Loading...

Campus franciscan la Pârâul Rece

În perioada 19-22 iulie 2021, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Pârâul Rece, județul Brașov, s-a desfășurat Campusul franciscan pentru adolescenți și tineri organizat de Provincia Franciscană „Sf. Iosif” din România, unde au participat tinerii din următoarele parohii: Huși-Corni, Luizi-Călugăra, Hălăucești, Nisiporești, Prăjești, Buruienești, Galați, Schineni, Suceava și Brașov.

Campus franciscan pentru adolescenți și tineri „Francisc și creația” la Pârâul Rece

Distribuie cu:

Unitate, pace, iubire și bucurie! Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele care descriu ceea ce au trăit cei peste 70 de tineri din parohiile franciscane și nu numai, în campusul de anul acesta. Tema care i-a însoțit în cele patru zile s-a intitulat „Francisc și creația”, inspirându-se din primul capitol din Geneză și din „Cântecul Creaturilor”.

Prima seară a fost inaugurată cu imnul campusului, fiind precedat de cuvântul pr. Vlad-Bogdan Bejan, președintele Comisiei pentru promovarea vocațiilor și pastorația tineretului, care le-a prezentat tinerilor tema aleasă și grupurile din care vor face parte. Tot în aceeași seară pr. Ioan Butacu, guardianul comunității, le-a prezentat tinerilor locul și le-a vorbit despre creația lui Dumnezeu.

Fiecare zi a început și s-a încheiat cu momente de rugăciune comunitară, prin care tinerii i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru minunata creație pe care El a înfăptuit-o. În dimineața primei zile, în cateheza sa, pr. Vlad le-a vorbit tinerilor despre lumină-întuneric, zi-noapte, apă-nori. Pentru a aprofunda tema, aceștia au primit în timpul meditației personale două întrebări: „Ce nume are ordinea sau armonia din viața mea?” și „Ce nume are haosul din viața mea?” În după-amiaza aceleiași zile, pr. Clement Tălin, vicar în Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Luizi-Călugăra, le-a vorbit tinerilor despre: ,,Pământ, plante, soare, lună, stele”. După fiecare moment de cateheză, tinerii s-au întâlnit în grupuri restrânse pentru a împărtăși ideile cu care au rămas și a întreprinde diferite activități pe baza temei discutate, pregătite de către trei surori franciscane misionare. De asemenea, participanții au avut parte și de timp liber în care au putut socializa, s-au plimbat sau au meditat asupra darului creației.

Miercuri, tinerilor li s-a expus și cea de-a treia temă: ,,Păsări, pești animale și Omul-cununa Creației”. Cateheza a fost susținută de pr. Ioan Butacu care a insistat asupra iubirii necondiționate a lui Dumnezeu față de noi, lucru pe care nu trebuie să îl uităm, căci această convingere ne dă pacea de care avem nevoie. Totodată, părintele le-a amintit tinerilor că fiecare persoană este minunată așa cum este, cu calități și defecte. Tot în aceeași zi, tinerii au plecat într-o drumeție în care au recitat Sfântul Rozariu, urmând ca la întoarcere să mediteze asupra unei imagini și să împărtășească reflecțiile lor prin dinamici de grup.   

Fiecare zi a fost ritmată de momente de meditație, de Sfânta Liturghie, momente de destindere, dansuri, jocuri, care i-au ajutat pe tineri să se apropie mai mult unul de altul și să întărească relația lor cu Creatorul. La încheierea campusului, tinerii au fost invitați să aprecieze mai mult natura, așa cum a făcut-o și Sfântul Francisc și nu în ultimul rând să se aprecieze pe ei și pe cei din jurul lor.

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Duminică, 25 iulie 2021

Distribuie cu: