Loading...

Mesajul PS Iosif Păuleţ

Mesajul PS Iosif Păuleţ cu ocazia jubileului de 125 de ani ai Provinciei „Sfântul Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România.

Mesajul PS Iosif Păuleţ cu ocazia jubileului de 125 de ani ai Provinciei

Distribuie cu:

Ne-am adunat astăzi la Hălăuceşti să-i aducem împreună mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra ţării noastre şi, în special, asupra Diecezei de Iaşi, prin munca de slujire, mărturia şi devotamentul misionarilor franciscani, începând din anul 1239, dar mai ales a fraţilor minori conventuali, constituiţi într-o provincie locală în urmă cu 126 de ani.

Aşa cum au scris istoricii noştri, prezenţa credincioşilor catolici în această zonă este strâns legată de activitatea misionară a fraţilor franciscani, care, în virtutea dimensiunii misionare voite de fondatorul lor, Sfântul Francisc din Assisi, au venit aici pentru a vesti Cuvântul lui Dumnezeu încă din primele decenii ale secolului al XIII-lea, având un rol important prin episcopii franciscani care au stat la cârma Episcopiilor de Milcov, Siret, Baia, Bacău şi Iaşi.

În mod special, după înfiinţarea Diecezei de Iaşi, în anul 1884, şi a Provinciei Franciscane „Sfântul Iosif” din Moldova, în anul 1895, împreună cu clerul diecezan, fraţii franciscani au avut un rol determinant în păstorirea comunităţilor catolice din Moldova. În anii grei ai prigoanei comuniste, fraţii franciscani au dat o extraordinară mărturie de credinţă, păstrându-şi integritatea în faţa persecuţiilor la care a fost supusă întreaga Biserică Catolică din România.

După anul 1990, fraţii minori conventuali, cu sprijinul Preasfinţitului Petru Gherghel, s-au bucurat de o nouă primăvară, reuşind să creeze mai multe structuri formative, caritative şi culturale, care au îmbogăţit şi continuă să îmbogăţească viaţa Bisericii locale de Iaşi.

Dragă Părinte Provincial, dragi fraţi franciscani conventuali, ca Păstor al Diecezei de Iaşi, doresc să vă mulţumesc pentru activitatea de slujire pe care o desfăşuraţi cu atâta generozitate în mijlocul Diecezei de Iaşi. Dumnezeu să vă răsplătească pentru tot binele pe care îl înfăptuiţi şi să vă binecuvânteze întreaga activitate!

Hălăuceşti, 26 iulie 2021

PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi

Distribuie cu: