Loading...

Cacica: Pelerinajul şi hramul Sanctuarului

Distribuie cu:

Luni, 15 august 2016, s-a celebrat hramul bazilicii minor „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica şi, totodată, s-a încheiat pelerinajul la sanctuarul naţional marian.


 hram_cacica_int

Programul celebrărilor s-a deschis duminică, 14 august, la orele 10:00 printr-o celebrare penitențială condusă de către pr. paroh Daniel Anton Lucaci, OFMConv., și trecerea prin Poarta Sfântă, urmată apoi de Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului celebrată de către părintele Teofil Petrișor, ministrul provincial al Fraților Franciscani Conventuali din România. Predicile de la Sfintele Liturghii ale pelerinajului au fost ținute de către pr. Aurel Iștoc, parohul de Rădăuți. În cuvântul de deschidere a hramului și pelerinajului, rectorul bazilicii, pr. Daniel Anton Lucaci, OFMConv., a invitat toți pelerinii să ofere intențiile sincere de iubire față de Maria cu care au sosit la Sanctuar și să așeze la picioarele ei orice dorință și rugăciune, spunând: „În aceste zile și, în mod cu totul deosebit, în acest an jubiliar al Milostivirii, avem ocazia ca aici la Sanctuar să trecem prin Poarta Sfântă, iar Maria care este mama milostivirii ne va ajuta și mai mult să experimentăm și să trăim mai intens iubirea și iertarea divină.”

Între timp, avea loc pelerinajul tinerilor condus de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care a sosit la sanctuar în jurul orele 13:30, tinerii primind binecuvântarea din mâinile Excelenței Sale.

Programul a continuat la orele 16:00, când a avut loc Calea Sfintei Cruci, condusă de către pr. Paul Bulai, OFMConv., și apoi de adorația euharistică condusă de către surorile de la Butea. Seara, la orele 18:00, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București a celebrat Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate. Tot în programul de seară a fost inserat la orele 20:30 un concert de cântece pregătite de corul „Collegium Baccalarum” din Polonia. Prima zi a pelerinajului s-a încheiat cu privegherea mariană de la orele 22:00, urmată de procesiunea impresionantă cu lumânări în jurul Sanctuarului.

În ziua de hram, 15 august, Sfintele Liturghii au început cu orele 06:00, dimineaţa, când s-a celebrat Sfânta Liturghie în limba română, urmată de Sfânta Liturghie celebrată în ritul greco-catolic de la orele 07:30 şi cele oficiate în limbile maghiară  (08:30), polonă şi germană (09:15).

În centrul pelerinajului a fost Sfânta Liturghie pontificală, de la orele 11:00, anul acesta celebrată, în limba latină, de către Patriarhul latin emerit de Ierusalim, PS Fouad Twal, la care au concelebrat Excelenţa Sa Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi, Excelenţa Sa Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhidiecezei de Bucureşti, pr. Teofil Petrișor, ministrul provicial al Fraților Franciscani Conventuali din România, un număr de 100 de preoţi şi participând autorităţile civile locale şi centrale şi un număr de peste 8000 de pelerini, din dieceză şi din întreaga ţară, dar şi credincioşi veniţi din Polonia, Germania, Ungaria, Italia etc.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea solemnă de la casa parohială spre locul amenajat în faţa sanctuarului, unde aveau să se desfăşoare celebrările liturgice.

Predica a fost rostită de către patriarhul latin emerit al Ierusalimului, PS Fouad Twal, în limba italiană, şi tradusă în limba română de către pr. Cristian Vacaru, responsabil în Ţara Sfântă cu pelerinii români. La predică, patriarhul a ţinut să sublinieze că este o sărbătoare celebrată cu mare fast în întreaga Biserică, însă cu totul aparte în Ţara Sfântă întrucât este ţara Sfintei Fecioare Maria, iar sărbătoarea Mariei, ridicarea ei cu trupul şi cu sufletul la cer, reprezintă o anticipare a speranţei că vom ajunge cu toţii în cer, alături de ea şi de Fiul ei Isus. Totodată, patriarhul Fouad Twal, a ţinut să sublinieze, în contextul social actual, că urmând exemplul Fecioare Maria, trebuie să avem simţul solidarităţii faţă de cei care au nevoie de ajutorul nostru.

La finalul Sfintei Liturghii s-au adus mulţumiri celor care au contribuit la înfrumuseţarea şi solemnitatea sărbătorii închinate Preasfintei Fecioare Maria, anume fraţilor, preoţilor, voluntarilor, corului, întregii comunităţi, ca de altfel şi autorităţilor locale şi centrale.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea florilor şi a obiectelor purtate de către pelerini, urmată de către procesiunea cu icoana Maicii Domnului, purtată pe umeri de voluntari, în jurul bisericii, şi rugăciunea pentru obţinerea indulgenţei, dimpreună cu binecuvântarea solemnă de închidere a pelerinajului.

 

Pr. Daniel Anton Lucaci, OFMConv.

∗∗∗

Luni, 15 august 2016, s-a celebrat hramul bazilicii minor „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica şi, totodată, s-a încheiat pelerinajul la sanctuarul naţional marian.

Posted by Provincia OFMConv. din România on 18 August 2016

Distribuie cu: