispară așa că ne-am montat fiecare corturile în grabă pentru a nu avea alte surprize. Spre bucuria noastră, nu a mai fost o altă rundă de ploaie, ba chiar ne-am bucurat de un apus frumos care ne-a prins stând împreună rugându-ne și jucându-ne.

A treia zi a trecut foarte repede, ne-am trezit fericiți că era soare și am pornit la drum, destinația din acea zi fiind Vârful Roșu și în sfârșit Refugiul Iezer. Am plecat grăbiți deoarece pe după-amiază se anunța ploaie și nu am vrut să pățim ca ziua precedentă. După câteva ore de mers am ajuns în sfârșit la cel mai înalt vârf din traseul nostru și anume Vârful Roșu (2.469 m.). Acolo ne-am bucurat de priveliște, am făcut poze de grup iar după aceea s-a întâmplat surpriza acestui campus și anume o cerere în căsătorie. Ne-am bucurat toți pentru cei doi tineri și i-am felicitat fiecare în parte. După ce ne-am odihnit am pornit imediat la pas spre Refugiul Iezer. Ajunși acolo ne-am făcut corturile și ne-am pregătit pentru Sfânta Liturghie, urmată de un moment de adorație lângă lacul Iezeru Mare. După aceste momente de liniște sufletească, am stat împreună cântând și simțindu-ne bine unii cu alții. Unii dintre noi au fost mai curajoși și au vrut să înfrunte apa rece din lac, așa că au făcut o baie bine meritată. După aceste activități a început să revină vântul împreună cu tunetele puternice. Așadar am luat tot ce aveam nevoie pentru a pregăti masa și ne-am adăpostit în refugiu. Am stat acolo împreună, pregătind masa și comunicând unii cu alții. Văzând că spectacolul fulgerelor nu se oprește, am ales să facem rugăciunea de seară în refugiu. Terminând rugăciunea Vesperelor fiecare ne-am gândit unde preferăm să dormim, cei mai curajoși dintre noi au ales să doarmă în corturi chiar dacă au îndurat un vânt puternic, iar ceilalți am dormit în refugiu, încercând și această experiență.

Joi dimineață, a patra zi, ne-am trezit mirați că este ultima zi pe munte și trebuie să coborâm. În drumul nostru spre Cabana Voina, unde era destinația finală, ne-am putut bucura de creația lui Dumnezeu, admirând lanțul muntos pe care tocmai am terminat de parcurs. Ajunși la poalele muntelui, ne-am instalat corturile și am stat împreună împărtășind ceea ce ne-a plăcut și ceea ce am fi vrut să schimbăm în acest campus. Am făcut împreună un foc de tabără și am stat în jurul lui cântând cântece de voie bună, comunicând unii cu alții și jucându-ne.

Vineri, 30 iulie, ne-am strâns fiecare corturile, ne-am pregătit rucsacurile, am celebrat Sfânta Liturghie iar apoi am plecat spre Pârâul Rece la Mănăstirea „Preasfânta Treime” pentru a lua prânzul. După prânz ne-am despărțit unii de alți, luându-ne rămas bun și spunându-ne că ne vom vedea și la anul cu aceeași energie pozitivă și cu același entuziasm!

Pace și Bine!

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Miercuri, 11 august 2021

Distribuie cu: